ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler - Son Dakika
Güncel

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler

İstanbul'da hukuk alanında faaliyet yürüten bazı sivil toplum kuruluşları, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

07.12.2017 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da hukuk alanında faaliyet yürüten bazı sivil toplum kuruluşları, ABD'nin Kudüs'ü " İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Merkezi'nde bir araya gelen Hukukçular Derneği, Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Yeryüzü Avukatlar Derneği, İnsan Hakları ve Adalet Hareketi, Adaleti Savunanlar Derneği ile Hukukçu Kadınlar Derneği üyeleri, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararını, ortak basın açıklamasıyla kınadı.

Açıklamayı okuyan Hukukçular Derneği Genel Başkanı Cavit Tatlı, ABD yönetiminin Telaviv'deki elçiliğini Kudüs'e nakletmesinin, buranın tüm devletler ve uluslararası örgütler nezdindeki hukuki statüsünü değiştirmeye yönelik olduğunu söyledi.

İsrail rejiminin, İslam dünyasının içinde bulunduğu durumdan, AB ile ABD'nin cesaret verici açıklamalarından beslenerek coğrafyada terör estirdiğini belirten Tatlı, şunları kaydetti:

"Şayet ABD yönetimi, Telaviv'deki elçiliğini Kudüs'e naklederse bu hareket, bölgede öngörülemeyecek neticelere varacak tam bir şiddet sarmalına sebep olacaktır. Bütün BM kararlarına rağmen İsrail, şehirde sürdürdüğü işgal ile yapılmasına izin verdiği Yahudi yerleşimleri vasıtasıyla Müslümanları ve Hıristiyanları tecrit etmekte, demografik yapıyı Müslümanlar aleyhine değiştirmek ve şehri Müslümanlardan 'arındırmak' için elinden geleni yapmaktadır."

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 1947'de kabul ettiği karar gereği Kudüs'ün, yönetimi BM'ye bırakılmak üzere "uluslararası" bir şehir statüsünde olmasının öngörüldüğünü vurgulayan Tatlı, şöyle devam etti:

"Öncelikle ve ısrarla ifade etmek isteriz ki İsrail rejimi, Filistin topraklarında ve hassaten Kudüs'ün tamamında işgalci olup, hiçbir zaman meşru bir devlet sıfatına haiz değildir. ABD ya da başka bir devletin, ya da uluslararası örgütlerin daha önceki karar ve uygulamalarını değiştirse dahi Müslümanlar nezdinde bu işgal ve kesinlikle kabul edilmeyecek ve içselleştirilmeyecektir. Süreç ne kadar uzun sürerse sürsün, Kudüs'ün özgürlüğünden vazgeçmeyecek ve bu işgali sona erdirmek amacı ile mücadele etmekten geri durulmayacaktır."

Tatlı, bu süreçte insan hakları 3 aktivist avukatın İsrail rejimince gözaltına aldığını ifade ederek, "İsrail rejiminin bu üç meslektaşımıza uyguladığı hukuk dışı muamele, Kudüs ile ilgili alınacak kararın uygulanmasına, meşru yollarla karşı çıkabilecek kişi ve kurumlara gözdağı verilmesine yöneliktir." dedi.

Cavit Tatlı, İslam ülkelerini birlik ve beraberlik içinde Kudüs'e sahip çıkmaya davet ettiklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in Başkenti' Olarak Tanımasına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement