Afyonkarahisar'da "3. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu" - Son Dakika
Yerel

Afyonkarahisar'da "3. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu"

Afyonkarahisar\'da "3. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu"

Afyonkarahisar'da bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan 'Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevilik Sempozyumu'nun, 25 Ekim Cuma günü Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde ANS Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi'nde başlayacağı bildirildi.

23.10.2013 18:42

Afyonkarahisar'da bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan 'Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu'nun, 25 Ekim Cuma günü Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde ANS Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi'nde başlayacağı bildirildi.

Sempozyumla ile ilgili bugün AKÜ Rıza Çerçel Kültür Merkezi'nde tertip komitesi tarafından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda sempozyumun detayları hakkında bilgiler veren AKÜ Devlet Konservatuvarı Okutmanı Yunus Emre Uğur, kapsamı her geçen yıl genişleyerek devam eden sempozyumda bu yıl yurt içi ve yurt dışından bilim insanlarının katılımıyla 26 bildiri sunulacağını belirtti. Ayrıca Mevlana ve Mevlevilik alanındaki çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası platformlarda tanınan ve geniş bir okur-izleyici kitlesine sahip olan araştırmacı yazarlar Esin Çelebi Bayru, Cemal Nur Sargut ve Nur Artıran'ın da birer konferans vereceğini kaydeden Uğur, "Sempozyumdaki bilimsel oturumlarda, Hz. Mevlana'nın yedinci nesil torunlarından olan ve başta Afyonkarahisar Mevlevihanesi olmak üzere, Anadolu'da ve Anadolu dışında birçok Mevlevihane'nin açılmasına ve bu yolla Mevleviliğin yayılmasına öncülük eden Sultan Divani bir eksen kabul edilerek, Mevlevilik ile ilgili diğer unsurlar da çeşitli konu başlıkları ile değerlendirilecek. Konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışından katılacak olan çağrılı araştırmacılar tarafından yeni çalışmalar ortaya konacak" dedi.

SEMPOZYUMDA MEVLEVİLİKLE İLGİLİ BİRÇOK KONU ELE ALINACAK

İki gün sürecek olan Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu'na sunulan bildirilerde şu konular ele alınacak:

"Mevlana ve eserleri, Mevlevi postnişinler, Mevlevihaneler, Mevleviliğin diğer tasavvufi akımlarla ilişkisi, Mevlana ve Mevlevilik bibliyografyası, Mevlevilikte adap, erkan ve yaşayış, birey ve toplum açısından Mevlevilik, popüler kültür ve Mevlevilik, kültür, sanat ve müsikide Mevlevilik ile Sultan Divani ve Afyonkarahisar'da Mevlevilik."

Öte yandan, sempozyum çerçevesinde AKÜ Sultan Divani Uygulama ve Araştırma Merkezi, Fen Edebiyat Fakültesi, Devlet Konservatuvarı ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından AKÜ Bilimsel Araştırma Projesi olarak gerçekleştirilen "Sultan Divani ve Afyonkarahisar'da Mevlevilik" isimli belgeselin galasının da sempozyumun açılış töreninde yapılacağı belirtildi. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Afyonkarahisar'da '3. Uluslararası Sultan Divani ve Mevlevilik Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement