Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam Açıklaması

"İnsan, Çocuk Sokağı'na geldiğinde Susam Sokağı'nı hatırlıyor.

11.09.2014 19:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "İnsan, Çocuk Sokağı'na geldiğinde Susam Sokağı'nı hatırlıyor. Annelere boş zaman kazandıran, onun özel işlerini yapabilmesi, sokağa çıkabilmesi, kendine de vakit ayırabilmesi için çocuğunu güvenle bir yere bırakmasını sağlayan bir proje" dedi.

İslam, Esenler'deki Menderes Mahallesi'nde trafikten arındırılmış ve kameralarla korunan Türkiye'nin ilk "Çocuk Sokağı"nın ve aynı sokakta bulunan Esma Biltaci Anne-Çocuk Kampüsü'nün açılışı ile Anne Üniversitesi'nin 3. dönem mezuniyet törenine katıldı.

Sokağı gezerek çocuklarla oynayan İslam, burada yaptığı konuşmada, Çocuk Sokağı projesiyle yönetici ile halkın el ele verdiğinde neler yapılabileceğinin görüldüğünü söyledi.

Projeden çok etkilendiğini aktaran İslam, şöyle konuştu:

"İnsan, Çocuk Sokağı'na geldiğinde Susam Sokağı'nı hatırlıyor. Annelere boş zaman kazandıran, onun özel işlerini yapabilmesi, sokağa çıkabilmesi, kendine de vakit ayırabilmesi için çocuğunu güvenle bir yere bırakmasını sağlayan bir proje. İyi taraflarından biri bu. Diğeri, boş zamanı sadece eğlenerek değil bir şeyler de öğrenerek geçirmesini sağlayan bir proje. Trafikten, gürültüden arındırılmış, her türlü sosyal mekana yakın bir ortamda bu hizmetin verilmesi çok güzel. Çocuklar, üye olup buradaki etkinliklerden faydalanabiliyor."

İslam, proje yapılırken araştırıldığını, fizibilitesinin yapıldığını, üniversiteye danışılıp hocalarla çalışıldığını belirterek, "Çocukların sokağa çıkabilmesi, özgür olabilmesi, evinden çıkarak sokakta oynayabilmesi ve bütün bunları yaparken trafikten korkmaması, annelerin ve babaların emin olarak çocuğunu dışarı çıkarabilmesi, hakikaten günümüzün metropol şehirlerinde çok sık rastlanabilen şeyler değil. Esenler, şimdi buna kavuşmuş" dedi.

"İnşallah bir dahaki geldiğimde de 'Çocuk Mahallesi'ni ziyaret ederiz" diyen İslam, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuk Sokağı, kopya edilmesi gereken bir proje. İnşallah bunu kopyalarız ve başka belediyelerimizde de uygularız. Sayın Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, 'Esenler hazine arazisinin bulunmadığı bir yer' diyor. Dolayısıyla çocuklar için park ve bahçeler yapmak mümkün değil. 'Çocuklar için park ve bahçeler yapmak mümkün değilse o zaman sokakları çocukların hizmetine açarız' zekası çok hoşuma gitti. Hakikaten çok iyi ve ilginç bir düşünce. Türk insanının zekasının her sorunun üstesinden gelebileceğini gösteren bir proje."

"Esma'nın çocuklara özel bir ilgisi vardı"

İslam, Anne Üniversitesi projesinin de çok önemli olduğunu dile getirerek, üniversitedeki derslerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca verilen "Aile Eğitimi" programındaki derslerle benzerlik gösterdiğini anlattı.

"Değerler Eğitimi" adlı dersin bütün insanlara verilmesi gerektiğini vurgulayan İslam, şunları kaydetti:

"Esenler Belediyesi, Baba Üniversitesi'ni kurduğunda Değerler Eğitimi dersini burada mutlaka verin. Ailenin güçlenmesi, güçlenerek önümüzdeki nesillere intikal etmesi, kadının aile içindeki yerinin güçlenmesi, aile içi şiddetin, toplumsal şiddetin sona ermesi için bu aile eğitimlerini kadınlardan çok erkeklerin almasını biz bakanlık olarak çok önemsiyoruz. Onun için bu konuda size memnuniyetle yardım ederiz."

Türkiye'de kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapıldığını hatırlatan İslam, "Bu konuda isterseniz size maddi destek de sağlarız. Madem girişimciliğin eğitimini aldınız, dükkanı da açın kadınlar" dedi.

İslam, Anne-Çocuk Kampüsü'ne Esma Biltaci adının verilmesinin büyük bir kadirşinaslık örneği olduğuna işaret etti. Bir taraftan modern, kültürel hayatı dizayn ederken, bir taraftan etrafla dertlenmenin önemli olduğunu söyleyen İslam, "Bizimle aynı kaderi yaşayamayan Müslüman kardeşlerimizin kaderi için hiçbir şey yapamıyorsak gözyaşı döktüğümüzü söylemek ve göstermek de çok önemli" ifadelerini kullandı.

Esma Biltaci'nin ağabeyi Muhammed Ammar Biltaci de törende olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda kız kardeşimin şehadetiyle ortaya çıkan örnek tepki, ebedi olarak devam edecektir. Buradaki okula Esma'nın adının verilmesi, ahlakın, umudun, erdemin sembolü olacaktır. Esma'nın çocuklara özel bir ilgisi vardı. O, çocuklara Kur'an-ı Kerim öğretirdi" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 200 kişinin mezun olduğu Anne Üniversitesi'nden 6 kişiye diplomasını veren İslam, daha sonra Esma Biltaci Anne-Çocuk Kampüsü'nün açılış kurdelesini kesti.

Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement