"Akademi Rumeli Projesi" Başladı - Son Dakika
Yerel

"Akademi Rumeli Projesi" Başladı

Paydaşları arasında Anadolu Ajansı'nın da bulunduğu, Balkanlar'dan 150 üstün yetenekli Türk öğrencinin, 30 yazar, çizer ve yönetmenle buluşacağı Akademi Rumeli Projesinin başlaması dolayısıyla tören düzenlendi Vali Duruer: "Bizim için önemli bir coğrafya olduğu için projemizi Balkanlar'a yönelik geliştirdik"

02.09.2013 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Valiliği ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığınca hazırlanan, paydaşları arasında Anadolu Ajansı'nın (AA) da bulunduğu Akademi Rumeli Projesi, törenle başladı.

Edirne Valisi ve Akademi Rumeli Başkanı Hasan Duruer, Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen açılış töreninde, Balkanlar'dan gelen konuk öğrencileri "şehirlerin sultanı, sultanların şehri Edirne"de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Kendisinin valilik görevi dışında iki misyonu olduğunu ifade eden Duruer, bunlardan birinin Balkanlar diğerinin de yadigar eserleri güne taşımak olduğunu belirtti.

Daha önce uygulanan "Akademi Edirne Projesi"nin geliştirilerek "Akademi Rumeli" olarak uygulamaya konulduğunu dile getiren Duruer, şöyle konuştu:

"Bizim için önemli bir coğrafya olduğu için projemizi Balkanlar'a yönelik geliştirdik. Biz geçmişte Balkanlar'a önce kalbi selimi, sonra aklı selimi ve sonra da zevki selimi götürmüşüz, Üsküp'ten, Silistre'ye kadar. Gidişler geçici heveslerle değil vatan yapma üzerine olmuştur. Kaderin cilvesidir, Balkan Savaşları'nın sonuçlarıyla 500 yıl idare edilen vatan toprakları da kısa sürede kaybedilmiştir ama Balkanlar için her zaman bir şey yapmak gerekiyor. Biz de valilik olarak sosyal ve kültürel projelerle bunu yapmaya çalışıyoruz, gönül birliğini oluşturuyoruz."

Projenin gerçekleşmesinde Yurt Dışı ve Akraba Toplulukları Başkanlığının yanı sıra Edirne Valiliği Balkan Danışmanı Fahri Tuna ve Özel Kalem Müdürü İbrahim Tarancı'nın fedakarlıklarının büyük olduğunu aktaran Duruer, emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra, akademide ders verecek yazar Ahmet Turan Alkan, şair Ercan Yılmaz, hattat Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Sınav, yönetmen Zafer Karatay ve yazar Doç. Dr. Rıdvan Canım, projenin Balkanlar'la kültürel ve sosyal ilişkilerin daha da pekişmesi açısından önemini vurgulayan konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından Vali Duruer, akademide ders verecek sanatçı ve yazarlara teşekkür belgesi verdi.

İlk gün atölye çalışmaları, edebiyat, düşünce, güzel sanatlar, tiyatro ve sinema-televizyon dallarındaki çalışmalarla başladı.

Akademi Rumeli Projesi

Balkanlar'da, edebiyattan düşünceye, güzel sanatlardan sahne sanatlarına, lise ve üniversite kuşağındaki üstün yetenekli Türk çocuklarını 10 gün süreyle Edirne'de buluşturarak, 30 yazar, çizer ve sanatçıyla bir araya getirmek, Türkçelerinin, ufuk ve vizyonlarının gelişmesine, yarının sanatçılarının yetişmesine aracılık etmek amacıyla geliştirilen Akademi Rumeli Projesi'ne, Bulgaristan, Yunanistan, Gagauz Yeri, Kırım, Kosova, Makedonya, Romanya ve Türkiye'den 150 öğrenci katılıyor.

Anadolu Ajansı, TEK Rumeli televizyonu, Balkan Türküsü Sanat Derneği, Bulgaristan Türk Kültür ve Sanat Derneği, Kosova Doğruyol Türk Kültür ve Sanat Derneği, Gagauz Yeri Meras Cümle Topluluk Derneği, Gümülcine Türk Gençler Birliği ve Makedonya Köprü Kültür Derneğinin proje paydaşı olduğu "Akademi Rumeli" 10 Eylül Salı günü sona erecek. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Akademi Rumeli Projesi' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement