Akademisyenlerden Halaylı Maaş Protestosu - Son Dakika
Yerel

Akademisyenlerden Halaylı Maaş Protestosu

Akademisyenlerden Halaylı Maaş Protestosu

Erzincan Üniversitesi’nde toplanan Türk Eğitim Sen Şube üyeleri, yıllardır ücretlerine iyileştirme yapılmadığı gerekçesiyle davul zurna eşliğinde halay çektiler, ardından basın açıklaması yaptılar.

25.12.2013 16:35

Erzincan Üniversitesi'nde toplanan Türk Eğitim Sen Şube üyeleri, yıllardır ücretlerine iyileştirme yapılmadığı gerekçesiyle davul zurna eşliğinde halay çektiler, ardından basın açıklaması yaptılar.

Üniversite akademik personelinin 2014 yılında alacakları 123 TL tutarında zammın az olduğu gerekçesiyle öğretim üyelerinin de katıldığı basın açıklamasında protesto edildi. Erzincan Üniversitesi Yalnızbağ Yerleşkesi'nde bir araya gelen Türk Eğitim - Sen üyesi akademisyenler öğrencilerin şaşkın bakışları altında davul zurna eşliğinde halay çektiler.

Grup adına basın açıklamasını okuyan, Akademisyen Erdal Aydın, imzalanan toplu sözleşme sonucunda, üniversite çalışanlarının 2014 ve 2015 yıllarının çalındığını, umutlarının yerle bir edildiğini ifade etti. Aydın, "Üniversiteler, bulunduğu çağın ötesine bakmak, milletimizin ufkunu genişletmek gibi misyonları nedeniyle, bilim ve kültür dünyamızın en önem vermesi gereken kurumlardandır. Bu yönüyle üniversiteler en üst düzeyde teknik imkanlarla donatılmış ve örgütlenmiş, geleceğe yönelik planı ve projesi olan, vizyonu açık, maddi ve manevi sorunu olmayan kurumlar olmak zorundadırlar. Çağın ötesine geçmiş, her konuda öncü, geleceğe yön veren devlet idealine ancak güçlü üniversiteler ve kendisini bilime adamış akademisyenler ile mümkün olur. Üniversitelerde nitelikli eğitim verilmesi, üniversitelerin bilgi ve teknoloji üreten kurumlar olması, yenilikleri takip etmesi, kısacası dinamik kurumlar olması ise son derece önemlidir. Üniversitelere değer ve kalite katan ise fiziki ortamdan daha çok barındırdığı akademisyenlerin nitelikleridir.

Akademisyenlerimizin üniversitelerin en önemli aktörleri, eğitimin uygulayıcısı olduğunu düşündüğümüzde, onlara ne yazık ki gereken değerin verilmediğini üzülerek görmekteyiz. Akademisyenlerimizin sayısı yetersiz, ücretleri düşük, özlük hakları kısıtlıdır. YÖK gibi otoriter bir kurum, akademisyenlerimizin adeta elini kolunu bağlamaktadır. Üniversite içi demokrasi işlememekte, üniversite çalışanları fikirlerini açıklarken çekinmektedir.

Akademik yükselmelerde kriter, bilim olmaktan çıkmış, akademik unvanlar siyaset tarafından belirlenmeye başlanmıştır. Satın alma gücü paritesine göre Kanada ve Güney Afrika'da 9 bin; Suudi Arabistan'da 8 bin 524; İngiltere'de 8 bin 400; Hindistan'da 7 bin 433; Amerika Birleşik Devletleri'nde 7 bin; Nijerya'da ise 6 bin 200 dolara kadar çıkan akademisyen ücreti Türkiye'de 3 bin dolar seviyesinde kalmaktadır. Bu koşullarda ülkemizde en kıdemli profesör 4 bin 729 TL, doçent 3 bin 376 TL, yardımcı doçent 2 bin 706 TL, araştırma görevlisi ve okutman da 2 bin 395 TL maaş almaktadır. Akademik personele yapılan bütün ödemelerin emekli maaşına esas sayılmasıyla, öğretim görevlilerimizin emekli maaşlarının da hak ettikleri seviyeye çıkarılması sağlanmalıdır" diye konuştu.

Üniversite öğrencilerinin de ilgi ile izlediği ve polisin geniş güvenlik önlemi aldığı, basın açıklamasının ardından akademisyenler ve sendika yöneticileri olaysız bir şekilde dağıldı. - ERZİNCAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Akademisyenlerden Halaylı Maaş Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement