Akhisar'da Zeytin Hasat Şenliği - Son Dakika
Güncel

Akhisar'da Zeytin Hasat Şenliği

Akhisar\'da Zeytin Hasat Şenliği

Türkiye sofralık zeytin üretimini tek başına karşılayan Akhisar'da zeytin hasadı şenliklerle başladı.

15.10.2011 14:02

Türkiye sofralık zeytin üretimini tek başına karşılayan Akhisar'da zeytin hasadı şenliklerle başladı.

Ege Bölgesi'nin en önemli ürünlerinden biri olan zeytinin 2011 yılı hasadı Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde düzenlenen şenliklerle başladı. Üretici ve yerel yöneticilerin yoğun ilgi gösterdiği şenlikler Ege İhracatçı Birlikleri, Akhisar Ticaret Borsası ve Akhisar Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen Akhisar 3'ncü Zeytin Hasat Şenliği'ne Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve göreve yeni başlayan Manisa Valisi Halil İbrahim Beşöz de katıldı. Akhisar'a bağlı Dereköy'de ilk kez kullanılan zeytin hasat makinesini üreticiler de yakından görme fırsatı bulurken daha sonra zeytin üretim tesisleri gezildi. Dereköy köy meydanında yapılan törende konuşan Akhisar Ticaret Borsası Emin Demirci, ilçeden 62 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek Türkiye'de makineyle zeytin hasadında öncü olmak istediklerini söyledi.

Akhisar Kaymakamı Kamil Köten ise, son 10 yılda yeşil zeytinde ün kazanan Akhisar'ın Türkiye'nin yeşil zeytin üretiminde yüzde 70, siyah zeytinde yüzde 30, toplam üretimde ise yüzde 40 paya sahip olduğunu belirtti. Akhisar'da 220 civarı zeytin işleme tesisi olduğunu, yüzde 80'inin sofralık zeytin üzerine çalıştığını aktaran Köten, yaklaşık 200 milyon lirayı bulan bir üretim değerine ulaşıldığının altını çizdi. Köten, "Akhisar bilinirlik açısından hakettiği yerde değil. Yeni konseptler ve akhisar markası oluşturarak yolumuza devam etmeliyiz" dedi.

BÜYÜKEKŞİ: MARKAYA ÖNEM VERİLMELİ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye'nin 170 milyonluk zeytin ağacı varlığından 12 milyonunun Akhisar'da bulunduğuna dikkat çekerek bundan gurur duyduklarını söyledi. Türkiye'nin 2023 yılında hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracatı da hatırlatan Büyükekşi, yüzde 100 katma değerle üretilen zeytin ve zeyytinyağının büyük önem taşıdığını anlattı. Büyükekşi, "Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Bey, 2 yıl sonra 1 milyar dolara ulaşacağımızdan bahsetti. Bu da güzel bir gelişme. Türkiye'nin bundan sonra markaya çok önem vermesi gerekiyor. Bölgesel olarak bölge rumuzlarıyla ihracatımızı artırabilirsek markalı ihracatımızda özellikle kutulu ihrcat yaparsak bu bize çok büyük katkı sağlayacak" dedi.

Manisa Valisi Halil İbrahim Başöz ise Akhisar'ın İzmir-İstanbul yolu üzerindeki konumuyla daha da önem kazandığına işaret bölgede önemli bir zeytin potansiyeli olmasına rağmen Türkiye genelinde yeterince farkındalık yaratılamadığını söyledi. Bu konuda kendilerinin de özel çalışma yapacaklarını aktaran Başöz, Valilik olarak bu konuda çalışma yürüteceklerini kaydetti.

Program Akhisar Belediyesi halkoyunları ekibinin gösterimiyle devam etti. - Manisa/ Akhisar

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akhisar'da Zeytin Hasat Şenliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement