Amasya Tamimi'nin Yayımlanışının 92. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Amasya Tamimi'nin Yayımlanışının 92. Yıl Dönümü

Cumhuriyetin "doğum belgesi" kabul edilen Amasya Tamimi'nin yayımlanışının 92. yıl dönümü nedeniyle, genelgenin yayımlandığı tarihte Saraydüzü Kışlası olan alanda tören düzenlendi.

22.06.2011 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyetin "doğum belgesi" kabul edilen Amasya Tamimi'nin yayımlanışının 92. yıl dönümü nedeniyle, genelgenin yayımlandığı tarihte Saraydüzü Kışlası olan alanda tören düzenlendi.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve 15. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Amasya Tamimi okundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Amasya Tamimi'nin Yayımlanışının 92. yıl dönümü nedeniyle gönderdiği mesajın okunmasının ardından temsili Milli Mücadele ateşi yakıldı.

Törene, Vali Halil İbrahim Daşöz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Akyürek, Belediye Başkanı Cafer Özdemir ile askeri ve sivil erkan katıldı.

-Amasya TAMİMİ-

Ulusal Kurtuluş Mücadelesi'ne giden yolda en önemli adımlardan biri olarak bilinen Amasya Tamimi (Genelgesi), o dönemde 9. Ordu Müfettişi olan Mustafa Kemal Paşa tarafından hazırlandı. Mustafa Kemal'in arkadaşları Rauf Bey (Orbay), Ali Fuat Paşa (Cebesoy) ve Albay Refet Bey (Bele) tarafından da imzalanan Amasya Genelgesi, başlıca şu noktaları kapsıyordu:

"Vatanın bütünlüğü, milletin istiklali tehlikededir. İstanbul hükümeti, üzerine aldığı sorumluluğun gereklerini yerine getirememektedir. Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Milletin durumunu gözden geçirmek, hak isteyen sesini bütün dünyaya duyurmak için her türlü etkiden ve denetimden uzak milli bir kurulun varlığı gereklidir. Anadolu'nun her yönden en güvenli yeri olan Sivas'ta milli bir kongrenin acilen toplanması kararlaştırılmıştır. Bunun için bütün illerin her sancağından, halkın güvenini kazanmış üç delegenin, olabildiğince çabuk yetişmek üzere hemen yola çıkarılması gerekmektedir. Her ihtimale karşı bu durum milli bir sır gibi tutulmalı ve delegeler gereken yerlere kimliklerini gizleyerek gelmelidirler. Doğu illeri adına 10 Temmuz'da Erzurum'da bir kongre toplanacaktır. Diğer illerin temsilcileri, bu tarihe kadar Sivas'a geleceklerinden Erzurum Kongresi'nin üyeleri, belirlenecek zamanda genel toplantıya katılmak üzere Sivas'a hareket edecektir. Askeri ve sivil kuruluşlar hiçbir suretle kaldırılmayacaktır. Vatanın herhangi bir tarafına yeniden yapılacak düşman işgal hareketleri bütün orduyu ilgilendirecek ve meydana gelen duruma göre memleketin savunmasına birlikte girişilecektir. Silah ve savaş malzemesi kesinlikle elden çıkarılmayacaktır. "

- AMASYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Amasya Tamimi'nin Yayımlanışının 92. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement