Antalya Arıcılıkta İlerliyor - Son Dakika
Güncel

Antalya Arıcılıkta İlerliyor

Antalya Arıcılıkta İlerliyor

Coğrafya ve iklim yapısı nedeniyle arıcılığa oldukça elverişli olan Antalya, bu alanda zirveye ilerliyor.

11.04.2014 09:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Coğrafya ve iklim yapısı nedeniyle arıcılığa oldukça elverişli olan Antalya, bu alanda zirveye ilerliyor. Antalya, kovan varlığı açısından şu an Türkiye'de altıncı sırada yer alıyor.

Kentte yürütülen arıcılık faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Antalya'da 2012 yılında 195 bin 188 olan kovan sayısının 2013'te yüzde 5 oranında artarak 206 bin 352'ye yükseldiğini söyledi. 2012'de 2 milyon 354 bin 770 kilo olan bal üretiminin 2013'te 2 milyon 331 bin 914 kiloya düştüğünü anlatan Ahmet Dallı, 2012'de 152 bin 533 kilo olan balmumu üretiminin de geçen yıl 155 bin 521 kiloya yükseldiğini aktardı.

TÜRKİYE'DE ALTINCI SIRADA

Antalya'nın kovan varlığı açısından Türkiye'de altıncı sırada yer aldığını kaydeden Ahmet Dallı, "Coğrafi yapımız arıcılık için çok uygun. Hem yazlık hem kışlık dönemde arıcılığımızın faaliyet göstermesi açısından kentimizin ekolojisi çok uygun. Çok güzel endemik bitkilerimiz var" dedi.

KURAKLIK ÜRETİMİ ETKİLEDİ

Geçen yıl bal üretimindeki düşüşü floranın kuraklıktan etkilenmesi nedeniyle arının üretim yapamamasına bağlayan Ahmet Dallı, arıcılık ve bal üretiminde zirvede yer alan Muğla ve Ordu gibi illerde gezici arıcılık yapılırken, Antalya'da arıcılığın tek geçim kaynağı olmaması nedeniyle gezici arıcılık faaliyetinin yapılmamasının de etkili olduğunu kaydetti.

BAL KALİTESİ YÜKSEK

Yöreye has endemik bitkiler ve çiçeklerin bal kalitesini etkileyen en büyük etken olduğunu dile getiren Ahmet Dallı, Antalya'da üretilen bal kalite açısından değerlendirildiğinde, özellikle Akseki, İbradı ve Gündoğmuş gibi bölgelerdeki ürünün yüksek kalitede olduğunu kaydetti.

DESTEKLEMELER ARTTI

Arıcılığa 2012 yılında 1556 işletmedeki 152 bin 522 koloni için 1 milyon 220 bin 176 lira destekleme yapıldığını anlatan Ahmet Dallı, geçen yıl ise 1685 işletmedeki 165 bin 963 koloni için 1 milyon 327 bin 704 lira destekleme ödemesi yapıldığını söyledi.

Antalya'da arıcılığın daha da geliştirilmesi için yapılan eğitim faaliyetlerinden de bahseden Ahmet Dallı, sertifikalı arıcılarla bilinçli arıcılık yapılabilmesi için Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen 'Arı Yetiştiriciliği Kursu' kapsamında uygulamalı eğitimler verildiğini aktardı. Kursa katılanların arıcılığın yeri ve önemi, arı ailesi, arı malzemeleri, mevsimsel bakım, ilkbahar, sonbahar ve kış bakımı, hastalık ve zararlılar, ballı bitkiler, gezginci arıcılık ve organik arıcılık konularında teorik bilgiler aldığını dile getiren Ahmet Dallı, kursiyerlerin uygulamalı eğitimlerle de arıcılığı öğrendiğini vurguladı. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Arıcılıkta İlerliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement