"Üreticilerin Yarasını Sarmaya Çalışacağız" - Son Dakika
Güncel

"Üreticilerin Yarasını Sarmaya Çalışacağız"

"Üreticilerin Yarasını Sarmaya Çalışacağız"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Antalya bölgesinde fırtına ve selden zarar gören üreticilerin yarasını sarmak için hükumet nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

21.01.2015 18:55  Güncelleme: 19:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Üreticilerin yarasını sarmaya çalışacağız

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya bölgesinde fırtına ve selden zarar gören üreticilerin yarasını sarmak için hükümet nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya'nın Kumluca, Finike ve Demre ilçelerinde geçen haftaki fırtına ve yağmurda zarar gören tarım alanlarını gezdi, çiftçiye 'geçmiş olsun' ziyareti yaptı. Ziraat odası başkanlarının eşlik ettiği Genel Başkan Bayraktar, seralarla narenciye bahçelerini gezerek incelemelerde bulundu. Üreticilerin yaralarını sarmaya çalışacaklarını söyleyen Şemsi Bayraktar, "Bölgede yaklaşık 4 milyon ton civarında sebze, 1.3 milyon ton da meyve üretiyoruz. Seralarımızın da ağırlığı çok fazla. Türkiye'de örtü altı üretimin yüzde 51'ini karşılıyor" dedi.

'2013 ve 2014'Ü İYİ GEÇİRMEDİK'

Üreticinin 2013 ve 2014 yıllarını çok iyi geçirmediğini vurgulayan Bayraktar, "2013'ün sonunda bir kuraklık yaşadık. 2014 yılının ilkbaharında da 'don' hadisesi yaşadık. Bu hem hububat üretimimizi etkiledi, hem de meyve üretimimiz bundan olumsuz etkilendi. 31 Aralık 2014 sonu itibariyle doğal afete maruz kalan üreticilerimizin borçları 1 yıl boyunca ertelendi. Ancak 2015 yılına geldiğimizde de doğal afetler durmuyor, devam ediyor. Kar yağışı başladı. Arkasından ayın 6-7'sinde don felaketiyle karşı karşıya kaldık. Tabi bu bölge de doğal afetten etkilendi. Arkasından yağışla birlikte fırtına geldi" diye konuştu.

'PORTAKALIN ÜÇTE BİRİ ZARAR GÖRDÜ'

Yapılan tespitlerde Finike'de özellikle fırtınanın narenciyeye büyük zarar verdiğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle dedi:

"Narenciye bahçelerini kendim gezerek gördüm. 300 bin ton üretilen narenciyede 100 bin ton civarında ürün kaybı yaşandı. Bunun dışında Kumluca'ya gittim. Orayı da bizzat görme imkanımız oldu. Orada da yaklaşık 2 bin dekar alandaki seralarımız sel sularına maruz kaldı. Üzüntüyle gördük. 300 dekar narenciye bahçesi de dondan etkilendi. Kumluca'da 10 milyon TL civarında zarar olduğunu tahmin ediyoruz."

Demre'de ise 4 bin dekar seranın zarar gördüğünü vurgulayan Bayraktar, "Plastik seralarda yaklaşık yüzde 70- 100 civarında hasar tespiti görülüyor. Kaş'ta yine sera buğday, arpa ve fideler zarar gördü. Seraların özellikle çatı örtülerinin yenilenmesi lazım. İşletmeler fevkalade ufak ve özkaynakları yok. Dolayısıyla üreticilerimizin seralarını yenileme şansı görünmüyor. Bu manada seraların yeni teknolojilerle buluşması açısından çiftçimize destek istiyoruz" dedi.

'KREDİ BORÇLARI ERTELENSİN'

Doğal afetten zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan borçlarının yapılandırılması gerektiğini kaydeden TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Bir de bölge üreticilerimiz paraya ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Önümüzdeki yıl üretime devam edebilmeleri için borç yapılandırılmasının yanı sıra bankalardan düşük faizli kredi kullandırılmasını istiyorlar" diye konuştu.

'HÜKÜMET NEZDİNDE GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ'

Üreticilerin elektrik faturalarının ticarethane olarak faturalandırıldığına da işaret eden Bayraktar, üreticilerin tarifelerde indirim yapılması talebi olduğunu aktardı. Üreticilerin sorunlarının çözümü noktasında hükümet nezdinde girişimlerde bulunacaklarını kaydeden Bayraktar, "Afetin küçük olmadığını bizzat kendimiz gördük. Bunların yanı sıra dere yataklarının ıslahı ve drenaj için DSİ'nin gerekli çalışmaları yapması gerekiyor. Bu anlamda DSİ ile de görüşme yapacağız, çünkü derelerin ıslahı yapılmadığı takdirde tekrar sel felaketleriyle karşılaşırız. Bütün bu sorunları hükümet nezdinde girişimlerde bulunmak suretiyle yardımcı olacağız ve üreticilerimizin yaralarını sarmaya çalışacağız" diye konuştu.

ÜRETİCİYE 'GEÇMİŞ OLSUN' DEDİ

Sonrasında Demre'ye geçen TZOB Genel Başkanı Bayraktar ve beraberindeki heyet Çevreli Mahallesi'nde hala bir kısmı sular altında olan tarım alanlarını inceledi. Üreticilerle sohbet edip, 'geçmiş olsun' dileğini ileten Bayraktar, bölgede çalışma yapan Ak Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ile karşılaştı. Özellikle Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulamalarında üreticiye zorluk çıkarıldığını Badak'a ileten Bayraktar, kendisinin de bizzat görüşme yapacağı konuya ilişkin Badak'ın da desteğini istedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Üreticilerin Yarasını Sarmaya Çalışacağız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement