Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı - Son Dakika
Güncel

Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı

Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı, Afganistan'da huzur ve istikrarın sağlanması için taraflara Afganistan'daki barış görüşmelerini başlatma çağrısı ile sona erdi.

09.12.2015 17:56

Asya'nın Kalbi- İstanbul Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı, Afganistan'da huzur ve istikrarın sağlanması için taraflara Afganistan'daki barış görüşmelerini başlatma çağrısı ile sona erdi.

Pakistan'ın ev sahipliğindeki konferansta, "güvenlik tehditlerine karşı geliştirilmiş işbirliği ve 'Asya'nın kalbi' bölgesinde bağlantıyı güçlendirme" konusu ele alındı. Konferansın sonunda yayınlanan deklarasyonda, bölgedeki aşırıcılığın terör faaliyetlerine yol açtığı vurgulandı.

Siyasi hedeflere ulaşılması için aşırıcılığa yol açan sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğine değinilen deklarasyonda, şunlar kaydedildi:

"Teröristlere maddi yardımın kesilmesi, eğitim kamplarının ve barınakların imha edilmesi için yeni adımlar atmaya karar verdik. Afganistan önderliğinde barış ve uzlaşma sürecine destek veriyoruz ve tüm Taliban grupları ve diğer silahlı örgütlere Afgan hükümeti ile barış görüşmeleri yapmaları çağrısında bulunuyoruz. El-Kaide ve DAEŞ dahil tüm terör örgütlerini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz."

Terörizmin ana kaynaklarının narkotik trafiği olduğuna dikkat çekilen deklarasyonda, "Uyuşturucu trafiğine karşı ortak mücadelemizi arttırmaya kararlıyız" ifadesi kullanıldı.

Asya bölgesinde çok sayıda enerji projesinin başlatılmasının ve ticaretin arttırılmasının hedeflendiğine değinilen deklarasyonda, "Bölgede altyapı ve enerji projelerinin başlatılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Özellikle kuzey-doğu ve doğu-batı enerji, ulaşım ve ticaret koridorlarının açılması bölge ekonomisini güçlendirdi" görüşüne yer verildi.

Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı'nın altıncısının önümüzdeki yıl Hindistan'da yapılması kararlaştırıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Asya'nın Kalbi-İstanbul Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement