Atatürk ve Cumhuriyet" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Atatürk ve Cumhuriyet" Konferansı

Bilecik Valiliği ve Şeyh Edebali Üniversitesi işbirliğinde "Atatürk ve Cumhuriyet" konulu konferans düzenlendi.

26.10.2018 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik Valiliği ve Şeyh Edebali Üniversitesi işbirliğinde "Atatürk ve Cumhuriyet" konulu konferans düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarih bölümü öğretim üyesi Cezmi Eraslan, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki konferansta, Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran Atatürk ve neslinin 1880 yılların nesli olduğunu kaydetti.

Mustafa Kemal Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının çok yönlü, kabiliyetli ve ileri görüşlü bir neslin o dönemin eğitim müesseselerinin içerisinden çıktığını anlatan Prof. Dr. Eraslan, şöyle devam etti:

"600 yılın sonunda batan bir devlet var ama son döneminde yetiştirdiği nesille yeniden bir devlet kurabilecek kabiliyeti, başarıyı ortaya koymuş bir devlet var aynı zamanda. 23 Nisan 1920'den 14 Mayıs 1950'ye kadar yapılan her türlü reform ve değişimlerin hepsi ikinci meşrutiyet dönemi içerisinde gündeme gelmiş ve tartışılmıştır. Burada bir hakikati tespit etmek gerekir, o da Gazi Mustafa Kemal Atatürk farkı. Realize etmek, gerçekleştirmek, sahada bunu uygulamak dediğimiz şey Atatürk gibi bir dehanın başardığı bir şeydir. Değişim kolay bir şey değildir. Değiştirebilecek olanın hem milleti iyi tanıması hem geleceğe hakim olacak bir vizyonunun olması gerekiyor. Bugün dünyanın en büyük havaalanını açma arayışında, tünellerle, köprülerle belli bir noktaya gelmiş bir cumhuriyetiz. 4 bin yıllık tarihimizde başımızı öne eğdirip, yüzümüzü kızartacak bir hatamız, yanlışımız yok. Devletle milleti muasır medeniyette, çağdaş dünya karşısında mahcup edecek bir yanlışımız yoktur. O yüzden bu milletin 4 bin yıllık belgelenen bir tarihe sahip bu milletin ferdi olmakla, 600 yıllık Osmanlıdan sonra 100. yılına uluşan bir cumhuriyeti kuran böyle büyük bir değişimi ve dönüşümü gerçekleştirmeyi başardığı içinde büyük olan bir milletin vatandaşları olarak herkes gurur duymalıdır."

Konferansın ardından Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu ve Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, konuşmacı Prof. Dr. Eraslan'a günün anısına bir plaket verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atatürk ve Cumhuriyet' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement