Balkanların Nazım Hikmet'i Olarak Görülen Arif Bozacı'ya Saygı Buluşması - Son Dakika
Güncel

Balkanların Nazım Hikmet'i Olarak Görülen Arif Bozacı'ya Saygı Buluşması

Balkanların Nazım Hikmet\'i Olarak Görülen Arif Bozacı\'ya Saygı Buluşması

Dha DIŞ HABER - Balkanların Nazım Hikmet'i olarak görülen Arif Bozacı'ya saygı buluşmasıKosova Türk edebiyatının önemli isimlerinden Afif Bozacı için saygı buluşması düzenlendi.

27.03.2016 10:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dha DIŞ HABER - Balkanların Nazım Hikmet'i olarak görülen Arif Bozacı'ya saygı buluşması

Kosova Türk edebiyatının önemli isimlerinden Afif Bozacı için saygı buluşması düzenlendi. Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği 'Nazım Hikmet' Edebiyat Kolu ve Kosova Türk Yazarlar Derneği'nin ortaklaşa organizasyonuyla, 'Doğru Yol' Derneği Salonu'nda Kosova Türk Edebiyatının ad yapmış ismi ve değerli şairi Arif Bozacı'ya saygı buluşması tertiplendi.

Söz konusu etkinlikte Zeynel Beksaç tarafından Bozacı'ya bu yıl layık görüldüğü Uluslararası 'Süleyman Brina' Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü de verildi. Bunun yanı sıra hayatı ve çalışmaları üzerine konuşmalar yapıldı, eserlerinden örnekler sunuldu. Program Kosova Türk Yazarlar Derneği Onursal Başkanı İskender Muzbeg ve Kosova Türk Yazalar Derneği Eşbaşkanı Enver Baki'nin selamlama konuşmalarıyla başladı. Devamında Kosova Türk Yazarlar Derneği'nin 20. ve kuruluşunun 65. yıldönümünde 'Doğru Yol' Türk Kültür Sanat Derneği 'Nazım Hikmet' Edebiyat Kolu başkanlıkları görevi sırasında Balkanlar çapında düzenlenen edebiyat buluşmalarının gerçekleştirilmesi, yanı sıra Balkanlarda Türk kültürü, sanatı ve edebiyatının yaşatılmasında sunmuş oldukları takdire değer katkıları yüzünden Dr. Taner Güçlütürk'e Kosova Türk Yazalar Derneği Eşbaşkanı Enver Baki tarafından takdirname sunuldu. Bu dönem içerisinde gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahseden Güçlütürk, bu başarıyı ekip işi sayesinde yakaladıklarını, kurumlar arası birlik ve beraberliğe gösterdikleri hassasiyetle faaliyetlerin tümünde dernekler arası ortaklaşa etkinliklere önem verdiklerini vurguladı. Bu vesileyle katkısı geçen kurumlara, eşbaşkan ve dernek üyelerine teşekkürlerini ileten Güçlütürk, her zaman erdemin, iyi niyetin, yapıcı, birleştirici ve bütünleştirici çalışmalardan yana olacaklarını ifade etti. Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği Tasavvuf Müziği Kolu Başkanı Başkim Çabrat, Türkçem Dergisi teşekkür belgesini Arif Bozacı'ya takdim ederken, Bozacı'nın öncelikle bir ses sanatçısı olarak tanındığını, şiirinin de kendisi kadar nitelikli olduğunu ifade etti.

Buluşmada Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Dr. Taner Güçlütürk, Arif Bozacı'nın edebi yaratıcılığı üzerine bir sunum yaptı, yayınlanmamış şiirlerinden örnekler sundu. Arif Bozacı'yla ilgili hatıralarını paylaşan Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan, konuşmasında Agim Vinca, İbrahim Rugova ve Shyqri Galica'nın yazarla ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Arslan, Bozacı'nın şiirlerinde evrensel bir düzey yakaladığını vurguladı. Türkçem Dergisi Sahibi ve Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Zeynel Beksaç ise konuşmasında Arif Bozacı'nın bir sözcük avcısı ve sarrafı olduğunun altını çizdi. Sevgi yanlısı Bozacı'nın son dönemlerde şiire attığı yeni adımlarla şiirde vardığı düzeyin en iyi şekilde ortaya koyduğuna dikkati çeken Beksaç, 'Onun yüreği barışçıl rüzgarların ülkesidir' dedi. 'Türk şiirine bir damla, bir dize dahi bırakabildiysem ne mutlu bana' diyen Arif Bozacı, yakın zamanda 'İmgelerimin Merdiveninde' isimli kitabının gün yüzünü göreceğini bildirdi. Bozacı, bu saygı buluşmasını tertipleyen Kosova Türk Yazalar Derneği'ne ve kendisini bu ödüle kayık görenlere teşekkür etti. Saygı buluşmasında Bozacı'nın Türkçe yanı sıra Arnavutça, Boşnakça, İngilizce, Fransızca ve Almanca'ya çevrilmiş şiirleri okunurken, Balkan Türk müziğinin ad yapmış ismi Aluş Nuş yönetiminde Balkan Türk Müziği Derneği sanatçıları tarafından nihavend, uşak, rast, hicaz makamından peşrevler yanı sıra yerli ve Türkiye müziğinden örnekler sunuldu.

Arif Bozacı kimdir?

Arif Bozacı, 1944 yılında Priştine'de doğdu. İlk ve orta okulu Türkçe okudu. Ardından Yüksek Pedaoji Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bununla yetinmeyip, Priştine Filoloji Fakültesi Şarkiyat Bölümü'nü bitirdi.

Sanatla ilk tanışması 1961 yılına gider. O yıl 'Mikrofon Sizin' adlı müzik festivaline katılarak, müzikteki kabiliyetin fark eder. Ardından Priştine Radyosu'na çok sayıda eser okuyarak, bura topraklarda Türk müziğinin gelişmesine katkı sunar.

Şiir serüveni, ilkokul yıllarına uzanır. Öğretmeni lirik şairimiz Naim Şaban'dır. 'O olmasaydı, ben bugün şair olmazdım' diyecektir Naim Şaban için.

4 yıl Priştine Belediyesi'nde memur olarak çalıştıktan sonra, 1973-1987 yılları arasında gazeteci ve sorumlu yazar olarak görev yapar. Bir ara, Tan Kitap Dizisi ve Çevren Dergisi'nin başında bulunur. Bozacı, 1987-1993 yılları arasında da 'Hıvzi Süleymani' Kütüphanesi'nde çalışır.

Arif Bozacı, 1989 yılında kurulan Kosova İnsan Hak ve Özgürlükleri Koruma Kurumu'nun kurucularından biridir. Baskılar sonucu, 1993 yılında Almanya'ya gider. 1999'da döndüğü Kosova'da geçici hükümette İnsan Hakları ve Özgürlükleri Koruma Komisyonun kurucularından biri olur. 1999-2000 yılları arasında Geçici Kosova Hükümeti'nde, Kosova Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Türkiye ve Türk Dünyası İlişkiler Dairesi Başkanlığı'na atanır.

2008 yılında Uluslararası Barış Federasyonu'na Kosova ve Balkan Barış Elçisi olarak seçilir.

Arif Bozacı, Kosova Yazarlar Derneği, Kosova Türk Yazarlar Derneği ve Kosova Türk Yazarlar Birliği olduğu gibi, aynı zamanda Kosova Merkezli PEN Yazarlar Birliği üyesidir.

Yayınladığı kitaplar:

'BARIŞ KUŞU?, 1975, TAN YAYINLARI,

'İLKYAZ SÜRGÜNÜ?, 1982, TAN YAYINLARI,

'ÖZGÜRLÜK?, 2004, TAN YAYINLARI,

'DENİZ VE MARTI?, 2014, İmzaYayınları.

Türkçe ve Arnavutça olmak üzere her iki dilde şiir yazabilen Arif Bozacı'nın;

Arnavutça, Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinde yayınlanmış eserleri vardır.

Bir sözcük avcısı, sarrafı olan şair Arif Bozacı, son yıllarda şiirde büyük atılım yapmıştır.

Bu şiirdeki başarı ona ödüllerde kazandırdı. Diğerleri arasında:

2011 yılında Kosova Yazarlar Derneği'nin 'Esat Mekuli-Yaşam Boyu Başarı Ödülü?,

2012 yılında Kosova Türk Yazarlar Birliği'nin 'Yılın Şairi' Ödülü ve

2016 yılında Uluslararası 20. Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü'ne layık görülmüştür.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balkanların Nazım Hikmet'i Olarak Görülen Arif Bozacı'ya Saygı Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement