Balyoz Planı Davası Yargıtay'da Daire Başkanı Ertuğrul'dan Avukata Uyarı. - Son Dakika
Güncel

Balyoz Planı Davası Yargıtay'da Daire Başkanı Ertuğrul'dan Avukata Uyarı.

Sanık Mehmet Fikri Karadağ'ın Avukatı Nevzat Çetin ile Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul arasında hukuki tartışma yaşandı 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Yargıtay 9.Ceza Dairesi'nde devam ediliyor.

15.08.2013 12:11

Sanık Mehmet Fikri Karadağ'ın Avukatı Nevzat Çetin ile Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul arasında hukuki tartışma yaşandı 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşmasına Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde devam ediliyor. Sanık Mehmet Fikri Karadağ'ın Avukatı Nevzat Çetin ile Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul arasında hukuki tartışma yaşandı. Avukat Çetin'in, BOP ve çözüm sürecine yönelik sözlerinin ardından Başbakanın özel yetkili mahkemelerin kendisi tarafından kurulduğuna yönelik sözlerini anımsatması üzerine Ertuğrul uyarılarda bulunarak, "Burası Meclis kürsüsü değil, basın açıklaması yapmıyorsunuz. Müvekkilinizin suç vasfında hata var mı konusunda savunma yapmanız bekleniyor. Savunmanızı hukuki anlama dönüştürerek devam edin. Yüksek mahkeme çatısı içerisinde davanın sınırları içinde kalmanız gerekiyor" dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Balyoz Davası'nda Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'ya 20 yıl hapis kararı çıkmıştı. 361 sanıklı Balyoz davasının temyiz duruşmasının 16. gününe Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde devam ediliyor. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin soyadına göre belirlediği listenin tamamlanmasının ardından sırası geldiği halde salonda bulunmayan avukatlara söz verildi. Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, bunun son liste olduğunu, gelmeyenler için yeni bir liste yapılmayacağını belirterek, avukatı gelmeyen sanıkların temyiz incelemesinin dosya üzerinden yapılacağını açıkladı. Sanık Erdem Ülgen'in avukatı Özkan Arıkan, müvekkilinin Birinci Ordunun 5-7 Mart 2003 tarihindeki plan seminerine katılmadığını, bu tarihte başka bir komutanlık bünyesinde görev yaptığını belirtti.

Eylem planında müvekkili ile ilgili suç teşkil edecek bir görevlendirme yapılmadığına dikkat çeken Arıkan, müvekkilinin füze komutanı olduğu için camileri bombalamak ve uçakları düşürmekle suçlandığın anlattı. Kullanılan füzelerin uçak düşürmeyeceğini ifade eden Arıkan, "Asıl görevi Türk ulusunu korumak olan bir komutanın yapacağı bir şey değildir" dedi.

-OSMANLI DÖNEMİNDE DAHİ ROMA'DA 5 DİPLOMATİK TEMSİLCİ YOKTU-

Erdem Caner Bener'in Avukatı Abdullan Alp Aslankurt, suç tarihinde Roma'da Deniz Ateşesi olarak görevli olduğunu ve Türkiye'ye gelmediğini, Plan Seminerine ise katılmadığını anlattı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sırasında delillerin yeterce tartışılmamasını ve dönemin komutanları emekli Orgeneraller Aytaç Yalman ile Hilmi Özkök'ün dinlenmemesini eleştiren Aslankurt, müvekkilinin isminin bazı müzahir listelerinde geçtiği ve bir takım belgeler hazırladığı gerekçesiyle ceza verildiğini savundu. Müvekkilinin gerekçeli kararlarda Roma'da bulunan 5 personeli müzahir olarak bildirdiğinin görüldüğünü anlatan Aslankurt, "Osmanlı dönemi dahil Roma'da hiçbir zaman 5 diplomatik temsilci görev yapmamıştır. Roma'da sadece müvekkilim Deniz Ateşesi olarak bulunmaktadır. Müzahir listesinde adı bulunan subaylar ise Napoli'deki NATO Karargahı'nda görev yapan subaylardır. Resmi belgelerle bildirmemize karşın mahkeme Roma ile Napoli arasındaki 250 kilometrelik uzaklığı bile görmezden gelmiştir" dedi.

-KARACILAR DARBEYİ DENİZCİ VE HAVACILARA YAPTIRIYOR-

Yerel mahkemeyi, Türk milleti adına yaptığı yargılamayı eşit, adil ve hakkaniyetli olarak uygulamamakla suçlayan Aslankurt, hiçbir sanığın adil yargılandığına inanmadığını ifade etti. Aslankurt, "Yerel mahkemenin kararının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı tebliğname doğrultusunda onanması durumunda, 136 Deniz Kuvvetleri, 55 Kara Kuvvetleri, 42 Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeli ceza almış oluyor. Yani karacılar darbe planlıyor, bu darbeyi denizcilere ve havacılara yaptırıyor" dedi. Aslankurt, Yerel Mahkemeyi keyfi şekilde karar vermekle suçladı.

-ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN-

Binali Aydoğdu'nun Avukatı Nihat Taner Çatalsakal ise duruşmaların İstanbul'a 100 kilometre uzaklıkta Silivri'de yapılmasını eleştirerek, kararın kuşkulu olduğunu ve bunun giderilmesi gerektiğini belirtti. Plan Seminerine katılanlardan bazı askerlere dava bile açılmamasını eleştiren Çatalsakal, "Mahkemenin ve savcılığın elinde darbe ölçer var herhalde. Hukuki durumu iyi olanlara dava açılmış, cezalar verilmiş, hukuki durumu daha kötü olanlara dava bile açılmadı. Plan Semineri'ne davet edildim ama katılmadım, nasıl olacak şimdi ben katılmadığımı nasıl kanıtlayacağım, sivil olarak benimde ismim yazılmış olabilirdi" değerlendirmesinde bulundu. Çatalsakal, "Kuşku giderilmeden bu işi nasıl sonlandıracaksınız? Bu dava ile vatan evlatlarına pek bir şey olmamış gibi görünüyor ancak anneler ve eşler üzgün ve kırkın, babalar ve kardeşler endişeli ve şaşkın, evlatlar yetim bırakılmıştır. Allah yardımcınız olsun" dedi.

-BURASI MECLİS KÜRSÜSÜ DEĞİL-

Sanık Mehmet Fikri Karadağ'ın Avukatı Nevzat Çetin, TSK'nın Büyük Ortadoğu Projesi'nin uygulanmasında engel olarak görüldüğünü savunarak, "Bu engel aşılmadan hiçbir şey yapılamazdı. BOP'un gerçekleşmesi, Suriye ve İran meselesinin halledilmesi için TSK engelinin kaldırılması gerekiyordu. Sipariş üzerine hazırlanmış TSK'yı pasifize etmek ve geride kalanları yok etmek üzere açılmış bir davadır, sonuçları ülkemizin geleceği açısından çok önemli sonuçlar doğuracaktır. Açılım ile bu neticeler görülmeye başlandı. Haddinden fazla özel olan mahkemeleri başbakan kurdurduğunu söyledi" demesi üzerine uyarıda bulunan Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, "Burası Meclis kürsüsü değil, basın açıklaması yapmıyorsunuz. Müvekkilinizin suç vasfında hata var mı konusunda savunma yapmanız bekleniyor. Savunmanızı hukuki anlama dönüştürerek devam edin. Bunları Meclis kürsüsünde veya dışarıda basın açıklaması olarak söyleyebilirsiniz ancak yüksek mahkeme çatısı içerisinde davanın sınırları içinde kalmanız gerekiyor" dedi. Bunun üzerine Çetin, "Savunmanın kısıtlanmayacağını söylediğiniz için böyle savunma yapıyorum. Baştan böyle olacağını söylediniz..." karşılığını verdi. Başkan ise hukuki savunmayı kısıtlamadıklarını, mahkemede siyaset yapılamayacağını ifade etti. Çetin'in savunmasının hukuki olduğunu belirtmesi üzerine Ertuğrul, "Bize göre hukuki savunma değildir" yanıtını verdi. "İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde istediklerimizi anlatamadık, kıvrandık, ümitlerimizi size bağladık" diyerek savunmasına devam eden Çetin, bu davalarla TSK'nın tek bir mermi bile atılmadan vurulduğunu ve itibarsızlaştırıldığını savunarak, doğuda terörle mücadele eden komutanların mahkemelere çıkarıldığını söyledi. Bu davalar ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın perişan edildiğini ve İsrail ile Yunanistan'ın petrol ve doğalgaz aramalarına başlandığını öne süren Çetin, "Sanıkların son ümidi sizsiniz. Türk yargısının saygı değer yargıçları, 10 yılda birlikten parçalanmaya geldik, lütfen bu kararı bozun ve düşmanların oyununu bozulsun. Bu kararı bozarsanız Türk milleti sizi hayırla anacaktır" dedi. Sanık Davut İsmet Çınkı'nın Avukatı Hüseyin Fatih Demir, müvekkili hakkındaki iddiaların maddi delillere dayanmadığını bozma nedeni olacağını ifade etti. Sanık Avukatlarının savunmalarına öğleden sonra devam edilecek. (ANKA/DEVAM)

(YE/ORH) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Balyoz Planı Davası Yargıtay'da Daire Başkanı Ertuğrul'dan Avukata Uyarı. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement