Başarılı Kadın Girişimciler Ödüllendirildi - Son Dakika
Güncel

Başarılı Kadın Girişimciler Ödüllendirildi

Başarılı Kadın Girişimciler Ödüllendirildi

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Türktan: "Kadının 'ben başardım' demesi bizler için çok anlamlı" Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Karadere: "Bizi bu projede bir araya getiren, her şeyden önce kadınlara karşı duyduğumuz sorumluluk ve onların iş hayatında daha fazla yer alması gerektiğine dair.

26.09.2014 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadınlara ait başarılı iş fikirleri, " Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması Ödül Töreni"yle ödüllendirildi.

Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğiyle düzenlenen ödül töreniyle başarılı kadın girişimciler ödüllendirilirken, kadın girişimcilik konusunda gelinen nokta da değerlendirildi.

Törende konuşan Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş, ABD'de son 17 yılda kadınların kurduğu şirket sayısının, ortalamanın 1,5 katı düzeyinde arttığını belirterek, "ABD'de 9.1 milyon kadın işletmesi var.  Son 17 yılda girişim sayısı yüzde 80'lere varan oranda arttı. Bu dönemde kadınların kurduğu şirket sayısındaki artış, ulusal ortalamadan 1,5 kat daha yüksek oldu. Böylece kadınların şirketler içindeki payı yüzde 30'a ulaştı" bilgisini verdi.

"Kadın girişimcilik konusunda Türkiye'de henüz yolun başındayız" değerlendirmesini yapan Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tablo iyi değil ama alınan mesafe ve yaratılan farkındalık umut veriyor. TÜİK'e göre Türkiye'de 2 milyon 591 işletme var. Bunların sadece yüzde 7,5'i kadınlara ait. Yani 195 bine yakın işletme kadınlar tarafından kurulmuş. Oran 1 yıl önce yüzde 7 idi. Küçük de olsa artış var ama yetersiz. Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması ve benzer başka girişimlerle, bu oranı birkaç yıl içinde yüzde 10'un üzerine taşımamız gerekiyor."

"Güç birliği içinde hareket ettiğimizde aşılamayacak engel yok"

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan, Garanti bankası tarafından desteklenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'na başvuran tüm kadınları tebrik etti.

Türkiye'nin başarılı iş kadınlarına destek vermeyi her platformda sürdüreceklerini aktaran Türktan, şunları söyledi:

"Ben yaptım veya yapabildim' hikayelerini, kah alkışla kah gözyaşıyla izledik. Her birine iyi ki varsınız ve iyi ki kadın olarak girişimcilik yoluna adım atmışsınız diyorum. Hayattaki bu kadın duruşunun çok önemli olduğuna inanıyor ve bulaşıcı olmasını diliyorum. Katılımcıları, seçilenleri ve bu amaçla çok çalışanları, herkesi tek tek tebrik ediyorum. Kadının 'ben başardım' demesi bizler için çok anlamlı.

Girişimcilikte kadın sayısının artması için çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak, kadının enerjisine inanıyor ve güç birliği içinde hareket ettiğimizde aşılamayacak engel yok diyoruz."

"İnanılmaz başarı hikayeleriyle karşılaştık"

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ise Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'na destek olmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, "Bizi bu projede bir araya getiren, her şeyden önce kadınlara karşı duyduğumuz sorumluluk ve onların iş hayatında daha fazla yer alması gerektiğine dair farkındalığımızdı. 12 yıldır Anadolu'yu karış karış gezerek KOBİ'lerle bir araya geldiğimiz Garanti Anadolu Sohbetleri sayesinde, bu farkındalığımız iyice pekişti. Bugüne kadar düzenlediğimiz 95 toplantıda, salonun çoğunu erkeklerin oluşturduğunu görmek, bize bir şeyler yapabileceğimizi hatırlattı" bilgisini verdi.

Karadere, "Biz Garanti olarak, toplumu oluşturan iki yarımın ancak el ele verip yürüdüğünde bir tam edeceğine, eşitsizliği yok ederek 'gerçekten' gelişebileceğine inandık ve bu yola baş koyduk. Bu çabayla hayata geçirdiğimiz yarışmada, bu yıl da inanılmaz başarı hikayeleriyle karşılaştık. Tüm katılımcılara gösterdikleri cesaret nedeniyle sonsuz teşekkürler" ifadelerini kullandı.

Başarılı kadın iş fikirleri ödüllendirildi

Yarışmada, 4 kategoride 6 birinci seçildi. Göknur Atalay'ın "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" olduğu yarışmada, Bedriye Hülya "Türkiye'nin Kadın Sosyal Girişimcisi" seçildi. "Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi" kategorisinde İksir Sema Aydın ile Pınar Kaftancıoğlu, "Türkiye'nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi" kategorisinde ise Başak Taşpınar Değim ile Rahşan Tan ve Leslie Kandiyoti Mori birinci oldu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü mezunu Göknur Atalay, 2003 yılında Ankara'da, çalışmakta olduğu enerji sektöründe GY Mühendislik Mimarlık AŞ şirketini kurdu. Türkiye'nin yanı sıra yurtdışında rüzgar, hidrolik, termik, jeotermal, güneş santralleri olmak üzere pek çok santrale mühendislik ve danışmanlık hizmetleri veren GY Mühendislik Mimarlık AŞ, yerli ve yabancı pek çok yatırımcıya destek vermenin yanı sıra, kendi için de santral kurulum çalışmaları yürütüyor. Atalay, sektörün bu kapsamda çalışan tek kadın girişimcisi olarak görülüyor.

GY Mühendislik Mimarlık AŞ ayrıca, Angikad Derneği bünyesinde her sene, Anadolu'nun farklı bölgelerindeki üniversite son sınıf öğrencisi 40 genç kızı Ankara'da ağırlayarak, profesyonel deneyimlerin aktarıldığı bir organizasyonun düzenlenmesine de öncülük ediyor.

Bedriye Hülya ise, Amerika'da yaşadığı yıllarda yaptığı araştırmalar ve katıldığı çeşitli eğitimler sonucunda sağlıklı yaşamı keşfetmesiyle B-Fit internet sitesini kurmaya karar verdi. Kendisi gibi spora fazla para ve zaman ayıramayan kadınlar için faydalı olacağını düşündüğü Amerika'daki sistemi, Türkiye'deki kadınlar için uygun bir formata sokarak, 5 kadın arkadaşının ortaklığıyla, 2005 sonunda çalışmalara başladı.

Bayilik sistemiyle büyümeye karar vererek, ilk yıl, farklı demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri olan 3 ayrı bölgede şube açtı. Bugün Almanya ve Kıbrıs şubelerinin yanı sıra, Türkiye çapında 48 ilde 220 şubesi olan B-Fit sayesinde, 220'den fazla kadın kendi işini kurdu, 180 bin kadın sporla buluştu.

Pınar Kaftancıoğlu ise emekli olduktan sonra kurduğu İpek Hanım'ın Çiftliği'nde doğal gıda ürünleri yetiştirmeye başladı. Ticaret yapmak amacıyla yola çıkmayan Kaftancıoğlu'nun iş fikri, elindeki fazla ürünleri kolilerle İstanbul'daki arkadaşlarına göndermesiyle doğdu.

"Anadolu'da yaşayan tasarımcılara mesleklerini uygulama imkanı sağlıyor"

Başak Taşpınar Değim'in iş fikri de Amerika'dan Türkiye'ye taşındığı esnada, kaliteli hizmet almada yaşadığı sıkıntıdan ortaya çıktı. Bu soruna çözüm sunmak amacıyla Değim, 2011'de bu hizmetlere internet üzerinden kolayca ulaşılmasını sağlayacak armut.com'u kurdu. "Hizmet piş, ağzıma düş" sloganlı site, son 12 ayda yüzde 700 oranında büyüdü.

Armut.com, Mattermark tarafından Türkiye'nin en hızlı büyüyen 5 internet girişiminden biri, UK tarafından ise Avrupa'nın en iyi 100 girişiminden biri seçildi. 40 bine yakın hizmet vereni ve üzerinden geçen toplam iş büyüklüğüyle, Türkiye'nin lider hizmet bulma platformu halini aldı.

Uzun yıllar çeşitli reklam ajanslarında çalışan Rahşan Tan ve Leslie Kandiyoti Mori, işi markalar ve ürünler için düşünmek ve üretmek olan profesyonel tasarımcılarla, markalaşmaya ihtiyacı olan firmaları buluşturacak bir platform yaratmak amacıyla, 2010 yılında idemama.com'u kurdu. Idemama.com, KOBİ'lere, 4 bin 200'ü aşkın profesyonel tasarımcıyla, logodan kurumsal kimliğe, ambalajdan fuar standına farklı alanlarda tasarım hizmeti sunuyor. Tasarımcılar için iş bulma problemine çözüm olan bir sistem yaratan ikili, özellikle Anadolu'da yaşayan tasarımcılara mesleklerini uygulama imkanı sağlıyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başarılı Kadın Girişimciler Ödüllendirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement