Fedon'dan İkoncan'a Gönderme! - Son Dakika
Magazin

Fedon'dan İkoncan'a Gönderme!

Fedon\'dan İkoncan\'a Gönderme!

Rum asıllı Türk müzisyen Fedon, ''Eda Taşpınar'ınki güneş bronzluğu değil'' diyerek ünlü ikoncana göndermede bulundu.

30.06.2013 09:02  Güncelleme: 09:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Grek müziğin Türkiye'deki en önemli temsilcilerinden biri olan Fedon, bu yaz oğlu Theo Kalyoncu'nun Sedef Adası'nda işlettiği Niko's by Theo ile gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde açılan mekanda oğluna yardımcı olan Fedon ile Suadiye Marina'da bulunan 'FED10' isimli teknesinde buluştuk. Sohbetimiz sırasında Fedon'un oğlu Theo Kalyoncu da bize eşlik etti. İşte ünlü sanatçıyla yaptığımız; oğlunun işlettiği mekandan Türkiye'deki hayatına uzanan keyifli sohbet...

Sağlık problemi yaşadınız ve akabinde birkaç ameliyat geçirdiniz. Ameliyattan önceki Fedon'dan mı, yoksa sonrasındaki Fedon'dan mı konuşmaya başlayalım?

Ameliyat sonrası yepyeni bir Fedon doğdu. Bu ameliyatları olduktan sonra iş hayatını biraz rölantiye almam gerektiğini düşündüm. Bizim işlerde bırakmak diye bir şey yoktur çünkü... Allah inşallah bana sahnede ölüm nasip etsin; işlerimi azalttım, daha seçiciyim artık. Bu bir şımarıklık değil; sağlığımdan dolayı böyle bir karar aldım. Geri kalan zamanda Fedon ne yapar? Deniz motoru, motosikleti, arabası, Büyükada'sı, Bodrum'u, çocukları, torunları ile çok güzel bir hayat yaşıyor.

DEMEK Kİ BU SEVGİYE LAYIĞIM

Uzun süredir yeni bir albüm yapmıyorsunuz ama insanlar yine de sizi dinlemek istiyor. Dinleyicinizle bu bağı nasıl kurdunuz?

12 senedir yeni bir albüm çıkarmadım ama hala Fedon aranıyor ve her hafta iş çıkıyor. İnanın insanların gönüllerinde varım. Gündemde yokum, davetlerde yokum ama buna rağmen aranıyorum. Hala aranıyorsam, demek ki ben bu insanların sevgisine layık olmuşum. Bu konuda hiç tevazu göstermiyorum. Büyük sanatçı olabilirsin ama sevilmek çok mühim. Ben sevildiğimi biliyorum. O sevgi de, benim çocuklarıma bırakacağım en güzel mirastır. Hiçbir yanlışım yok. Tek yanlışım sinirliliğim olabilir. Ama bağıran adamdan korkmayın; bağırır, çağırır ama işi, titizliği içindir.

Size duyulan sevgiden hiç şüphe duymuyorsunuz o zaman...

En büyük demokratından en küçük esnafına kadar herkes beni sever. Zaten beni sevmeyen ölsün! Bu kadar açık ve net söylüyorum. Hodri meydan!

NABZA GÖRE ŞERBET VERMEM

Peki bu sevgide; Rum asıllı olmanıza rağmen Türk'lüğünüzü her fırsatta dile getirmenizin etkisi olabilir mi?

Fedon bugüne kadar hiç oynamadı. Ben, bulunduğu yere ya da nabza göre şerbet veren bir adam değilim. Hem Atatürkçülük ve milliyetçilik olarak, hem müzik olarak, hem de Türk-Yunan ilişkileri açısından Fedon birçok ilkin başıdır Türkiye'de. TRT'de Rumca fon müziği çalmazken, benim ülkem beni 29 Ekim'de Taksim Meydanı'na çıkarıp Rumca şarkı söyletti. TRT'de Rumca şarkı okudum. Beni Fedon olarak bu ülke bağrına bastı. İsmi hala Çanakkale şehitliğinde yazan bir şehidin torunuyum. Aslanlar gibi, 19 yaşında gönüllü olarak askere gittim ve 27 ay askerlik yaptım. Türklüğüm ile gurur duyuyorum. Çoğu Türk'ten daha Türk'üm. Gelsinler karşıma, her konuda konuşayım. Bir kere Mehmetçik Vakfı sempatizanıyım çünkü dedem Çanakkale şehidi. Bankadaki paramdan çok oraya bağışım vardır benim. Ben böyle bir adamım. Nasıl sevmezsin beni ya? Beni sevmeyen ölsün! Gırtlağımı da kesseler Atatürkçü doğdum, Atatürkçü öleceğim.

Rum asıllı olduğunuz için ayrımcılık gördünüz mü hiç?

Ayrımcılık hissettim ama ben onu ülkeme mal etmedim. Babam beş sene askerlik yaptı. O zaman varlık vergisi diye bir olay çıktı. 6-7 Eylül 1955 olaylarını yaşadım ben. İstanbul'u talan ettiler, gayrimüslimlerin dükkanları talan edildi. Beyoğlu'nda camları kırılmayan bir tane dükkan vardı; o da babamınkiydi. Çünkü babam da benim gibiydi. Ben senden ayrımcılık görmedim, vatandaştan görmedim, bana 'gavur' denmesini ülkeme mal etmedim. Ayrımcılığı devletim yaptı bana; isyan ettim. Benim idealim deniz subayı olmaktı, olamıyorsun. Polis olmaktı, olamıyorsun. Çöpçü olamıyorum; düşünsene! Belediye başkanı olma, senatör olma hakkım var ama kamuya giremem.

Bu konuda oldukça dolusunuz anlaşılan...

Almanya'ya gittim, bir sarayın önünden geçiyoruz; iki tane koç gibi asker duruyor önünde. "Selamünaleyküm" dedim gırgırına, asker "Aleykümselam Fedon Abi" dedi. Türk; subay olmuş nöbet tutuyor. Ben burada çöpçü olamıyorum; adam Almanya'da subay oluyor! Yap beni subay; benden ne zarar gördün sen? Bu benim içimde ukdedir. Gönül istiyor ki gayrimüslim bir deniz subayı göreyim. Şurada kalan zaten 1000-2 bin tane Rum var; bunlar da zaten gerçek Türk artık. Bunları kovsan nereye gidecek? Biz bu ülkenin gerçek neferleriyiz.

BEN GERÇEK İSTANBULU'YUM

Yarın size fahri deniz subayı unvanı verseler, ne yaparsınız?

Gurur duyarım. "Gel be ihtiyar, tak şu rozeti" desinler, bir teknenin güvertesinde yarım saat dolaşayım; daha ne isterim! (Gözleri doluyor) Ne yapayım ben 100 milyon dolarları? Böyle bir şey yapsalar, bundan daha büyük bir onur olamaz.

"Türk'üm" dediğiniz için Yunanlar'dan tepki geliyor mu?

Evet, "Türk'üm" dediğim için Yunanistan'da beni çok sevmezler. Tabii Rum ayrıdır, Yunan ayrı. Bugün "Gerçek İstanbullu kim?" diye sorsalar; o kişi benim. Ben gerçek İstanbullu'yum; Üsküdar Zeynep Kamil'liyim.

BODRUM VE BÜYÜKADA BENİM YAŞAMA SEBEBİM

Sanatçı olarak çok paralar kazandınız mı?

Çuvalla para kazandım, vergisini de ödedim. Şarkıcılığa başlamadan önce de işim gücüm yerindeydi. Mecmualarda, davetlerden fotoğraflarım çıkardı. Parayı Allah çok verdi ama ailemin rahatsızlıkları ile bu paralar benden çıktı. Bana bugün, "O kadar yıldır çalışıyorsun; bir yazlık, bir de kışlık evinden başka bir şeyin yok" diyorlar. Daha ne olsun; şerefim var! Borcum yok ve iki tane evlat okuttum.

YATARSIN KALKAMAZSIN!

Birçok şarkınız yıllardır seviliyor; bunu neye bağlıyorsunuz?

Bir 'Aşığınım' dedik; 30 sene geçti, hala dinleniyor. Yap bakalım sen bir şarkı... 'Yatcaz kalkcaz, yatcaz kalkcaz'; seneye de yatarsın, kalkamazsın bir daha!

Oğlunuz Theo Kalyoncu işletmeciliğe soyundu ve geçtiğimiz günlerde siz de oğlunuzun mekanında sahne aldınız...

Evet, Theo'nun Club Ada Sedef'te bu yaz işlettiği Niko's by Theo adlı mekanda -ki oğlum uzun yıllardır benim patronum ve onun yanında çalışıyorumsahneye çıktım. Theo ödemelerimi tıkır tıkır yapıyor; çok iyi bir patron. Ara ara Niko's by Theo'da sahne almaya devam edeceğim. Ben de istemezdim oğlumun böyle bir iş yapmasını; okuttuk, 'adam olsun' dedik fakat meyhaneci oldu. Yalnız şunu da söyleyeyim; böyle meyhaneci dünyada yoktur. İçki, sigara, kavga, kumar yok. Çok doğru ve güzel bir iş yapıyor. Çok mutluyum.

BİR FEDON DAHA YOK!

Bodrum ve Büyükada deyince akla hemen Fedon geliyor. Sizde bu iki yerin nasıl bir önemi var?

Bodrum ve Büyükada benim terapim, ilacım, yaşama sebebim... Başta çocuklarım, torunlarım gelir benim için; sonra Bodrum ve Büyükada... Bunları benden al; yaşamım biter.

Grek müzikte bir veliahtınız var mı?

Ukalalık olacak ama yok! Zaten arkadan gelen de yok. Birçoğu ismini değiştirdi. Rumca müzik moda diye Grek okuyor ama ismini değiştirmiş. Yarın Japon müziği popüler olursa ne yapacaksın; Japon mu olacaksın? Bir Fedon daha yok!

#Sayfa#

SÖYLEYİN EDA'YA, GELSİN YANIMA!

Kendinize has bir ten renginiz var. Nedir bunun sırrı?

7 yaşından beri güneşin altındayım. Büyükada'da büyüdüm. Kafama şapkayı bir tek askerde taktım, o da mecbur olduğu için. Hiç şapka kullanmam. Solaryuma falan da girmedim hiç. Sabah çıkarım balığa ya da yağlanırım, yatarım. Güneşte bronzlaşmayı çok seviyorum. Güneşlenirken kullandığım yağı kendim yaparım. Organik yağların bileşiminden oluşan bir formülüm var. İsteyene yağ veririm ama formülümü vermem!

Bu konuda size rakip olarak Eda Taşpınar gösteriliyor. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Eda Taşpınar'a söyleyin gelsin yanıma. Güneşte yanmak, kararmak değildir. Onlar hem güneş, hem solaryum yapıyor. Güneş yanığı bakır rengidir, başkadır. Eda Taşpınar'ınki güneş bronzluğu değil.

BABALIĞIMA KİMSE LAF SÖYLEYEMEZ!

Oğlunuz Theo ile arkadaş gibisiniz...

Ben iyi sevgili olamadım, koca olamadım ama babalığıma kimse laf söyleyemez! Kızım da, oğlum da iftihar edilecek çocuklar.

Oğlunuzla benzer yönleriniz var mı?

Motosiklet, tekne, araba tutkumuz benzer yönlerimize en büyük örnekler ama mesela ben teknolojiden anlamam, Theo o konulara hakimdir. Bir de mesela Theo, Rumca bilmez. Onu Türk ilkokuluna gönderdim çünkü.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Fedon'dan İkoncan'a Gönderme! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement