"Benzeme ve Ötekileşme Konferansı" Demre'de Yapıldı - Son Dakika
Yerel

"Benzeme ve Ötekileşme Konferansı" Demre'de Yapıldı

Diyanet-Sen Demre Temsilciliği tarafından düzenlenen "Benzeme ve Ötekileşme" konulu konferans, Beymelek Belediyesi Karabibik Kültür Salonu'nda yapıldı.

16.01.2012 17:00

Diyanet-Sen Demre Temsilciliği tarafından düzenlenen "Benzeme ve Ötekileşme" konulu konferans, Beymelek Belediyesi Karabibik Kültür Salonu'nda yapıldı.

Konferansa konuşmacı olarak Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Beşer katıldı. Konferansta, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Demre Yeni Cami Müezzini Yalçın Elifoğulları Kur'an-ı Kerim okudu.

Diyanet-sen Demre Temsilcisi Zekeriya Sarıkaya, yaptığı konuşmada, dünyanın hızlı bir değişim yaşadığını, her alandaki bu değişimin mimarının da insan olduğunu kaydetti.

İnsanların bazen de değişim mağduru olabildiklerine değinen Sarıkaya,

"Gelinen noktada Afrika'da açlık, Irak ve Filistin'de katliamlar yaşanıyor. İnsan, insanlığından vazgeçiyor. İnsanın insanlığından vazgeçmemesini nasıl sağlayacağız- Manevi hayatı ön olana çıkararak bunu sağlayacağız. İslam'ı yaşamın her alanında etkin kılarak sağlayacağız" dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Faruk Beşer de, dünyada savaşların ardından bloklaşmaların başladığını, bunun da beraberinde soğuk savaşı getirdiğini anlattı. Soğuk savaşın 1990'lı yıllarda bittiğinin söylendiğini, ancak bitmediğini savunan Beşer, şöyle konuştu:

"Bunun ardından küreselleşme denilen kavram geldi. ' Siyaset, kültür ve ticaret dünya ölçeğinde olsun' dediler. 'Malı olan piyasaya çıkarsın satsın' dediler. Bu işten batının büyük devletleri kazançlı çıktı. Küçük ülkelerin sanayisi yok oldu. Suriye'deki olayların nedeni budur. Küreselleşmeyi isteyen devler, aykırı sesler istemiyor. Bir dünya kültürü olsun, herkes birbirini hoşgörsün isteniyor. Bu doğru mu- Batılılar 'Siz bizi hoş görün, anlayın, ama biz sizi anlamayız' diyorlar. Farklılıkları yok edemeyiz. Tek tip insan yetiştirmeye çalışıyorlar. Hiç kimseyi dini, ırkı nedeniyle küçümseyemeyiz. Ancak hiçbir din ötekisi olmadan yaşayamaz. Ayakta duramaz. İslam aynı zamanda başkalarının hakkını da savunmaktır. Dünya inancı, dünya dini olmaz."

Prof. Dr. Faruk Beşer, kişinin dünya görüşünün de kültürü oluşturduğunu belirterek, "Müzik en sinsi kültür değişimidir. Bir zamanlar Türkiye'de radyolarda Türk musikisi çalınması yasaklanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'ndan kim ne anlar- Çocuklarımızın kutladığı doğum günü bir kültürdür. Ama batıdan gelmiştir. Bu gibi başka kültürlerden alıp kullandığımız çok öge vardır" dedi.

Prof. Dr. Faruk Beşer, konferansın sonunda vatandaşların sorularını yanıtladı.

Konferası Demre Müftüsü Bahattin Ataklı, Kumluca Müftüsü Mehmet Yaman, Finike Müftüsü Ali Erhun, Demre İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Bayraktaroğlu, AK Parti İlçe Başkanı Bayram Arıcı, imamlar ve öğretmenlerin de çok sayıda vatandaş izledi.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Benzeme ve Ötekileşme Konferansı' Demre'de Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement