Bilgeler Eskişehir'de Anlatılacak - Son Dakika
Yerel

Bilgeler Eskişehir'de Anlatılacak

Bilgeler Eskişehir\'de Anlatılacak

Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi Gönül Sultanlarının Buluşması programı Vali Güngör Azim Tuna tarafından basın mensuplarına tanıtıldı.

21.05.2014 12:53  Güncelleme: 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi Gönül Sultanlarının Buluşması programı Vali Güngör Azim Tuna tarafından basın mensuplarına tanıtıldı.

Ayten Usta Gurme'de gerçekleştirilen toplantıda, 26 ile 28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek programın ayrıntıları paylaşıldı. Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetleri kapsamında bilge şahsiyetlerin gönül dünyasını anlama ve yayma çabasının bir ürünü olan Bilgeler Zirvesi'nin gerçekleşeceğini kaydetti. Zirve ile akademisyenler, sanatçılar, medya mensupları, din adamları, STK temsilcileri, devlet adamları gibi gerçek ve tüzel kişilikleri bir araya getirme, fikir alışverişlerine ve ortak akıl geliştirmeye yönelik zemin hazırlanmanın amaçlandığını söyledi.

"222 BİLDİRİ SUNULACAK"

ESOGÜ'de 26-28 Mayıs tarihlerinde 3 gün süre ile eş zamanlı olarak 4 salonda gerçekleşecek zirvede 199'u sözlü, 23'ü poster olmak üzere toplam 222 bildiri sunulacağının bilgisini veren Tuna, şunları söyledi:

"Zirvede ilk siyasetname ile devlet adamlarına yön gösteren Yusuf Has Hacip'ten ruh ufkumuz Hz. Mevlana'ya; Türkçe'nin bilinen ilk dilbilim çalışmalarını gerçekleştiren Kaşgarlı Mahmut'tan Türkçe'yi zamanın popüler dili Farça'dan üstün tutan Ali Şir Nevai'ye kadar; Türk dünyasının tertemiz pınarı Hoca Ahmed Yesevi'den Yunus Emre'ye Fuzuli'ye ve Mahtumkulu'ya kadar değerler dünyamıza şekil ve yöne veren şahsiyetlere dair bildiriler yer almaktadır."

Tuna, zirvede sunulan bildirilerin kitaplaştırılarak çalışmanın kalıcı hale getirileceğini de sözlerine ekledi.

AFAD'IN KAMPANYASINA KATILINACAK

Bilgeler Zirvesi tanıtımı sonrasında gündeme ilişkin de açıklamalar yapan Vali Tuna, Soma'da meydana gelen kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yakınlarına da sabır diledi. Tuna, "Madende çalışanlara yardımda bulunmak isteyen hamiyetperver milletimiz için Başbakanlığımız yardım kampanyası açmıştır. Şu an bizim ayrıca yürüttüğümüz bir yardım kampanyası yok. AFAD'ın açtığı yardım kampanyasına katılmayı daha doğru buluyoruz" ifadelerini kullandı.

"ASLINA UYGUN ŞEKİLDE RESTORE EDİLECEK"

Orta Işık Camisi'nin yıkıldığına ilişkin yerel basında çıkan haberleri değerlendiren Tuna, "Bununla ilgili spekülasyon yapıldı, çok haksız ve araştırılmamış maksatlı bir yayındır. Bu caminin projesi yıkılıp yeniden yapılma şeklinde restore edilecektir. Burası yeniden aslına uygun bir şekilde restore edilecektir" diye konuştu.

Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın cami restorasyonlarında kullanmak için müftülük aracılığı ile camilerdeki vatandaşlardan para topladığına ilişkin haberlere de değinen Tuna, "Ajansın vatandaşların topladığı paralarla iş yapmaya ihtiyacı yok, kendi bütçesi var" dedi. Tuna, "Müftülükten para toplanması gibi bir talebimiz söz konusu değildir, vatandaşlardan para toplamak yerine iş adamlarından ve sponsorlardan destekte katkıda bulunmalarını isteriz" ifadelerini kullandı.

"2014 SONUNDA TAMAMLANACAK"

Kalıcı eserlerin ne zaman tamamlanacağına ilişkin de konuşan Tuna, şöyle devam etti:

"Biz geleli bir yıl oldu, geç başlanmış bir kalıcı eser boyutu var. Kütüphaneyi yeniliyoruz, yıl sonuna kadar tamamlayacağız. 2014 yılının sonuna kadar kent meydanı hariç tamamlamayı planladığımız 50 kalıcı eser var. Odunpazarı bizim özel çalışma alanımız, Malhatun İlköğretim Okulu'nu yıkıyoruz, okul binası risk ihtiva ediyor. Hedeflerimizden biri de Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nü yıkıp bir alan kazandırmak." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bilgeler Eskişehir'de Anlatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement