Bulgaristan'da Yaşayan Türklere Yapılan Saldırı Kınandı - Son Dakika
Yerel

Bulgaristan'da Yaşayan Türklere Yapılan Saldırı Kınandı

Edirne Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Bulgaristan'ın Sofya kentinde, camide ibadet eden Türklere yönelik saldırıyı kınadı.

25.05.2011 17:26

Edirne Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Bulgaristan'ın Sofya kentinde, camide ibadet eden Türklere yönelik saldırıyı kınadı.

Edirne Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Başkan Esma Gündoğdu, son günlerde Bulgaristan'da Türklere yapılan, aşırı ırkçı ve milliyetçi grupların saldırılarının arttığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz haftalarda Banya Başı (Molla) Cami'sinde, dini görevlerini yerine getirmek isteyen Müslüman Türklere karşı, arka arkaya iki saldırı yapılmıştır. Bu saldırılarda Cuma namazını kılan, ibadet halindeki Müslümanlar hedef alınmıştır. İbadetlerini gerçekleştiren halka saldırılması, din ve vicdan özgürlüğüne karşı zalimce işlenmiş insan hakkı suçudur. Bu suçu işleyenleri, insanlık dışı hareketlerinden dolayı kınıyor ve saldırıların hemen sonrasında yaptıkları açıklamalar ile ırkçı saldırganları koruyan yöneticileri de akla ve sağduyuya davet ediyoruz. "

Yerel yöneticilerin aşırı ırkçı saldırıları eleştirmek yerine, Müslümanların dini törenlerini toplu yerine getirmelerine engel olma çabasını taşıyan açıklamalarının, Avrupa İnsan Hakları hukukuna olduğu kadar, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Deklarasyonu'na da aykırı olduğunu vurgulayan Gündoğdu, "saldırlar sırasında Bulgar polisinin, daha önce de ibadet edenlere karşı yapılan saldırıları bilmesine rağmen tedbir almamasının ve saldırılara geç müdahale etmesinin, iktidardaki GERB Partisi'nin büyük ayıbı ve suçu" olduğunu iddia etti.

-CUMA GÜNÜ DE SALDIRI BEKLENİYOR-

Buna benzer olayların gittikçe tırmanmakta olduğunu belirten Gündoğdu,

"ATAKA partisinin, Cuma günü tahrik eylemlerine devam edeceğini açıklaması ve iktidarın Bulgaristan'daki toplumsal huzuru bozucu bu tehditlere ilgisiz kalması, olayların endişe verici boyutlara tırmanacağının sinyalini vermektedir" ifadesinde bulundu.

Gündoğdu, Türkiye'deki tüm siyasi teşkilatları, Sivil Toplum Örgütlerini ve basın mensuplarını, Bulgaristan'daki Türklere destek vermeye ve bu tip olaylara tepkilerini göstermeye davet ettikleri açıklamasında, "Edirne Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği olarak bu insanlık dışı saldırıyı tüm yürekleriyle kınadıkları"nı belirtti.

- EDİRNE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bulgaristan'da Yaşayan Türklere Yapılan Saldırı Kınandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement