Çakırcalı Efe Balesi Doğduğu Topraklarda - Son Dakika
Yerel

Çakırcalı Efe Balesi Doğduğu Topraklarda

Çakırcalı Efe Balesi Doğduğu Topraklarda

İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin 50 kişilik bir ekiple hazırladığı Çakırcalı Efe'nin hayatının anlatıldığı dans ve müzik gösterisi Ödemişlilerden tam puan aldı.

12.09.2013 10:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin 50 kişilik bir ekiple hazırladığı Çakırcalı Efe'nin hayatının anlatıldığı dans ve müzik gösterisi Ödemişlilerden tam puan aldı. Kültür Merkezini dolduran Ödemişliler, gösterinin sonunda sanatçıları dakikalarca ayakta alkışladılar. Teknik ekiple birlikte 70 kişi ile birlikte ilçeye gelen İzmir Devlet Opera ve Balesi ekibi, Ödemişli sanatseverlerden tam puan aldı.

Kurtuluş etkinlikleri kapsamında İzmir Devlet Opera ve Balesi işbirliği ile düzenlenen Çakırcalı Efe Dans Gösterisi Kültür Merkezi büyük salonda yapıldı. Yaşar Kemal'in aynı adlı eserinden uyarlanarak sahneye aktarılan oyun iki perde halinde sunuldu.

Ödemiş'in Türkönü (Ayasuluğ) köyünde doğan, 1872-1912 yıllarında yaşayan Çakırcalı Mehmet Efe'nin yaşam öyküsünün anlatıldığı eser, Türk halk danslarını içinde barındıran koreografisi ve kalabalık bir oyuncu kadrosuyla büyük beğeni topladı. 1,5 saati geçen gösteriye Ödemişli sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Katılımın fazla olması nedeniyle salonda yer bulamayan konuklar, Kültür Merkezi bahçesine kurulan barkovizyonla oyunu açık havada izlediler.

Oyun sonunda sahneye çıkıp kısa bir konuşma yapan Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, "Sevgili Ödemişliler, sevgili kardeşlerim. Sanıyorum ki önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bize çizdiği çağdaş uygarlık yolunun bir öğesi de; batılı bir sanat dalını bu topraklarda yaşamış bir öyküyle birleştirmekti. Bu akşam ilk kez Ödemiş Kültür Merkezi sahnemizi Çakırcalı'yla açtık. Biliyorum ki bundan sonra da buna benzer; gerek senfoni, gerek opera ve bale, nice oyunları burada birlikte izleriz" dedi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi koordinatörü Ali Fırat, Ödemiş'te karşılaştıkları ilgiden oldukça memnun kaldığını belirterek, ekibin Denizli ve Muğla'dan sonra üçüncü olarak Ödemiş'te gösteri yaptığını belirtti.

Koreografisini İhsan Bengier'in Müziklerini de Cem İdiz'in yaptığı Çakırcalı Efe Balesi'nin Ekim ve Kasım aylarında İzmir'de gösterileceğini belirten Fırat, Ödemiş'teki gösteride salonun yetersizliği nedeniyle canlı orkestra bulunmadığını bu nedenle ekibin 120 kişiden oluştuğunu söyledi.

ÇAKIRCALI EFSANESİ

Osmanlı'nın son döneminde İzmir çevresinde yaşayan Çakırcalı Mehmet Efe'nin ölümü halk arasında büyük üzüntü yaratmış, ölümünün ardından Çakırcalı'ya ağıtlar yakılmıştır. Ödemişli olan Çakırcalı Mehmed Efe, bugün İzmir'in kavakları olarak bildiğimiz, aslı Ödemiş'in ya da Birgi'nin Kavakları olan türkünün de ilham kaynağı olmuştur. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çakırcalı Efe Balesi Doğduğu Topraklarda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement