Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Iğdır'da - Son Dakika
Yerel

Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Iğdır'da

Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Iğdır\'da

Çanakkale ruhunu yaşatmak amacıyla başlatılan proje kapsamında illeri dolaşan 'Çanakkale 1915 Gezici Müzesi' TIR'ı, Iğdır'da vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılandı.

06.06.2013 13:21

Çanakkale ruhunu yaşatmak amacıyla başlatılan proje kapsamında illeri dolaşan 'Çanakkale 1915 Gezici Müzesi' TIR'ı, Iğdır'da vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılandı.

Zübeyde Hanım Bulvarı'nda konuşlanan gezici müzede, Çanakkale Savaşlarında Türk, İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin kullandığı tüfek, tabanca, mermi, teçhizat ve kişisel giysi başta olmak üzere çok sayıda malzeme sergileniyor. Müzeyi gezen öğrenci ve vatandaşlar, materyalleri inceledi. Müze sorumlusu Selim Kaya, 18 Mart 2010'da yola çıktıklarını ve tüm Türkiye'yi dolaştıklarını söyledi. Kaya, Iğdır'da ise kalacakları bir haftalık süre içerinde şehir merkezi ve ilçelerde, müzede bulunan savaşta kullanılmış 4 bin parça objeleri, akşam geç saate kadar ziyaretçilere açık bırakacaklarını belirtti.

Çanakkale Savaşında yaşananları vatandaşlara göstermek amacıyla yola çıktıklarını anlatan Kaya,

"Ülkemizin en batısı olan Çanakkale'den en doğusu Iğdır'a geldik. Herkes Çanakkale'ye gitme fırsatı bulamıyor. Biz de illeri gezip Çanakkale'yi anlatmaya çalışıyoruz. İlgi çok büyük, herkes Çanakkale'ye hasret. Bu müzeyi dolaşanlar bize çok soru soruyor. Ailelerini, arkadaşlarını müzeye getiriyorlar. Öğrenciler de grup halinde geliyor. Buradaki programımızın ardından Artvin ilene hareket edeceğiz" dedi.

Müzeyi gezen Iğdır Kıbrıs Gazileri Derneği Başkanı İsmet Tağal, bu müzeyi buradan görmekten çok mutlu olduğunu ve çok duygulandığını kaydederek, "Dedelerimiz Çanakkale'de babalarımız Kore'de, biz Kıbrıs'ta oğullarımız da iç hizmette bu ülkenin huzur ve güvenliği için mücadele vermiş ve savaşmıştır. Bu memlekette gönül verenleri kutluyor ve canını feda eden şehitleri rahmetle anıyorum. Böyle bir hizmeti de buraya getirenleri kutluyorum" dedi.

Bir bayan olarak Çanakkale'ye gitme fırsatı olmadığı anlatan Sariye Aras, "Ben çok duygulandım. Bu müzenin buraya getirilmesi bizleri mutlu etti. Bu müze o dönemde yaşanan her zorluğu gösteriyor. Bu bizim için çok önemli. Atalarımızın ne zorluklar çektiğini burada görebiliyoruz" şeklinde konuştu. - IĞDIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Iğdır'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement