CHP İzmir Milletvekili Bayır Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP İzmir Milletvekili Bayır Açıklaması

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "AKP döneminde 12 yıllık örtülü ödenek harcaması 8 milyar 802 milyon 643 bin liradır.

25.12.2015 13:10

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "AKP döneminde 12 yıllık örtülü ödenek harcaması 8 milyar 802 milyon 643 bin liradır. AKP'nin pervasızca kullandığı örtülü ödenek harcamaları, Türkiye'nin bir çok sosyal ve ekonomik sorununun çözümüne ortak olabilecek büyüklükte bir rakamı ifade etmektedir" dedi.

Bayır, düzenlediği basın toplantısına, üzerinde siyah örtü bulunan ve 1 milyar 618 milyon 767 bin 200 lira yazan kutuyla geldi. Kutunun üzerindeki siyah örtüyü kaldıran Bayır,  örtülü ödenek kullanımının üst sınırının yasalarda belirtilmesine rağmen imza yetkisi, kişinin inisiyatifine bırakılması ve gizli kalmasından dolayı yasalara aykırı harcandığı yönünde iddiaların gündeme geldiğini söyledi.

"Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamlarında böylesine büyük finansal kaynağın sorgulanamaz, denetlenemez ve hesap verilemez durumda bırakılması hukuk ve yasama adına büyük handikaptır" diyen Bayır, cumhuriyet ve parlamenter demokrasi anlayışının hakim olduğu bir ülkede her ne maksatla olursa olsun parlamentonun denetiminden kaçırılan tek ödenek olmaması gerektiğini savundu. Örtülü ödenek harcamasının 2004 yılında 107 milyon lira iken 2015 yılında 1 milyar 618 milyon liraya ulaştığını ifade eden Bayır,  şöyle konuştu:

"AKP döneminde 12 yıllık örtülü ödenek harcaması 8 milyar 802 milyon 643 bin liradır. İller bazında kamu yatırım tahsislerine bakıldığında; 78 ilin hiçbirinin 12 yıllık toplam tahsis miktarı, AKP döneminde yapılan 12 yıllık örtülü ödenek harcamalarının üstünde değil. Sadece İzmir, Ankara ve İstanbul'un 12 yıllık yatırım tahsisleri toplamı örtülü ödenek harcamasını geçebilmiştir. 70 milyonunun umudu olan Milli Piyango yılbaşı büyük ikramiye tutarı 55 milyon liradır. Yine Milli Piyango'nun 12 yıllık büyük yılbaşı ikramiye tutarının toplamı 415 milyon liradır. 12 yıllık örtülü ödenek tutarı, 12 yıllık büyük ikramiye toplamının 21 katıdır.

AKP döneminde yaklaşık 55 milyar dolar özelleştirme geliri elde edilmiştir. 12 yıllık özelleştirme gelirinin yüzde 5,4'ü bütçeden örtülü ödeneğe ayrılmıştır. 11 aylık örtülü ödenek tutarı, 39 ilin 12 yıllık kamu yatırım tahsisinden, 79 ilin 2015 yılı kamu yatırım tahsislerinden fazladır. Sadece İstanbul ve Ankara'ya bu rakamın üzerinde tahsis yapılmıştır. 79 ildeki 58 milyon vatandaşın ihtiyaçlarının karşılanması yerine Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın inisiyatifine bırakılan ve denetlenemeyen devasa bir rakamla karşı karşıyayız. Sorgulanamaz ve denetlenemez bir ödenek türünün bazı bakanlık bütçelerinin üzerinde hacme ulaşması ve kulanım tasarrufunun belirsizliğini koruması, düşündürücü, bir o kadar da kamu giderlerinin öncelik sıralamasına, ödeneklerin hakkaniyetli dağıtımına ve özünde demokrasiye aykırı durumdur."

Örtülü ödenek tarihinin en büyük harcamasının Temmuz ayında yapıldığını ve 237 milyon liranın 1 Kasım seçimlerinde iktidara finans olarak kullanıldığını ileri süren Bayır, bunun, Meclis'in bütçe hakkını yok saymak anlamına geldiğini, harcama biçiminin değişmemesi durumunda toplum açısından faydasından çok gizemi ve kötü uygulamalarıyla anılacağını belirtti.

Bayır, "AKP'nin pervasızca kullandığı örtülü ödenek harcamaları, Türkiye'nin bir çok sosyal ve ekonomik sorununun çözümüne ortak olabilecek büyüklükte bir rakamı ifade etmektedir" görüşünü savundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP İzmir Milletvekili Bayır Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement