Çocukları "Akıl Oyunlarıyla" Eğitiyorlar - Son Dakika
Yerel

Çocukları "Akıl Oyunlarıyla" Eğitiyorlar

Necdet Doğruyol - Kocaeli'de faaliyet gösteren Akıl Oyunları Akademisi'nde tasarlanan 500 civarında oyunla 4-12 yaş grubu çocukların düşünme ve dikkat becerileri geliştiriliyor.

01.01.2012 11:20

Necdet Doğruyol - Kocaeli'de faaliyet gösteren Akıl Oyunları Akademisi'nde tasarlanan 500 civarında oyunla 4-12 yaş grubu çocukların düşünme ve dikkat becerileri geliştiriliyor.

Akıl Oyunları Akademisi'nin kurucusu Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genel merkezi Bursa'da olan akademinin Kocaeli'de 2 yıldır faaliyet gösterdiğini söyledi.

Çocukların düşünme becerilerini oyun yöntemleriyle geliştirmeye yönelik olan akademide 4-12 yaş grubu çocuklara eğitim verdiklerini ifade eden Gergerlioğlu, günümüzde çocuklarda dikkat eksikliğinin çok yaygın olduğunu belirtti.

Bilgisayar ve televizyon karşısında uzun zaman harcamanın çocuklarda algılama eksikliği meydana getirebildiğini kaydeden Gergerlioğlu, şöyle konuştu:

"Dikkat, hafıza, görsel algı, sorun çözme ve akıl yürütme kategorilerinde çeşitli akıl oyunları oynatarak çocukların gelişimini hedefliyoruz. Bunun için oyunlar ürettik. Bilgisayarda tasarımlarını yaptık ve 500 civarında oyun grubunu çalışmamıza kattık. 8 aylık müfredat halinde kademe kademe ilerleyen, basitten zora doğru ilerleyen sistemle çocuklarımıza özel sınıflarda, özel oyun rehberi eşliğinde oynatıyoruz. Sınıflarımız en az 3 en fazla 6 kişilik."

Akıl oyunlarının masa etrafında oynandığını, kart, ayna, domino taşı, renk skalası, rakam kataloğu gibi çok sayıda materyali bulunduğunu belirten Gergerlioğlu, aç kapa, dikkat çemberi, kelime oyunu, misafirperver, şaşı göz, 9 taş, sudoku, bahçıvana yakalanma adı verilen çok sayıda oyunların sürekli yenilerek oynatıldığını belirtti.

Görsel ve geometrik algıyla ilgili oyunlarda çocuğun geometrik ve görsel algısının da test edildiğini ifade eden Gergerlioğlu, "Çocukların görsel ve matematiksel bakış açısı ileride mimar ve mühendis olma kabiliyetiyle ilgili bulgular ortaya çıkabiliyor. İşitsel zekayla ilgili bazı çalışmalarda da çocuğun ileride hangi alanlara yöneleceği hakkında fikir oluşturabiliyor. Bunları da çocuğun ailesiyle paylaşıyoruz, bilgilendiriyoruz" dedi.

Çocuklarda beyin gelişiminin son derece önemli olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, 6 yaşına kadar beyin gelişiminin yüzde 90 oranında tamamlandığını kaydederek, şunları söyledi:

"Beyin gelişimini incelediğimiz zaman nöronlar ne kadar aktif edilirse ne kadar tahrik edilirse çalışmasının artması için beyin zorlanırsa ve çocuk akıl oyunlarıyla ilgili çalışmalar yaparsa, beyindeki nöronların anatomik olarak sayıları ve işlevleri artıyor. Bu bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçek. Okul öncesi eğitim günümüzde son derece önem kazanmış durumda. Bu zorunlu hale getiriliyor, gittikçe yaş kademeleri düşürülmeye çalışılıyor. Okul öncesi eğitime büyük bir desteğimiz olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda okul dönemindeki çalışmalara da büyük katkısı oluyor. Çocuklarımızın dikkat, hafıza, görsel algı, sorun çözme, akıl yürütme konularında büyük başarı sağladığını görüyoruz. Bu derslerine de yansıyor ama derslerinden öte hayat sınavında başarı kazanmalarını, hayatta başarılı ve doğru seçimler yapmalarını, mutlu bir hayat sürmelerini sağlayan bir çalışma yapıyoruz."

Türkiye'de bu tür eğitim kurumlarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Gergerlioğlu, "Bu çalışmayı geliştiriyoruz. ARGE çalışmalarına önem veriyoruz. Bu çalışma statik değil dinamik bir çalışma, yerinde durmayan, sürekli yeni versiyonların üretildiği, hafızanın ve dikkatin farklı yönlerine hitap eden ve onları geliştiren bir yapı" diye konuştu.

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çocukları 'Akıl Oyunlarıyla' Eğitiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement