Çözüm Süreci - Son Dakika
Yerel

Çözüm Süreci

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hacımustafaoğulları, "İnsanlar sorunlarını konuşma ortamı yakalayabilse çözemeyeceği sorun yok."

24.04.2013 18:25

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hacımustafaoğulları, "İnsanlar sorunlarını konuşma ortamı yakalayabilse çözemeyeceği sorun yok. Yeter ki silahlar değil, fikirler çatışsın" dedi.

ASDER Genel Başkan Yardımcıları Hacımustafaoğulları ve Abdullah Kaplan ile Genel Sekreter Yardımcısı Osman Kaçmaz, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi ziyaret ederek, bir süre görüştü.

Hacımustafaoğulları, ziyarette, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden adaletsiz bir şekilde ayrılmak zorunda kaldıklarını, ötekileştirme, inkar etme, temel hak ve hürriyetleri yok sayma gibi uygulamalara maruz kaldıklarını söyledi.

Çözüm sürecini önemsediklerini ifade eden Hacımustafaoğulları, " Türkiye'nin girdiği çözüm sürecini biz damdan düşenler olarak daha iyi idrak ediyoruz. Asker kökenli olsak da sivil olmayı becerebilmiş kadroyuz. Bu sürecin salimen sonuçlandırılması için bize düşen görevimizi belirlemek ve rapor hazırlamak istiyoruz. İnsanlar sorunlarını konuşma ortamı yakalayabilse çözemeyeceği sorun yok. Yeter ki silahlar değil, fikirler çatışsın" diye konuştu.

Hava Harp Okulu'nu 1980 yılında bitirdiğini, kendisini yönetecek zihniyete güvenmediği için görevinden ayrıldığını kaydeden Hacımustafaoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kenan Evren önüne 3 koyun verseniz, akşama 1 tanesini zor getirecek bir adam. Böyle bir kafa Türkiye'ye hakim oldu. Sıkıntımız burada yatıyor. Evren, Genelkurmay Başkanlığı yaptığı için Silahlı Kuvvetleri'ni de bu günaha soktu. Türkiye'yi yanlış bir mecraya soktu. 'Beni yargılarlarsa intihar ederim' demişti. Kafa lazım sıkmak için, kafa yok ki nereye sıkacak. Ölüm döşeğinde bunun hesabını veriyor. Anayasamız yasal değil. Bugünkü sorunların kaynağıdır."

Kışlalarda intihar olaylarının şehit sayısından fazla olduğunu savunan Hacımustafaoğulları, bazı olayların intihar değil, cinayet olduğunu ileri sürdü.

-"8 milyon Türk-Kürt evliliği var"

Kaplan ise barış süreciyle ilgili bilgi paylaşımında bulunmak ve sürece katkı sunmak için Diyarbakır'a geldiklerini, askerin de barışa aktif ve olumlu bir katkı sağlaması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin geleceğinin sivil toplumdan geçtiğini anlatan Kaplan,

"Türkiye'de 8 milyon Türk-Kürt evliliği var. Bu bizim için büyük bir zenginlik. Bu avantajı çok olumlu yönde kullanmalıyız. Toplumların iradesi bu işi çözer. Kardeşlik dilini çok iyi anlayabilmemiz lazım" şeklinde konuştu.

-"Bir normalleşme başlamıştır"-

Baro Başkanı Elçi ise subay ve astsubayların oluşturduğu bir derneğinin böyle bir dönemde bölgeyi ziyaret etmesinin çok anlamlı bulduklarını, geçmiş uygulamalardan her kesiminin zarar gördüğünü söyledi.

Toplumların birbirleriyle sorunu bulunmadığını, Türkler ve Kürtlerin kardeş halklar olduğunu, Diyarbakır, Batman, Van, Şırnak'ın köylüsüyle Manisa, Kayseri ve Kastamonu köylüsü arasında hiçbir sorunun yaşanmadığına işaret eden Elçi, birbirlerine kardeşlik duygularıyla yaklaştıklarını belirtti.

"Ne yazık ki bizi idare edenler ve yönetenlerin tatsız ve adaletsiz uygulamaları nedeniyle sanki toplumlar arasında bir sorun, Türkler ve Kürtler arasında bir sıkıntı varmış gibi bir durum çıkmış ortaya. Türkiye toplumu olarak şiddet, çatışma, kavgadan çok çektik. Bütün toplum bu soruna artık bir çözüm bulunsun istiyor. Sorunlarımızı konuşacağız, silahlar susmuştur. Bir normalleşme başlamıştır" diyen Elçi, barış ve çözüm sürecinin toplumun bütün kesimini heyecanlandırdığını vurguladı.

-İHD'ye ziyaret-

Heyet üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'ni de ziyaret etti.

İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir görüşmede yaptığı konuşmada, ilk defa askerlerin içinde bulunduğu bir meslek grubuyla bir araya geldiğini aktararak, "Keşke süreç 15 sene önce başlasaydı. Ne güzel olurdu. Hükümet, çözüm için büyük bir risk aldı. Güzel bir iş yapıyor. Helal olsun. Süreç sayesinde bu yıl hiç bir olumsuzluk yaşanmadı" şeklinde konuştu.

Daha sonra heyet üyeleri Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Diyarbakır Şube Başkanı Şahabettin Aykut'u ziyaret etti. Aykut, çözüm süreciyle bölgede bir canlanmanın yaşandığını, otellerin dolduğunu ve yatırım taleplerinin arttığını söyledi.

Herkesin huzur ve barışa kavuşmasını istediklerini kaydeden Aykut, "Sürecin iyi gitmesi için elimizden geleni yaparız" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çözüm Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement