Denizli'de Üretilen Nostaljik Tramvay Dünya Yollarında - Son Dakika
Ekonomi

Denizli'de Üretilen Nostaljik Tramvay Dünya Yollarında

Denizli'de üretilen nostaljik tramvay dünya yollarında Denizlili girişimci ürettiği tramvayları ihraç ediyor Yenilenebilir enerji ile ürettiği tramvayları yurt dışı ve yurt içine satıyorDENİZLİ - Denizlili ortaokul okulu mezunu bir girişimci Tarık Öztürk, kurduğu elektrik firmasında 8...

20.10.2017 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli'de üretilen nostaljik tramvay dünya yollarında

Denizlili girişimci ürettiği tramvayları ihraç ediyor

Yenilenebilir enerji ile ürettiği tramvayları yurt dışı ve yurt içine satıyor

DENİZLİ - Denizlili ortaokul okulu mezunu bir girişimci Tarık Öztürk, kurduğu elektrik firmasında 8 çalışanıyla, yenilenebilir enerji sistemi ile 'Garatren' markası adı altında ürettiği tramvayları yurt içi ve yurt dışına pazarlayarak, ekonomiye katkı sağlıyor.

Denizlili bir girişimci, 41 yıl önce kurduğu elektrik firmasında, yenilebilir enerji ile ürettiği 'Garatren' markalı tramvayları yurt içi ve yurt dışına pazarlıyor. 8 çalışanı ile 2012 yılından beri 13 ülkeye ihracat yapan firma, Türkiye'de ilk kez Düzce'de ürettikleri tramvayın nostalji ile teknolojinin harmanlanmasıyla tasarlanarak, minimum enerji ile maksimum fayda elde edilmesi hedefleniyor. Tramvayın ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 15'lik kısmı üzerinde bulunan güneş panelleri sayesinde karşılayan 'Garatren', yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten de faydalanacak.

Tramvayın 21 yolcu kapasiteli olduğunu ancak bu sayının 50'ye kadar çıkartılabileceğini söyleyen Öztürk, önünde bulunan sensörler sayesinde tramvay, hızını azaltarak otomatik olarak durduğunu dile getirdi.

1986 yılında kurulan bir firma olduklarını ve uzun yıllar elektrik ve elektronik sistemleriyle uğraştıklarını belirten firma sahibi Tahir Öztürk, "2011 yılında ilk defa Denizli Belediyesinin elektrikli otobüs projesine başladık, daha sonra Denizli Belediyesi bize ön ayak oldu. sonra akülü tren, landımbaz, panda tren gibi çocuklara ve eğlenceye yönelik ürünler yapmaya başladık" dedi.

İlk ihracatımızı Afganistan'a yaptıklarını ve şuanda 13 farklı ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Öztürk, "Şuanda İngiltere, Amerika, Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Arnavutluk, Türkmenistan, Irak gibi 13 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu proje de, yaklaşık olarak 3 ay önce bize önerildi, 'bunu yapabilir misiniz' diye. Tabi ki bizim yapabileceğimiz bir iş olduğu için, biz de kabul ettik. Üç ay önce başladık. Şuanda gördüğünüz Türkiye'de ilk akülü, güneş enerjili ve dizel hibrit tramvayını yaptık. İstanbul'daki tramvayı biliyorsunuz, enerji ile çalışıyor, havayı hatla çalışıyor. Bunda öyle bir sıkıntımız yok. Günlük ihtiyacı karşılayacak batarya var, bunun haricinde güneş paneli ilave ettik, ayrıca yoğun zamanlarda akü biterse diye dizel bir güç koyduk. Teknoloji olarak yenilikleri bunda uyguladık. Yine güneş enerjisi yüzde 15 gibi bir katkı sağlıyor. Nostaljiyi de göz önüne alarak, el frenlerini de tramvaya koyduk. Önüne ve arkasına sensörleri yerleştirerek, emniyetli bir şekilde yürür hale getirdik" diye konuştu.

13 ülkeye ihracata ilk olarak 2012 yılında Afganistan ile başladıklarını belirten Öztürk, son ihracatı ise Birleşik Arap Emirlikleri'nden Abu Dabi'ye yaptıklarını söyledi. Yapılan ihracatlarda genelde çocuk trenleri, Londra otobüsleri ve panda trenlerinin olduğunu belirten Öztürk, genelde müşteri odaklı çalıştıklarını söyledi. Öztürk, "Şuanda bir elektrik, bir makine mühendisi ile birlikte toplamda 8 personelle bu işi yapıyoruz. Tamamen kendi imkanlarımızla bunları yapıyoruz. Eğer devletimiz bize biraz daha destek çıkarsa, bu tramvayı veya buna benzer ürünleri tüm dünyaya ihraç etmeye hazırız" ifadelerine yer verdi.

Şuandaki tramvayı Düzce Belediyesine yaptıklarını kaydeden Öztürk, talebin olduğunu, birkaç tane daha belediye ile görüşme yapacaklarını kaydetti. Yaptıkları ürünleri çok pahalı ürünler olmadığını dile getiren Öztürk, yıllık olarak yaklaşık 150 bin dolar civarında ihracat yaptıklarını söyledi. Öztürk, "Büyük bir ihtimalle çevre ülkelerden veya diğer ülkelerden talep geleceğine inanıyoruz. Yaklaşık olarak yüzde 50'nin üzerindeki ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Bir önceki yılda yüzde 70 civarındaydı ama bu sene bununla uğraştığımız için, biraz düştü. Şuanda Yunanistan'dan bir sipariş var, onu yapacağız. Yurt içinde birkaç siparişimiz var onları değerlendireceğiz. İhracat güzel bir şey, kendi adıma, ülkem adına bir şeyler kazanmak mutlu ediyor" diye konuştu.

Konuşmanın ardından firma çalışanları tramvaya binerek, poz verdi, birlikte fotoğraf çekti.

Denizli\'de Üretilen Nostaljik Tramvay Dünya Yollarında
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Denizli'de Üretilen Nostaljik Tramvay Dünya Yollarında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement