Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika
Politika

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bütün Afrika'yı tüm girişimciler için serbest ticaret alanı yapmaya kararlıyız" dedi.

03.09.2013 12:09

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bütün Afrika'yı tüm girişimciler için serbest ticaret alanı yapmaya kararlıyız" dedi.

Sheraton Otel'den düzenlenen 'Afrika Stratejileri Sektörel Değerlendirme Toplantısı'na katılan Davutoğlu, Türkiye'nin örnek olacak bir açılım yaptığını ifade ederek, son 10 yıl içinde Türkiye'nin Afrika'da hem tarihin derinliğine doğru hem de Afrika ile ortak bir perspektifi paylaştıklarını söyledi. Türkiye'nin son 10 yılda Afrika'da en çok faaliyet gösteren ülkeler arasında yer aldığını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin Afrika açılımının ciddi bir başarı hikayesi olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Afrika stratejisi hakkında bilgi veren Davutoğlu, "Birincisi, açılımın felsefesi. İkincisi yöntemi ve üçüncüsü de stratejisi. Afrika açılımının felsefesinin en önemli unsuru, açılımının sadece bir ulus devletinin kendi stratejik gelecek perspektifiyle ilgili, çıkarlarını korumak ve geliştirmek üzere geliştirmiş olduğu, ilan etmiş olduğu strateji olamaz. Aksine insani boyutu ekonomik ve siyasi boyutu olduğu kadar önem taşır" dedi.

Afrika'da açılan her büyükelçilik, her sivil toplum kuruluşunun insani diplomasi etrafında faaliyetlere başladığına işaret eden Davutoğlu, "Açılımımızın en öncelikli kurumlarımızdan bir tanesi TİKA olmuştur. Sizinle bu kaderi paylaşma için geliyoruz. 9 TİKA koordinatörlüğü Afrika'da faaliyet gösteriyor. TİKA'nın merkezi konumda olması Afrika'ya insani diplomasiyle açıldığımızın bir göstergesi, farklı bir felsefeyle açıldığımızın göstergesi. Son on yılda Afrika'ya 750 milyon dolarlık yardım yaptık" şeklinde konuştu.

Afrika'da insani diplomasi çerçevesinde kültürel, ekonomik, özel sektör diplomasisi ve tüm alanları kuşatacak bir yaklaşım sergileyeceklerini aktaran Davutoğlu, "Bugün Somali efsanesi gerçek anlamda bütün devlet kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ile gerçekleştirilen başarı efsanesi, Afrika'daki Türk imajını olağanüstü geliştirmiştir" dedi.

Davutoğlu, yöntem itibarıyla entegre bir stratejiye odaklandıklarını belirterek, "Bütün kurumlarımızı birbirleriyle senkronize bir şekilde hareket etmesini sağlayacak tarzda strateji geliştirdik. Bu stratejiyi öyle bir örgütlü ördük ki, 8 sene sonra Afrika'nın her yerinde varız. 34 büyükelçiliğimiz var. 2005'te Afrika açılımını başlattığımızda sadece 12 büyükelçiliğimiz vardı. 2008 yılında Türkiye-Afrika Zirvesi yapıldığında 12 büyükelçiliğimiz vardı. 25 ticaret müşavirliğimiz var. 12 büyükelçiliğimizin çoğunda ticari müşavirlerimiz yoktu. 9 TİKA koordinatörlüğümüz var. 23 Afrika ülkesiyle Karma Ekonomik Komisyon oluşturduk. 4 ülke ile serbest ticaret antlaşması yaptık, inşallah bunu tüm Afrika'ya yayacağız. Bütün Afrika'yı tüm girişimciler için serbest ticaret alanı yapmaya kararlıyız. 8 ülke ile çifte vergiyi önleme anlaşması yapıldı, 10 ülke ile yatırımları karşılıklı destekleme anlaşması, 17 ülke ile iş konseyi kuruldu. 35 noktaya da Türk Hava Yolları uçuşu var" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Geçmişte bizim milletimizle bir dakika dahi olsa ortak aidiyet hissi yaşayan olan tüm ülkelere uçacaksınız. Pilot ülkeler tespit edeceğiz. O pilot ülkelere bir destinasyondan daha fazla uçacaksınız. Ukrayna, İran, Rusya gibi. Önümüzdeki yıllarda açılım stratejileri uygulayacağız. Biz hangi bölgeye açılım stratejisi uygularsak o bölgeye Türk Hava Yolları uçuşları atacak."

Afrika ile 2002 yılında dış ticaretin 2,9 milyar dolar olduğunu aktaran Davutoğlu, şimdi ise 19,5 milyar dolar olduğunu kaydetti. Davutoğlu, "Eskiden iş adamlarımızı hükümetleri zorlardı, şimdi ise hükümetimiz iş dünyasını bu bölgelere yönlendirmek için girişimlerde bulunuyor, öncülük ediyor" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement