Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Çin'de - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Çin'de

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, "Uluslararası toplumda önem verilen bir taraf olan Türkiye'nin, uluslararası konulara daha aktif şekilde katılmasını umuyoruz.

03.08.2017 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, "Uluslararası toplumda önem verilen bir taraf olan Türkiye'nin, uluslararası konulara daha aktif şekilde katılmasını umuyoruz." dedi.

Çin'in başkenti Pekin'deki Devlet Konukevi'nde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile heyetler arası ve ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Vang, Türkiye ile ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meselelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin "Tek Çin Politikası"na verdiği desteği takdirle karşıladıklarını söyleyen Vang, iki ülkenin hassas konularda karşılıklı olarak birbirini desteklemesi gerektiğini söyledi.

Vang, tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırmayı hedefleyen "Kuşak ve Yol" ile Türkiye'nin önerdiği "Orta Koridor" projeleri çerçevesinde karşılıklı iş birliğinin artırılması çağrısı yaptı.

İki tarafın terörle mücadelede iş birliğini artırması ve ortak güvenliğin korunmasının, iki ülkenin ortak çıkarına olduğu konusunda Çavuşoğlu ile hemfikir olduğunu aktaran Vang, "Çin, Türkiye'yi egemenlik, istikrar ve güvenliğini koruma çabalarında kararlı bir şekilde destekleyecek." ifadesini kullandı.

Vang, "Uluslararası toplumda önem verilen bir taraf olan Türkiye'nin uluslararası konulara daha aktif şekilde katılmasını umuyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin hem geçmişte hem de şu anda tarihi İpek Yolu üzerindeki önemli bir ülke olduğunu söyleyen Vang, daha önce Türkiye'de bir sergiyi gezme fırsatı bulduğunu ve orada Çin'de nadir eser olarak adlandırılan Yuan Hanedanlığı döneminden kalma seramikleri gördüğünü söyledi.

Uluslararası sorunlar diyalogla çözülmeli

Kore yarımadasının nükleerden arındırılması, barış ve istikrarın devam etmesi ve sorunların diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesine yönelik tutumlarının net olduğunu belirten Vang, ülkesinin Kuzey Kore'nin yaptığı füze denemelerine karşı çıktığını hatırlattı. Vang, taraflara bölgede tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınma çağrısı yaptı.

Mescid-i Aksa nedeniyle Filistin ve İsrail arasında çıkan gerilime?? de değinen Çin Dışişleri Bakanı Vang, Filistin sorununu, "Ortadoğu'daki kaosun temeli" diye niteledi.

"Filistin sorunu çözülmez ise Ortadoğu'da barış mümkün olmayacaktır." diyen Vang, bu sorunun da diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Vang Yi, Türkiye'nin, Filistin konusunda özel bir konuma sahip olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin de dahil olduğu uluslararası toplumla ortak şekilde Filistin sorunun çözülmesini umuyoruz." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Çin'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement