Dr. Müjgan Cunbur'un Ardından - Son Dakika
Kültür Sanat

Dr. Müjgan Cunbur'un Ardından

Dr. Müjgan Cunbur\'un Ardından

Günümüzde birer ilim hazinesi oldukları kadar, azim ve iradeleriyle gençlere örnek olan ama mahviyetkâr ve mütevazı davranışlarıyla da gönül ehli insanlar olduklarını her dem hissettiren şahsiyetler vardır. Dün sonsuzluk âlemine yürüyen Müjgan Cunbur da bu seçkin isimlerden biriydi.

28.09.2013 00:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkemizin tanınmış bilim insanlarından ve yazma eser uzmanlarından Dr.Müjgan Cunbur, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi kütüphanesinde başlayıp Milli Kütüphane Genel Müdürlüğü'ne uzanan 58 yıllık

meslek hayatında pek çok araştırma ve katalog projesinde yer almış, onlarca önemli yayına imza atmış bir himmet timsalidir.

Türkiye Yazmaları Toplu Kataloğu projesinde üst düzey sorumlu olarak bulunan ve bir dönem Ankara Üniversitesi DTCF Kütüphanecilik Kürsüsü'nde dersler de veren Cunbur, bir yandan Yunus Emre, Fuzuli ve Karacaoğlan gibi büyük Türk şairlerinin biyografilerini yazmış, şiirlerini yayımlamış, bir yandan da Türk Kadın Yazarlar Bibliyografyası, Farabi Bibliyografyası ve Ali Kuşçu Bibliyografyası gibi Türk bilim tarihine eşsiz kaynaklar kazandırmıştır.

ÇALIŞMAKTAN YORULMAYAN BİR İRADE

Müjgan Cunbur hep çalıştı, çabaladı ve kutsal bir gayretin, ulvî bir himmetin içinde oldu. Adnan Ötüken’in Kültür Müsteşarı olması üzerine ikinci defa Milli Kütüphane Müdürlüğü’ne tayin edildi. Milli Kütüphane Genel Müdürlük olunca, unvanı 1965’te Milli Kütüphane Genel Müdürü olarak değiştirildi. Milli Kütüphane’yi görevlerine uygun bir binaya kavuşturmak için arsa sağlanması, bir proje hazırlanması, inşaata başlanması için çalıştı. 1973’te binanın temeli atıldı. 1978’de Kültür Bakanlığı Müşavirliği’ne atandı. Türkiye Kütüphanelerindeki Yazma Eserlerin Kataloglarının Hazırlanması Projesi’nde Anadolu’daki yazma eserlerin sorumluluğu verildi. Bir ekibin başında yazma eserlerin kataloglarını hazırlamak üzere Amasya ve Antalya’daki kütüphanelerde geceli gündüzlü çalıştı.

1980’de Milli kütüphane binasının inşaatının bitirilmesi için Bakanlık Müşaviri kadrosunda Milli Kütüphane Müdür Vekilliği’ne getirildi. 1982’de kütüphane inşaatı bitti, bir yıl sonra da buraya taşınılıp yerleşildi. 1984’te Milli Kütüphane Başkanı olarak görev unvanı değişen Cunbur, bu arada ilk bilgisayar donanımını sağladı. 1986’da kendi isteğiyle emekli oldu. 1960-1982 yılları arasında öğretim görevlisi olarak Ankara Üniversitesi DTCF Kütüphanecilik Bölümü’nde Yazma Eser Bibliyografya Müracaat Eserleri derslerini okuttu.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih yüksek Kurumu kuruluş hazırlıklarında birkaç toplantıya Kültür Bakanlığı’nı temsilen katılan yazar, Yüksek Kurum’a bağlı Atatürk Kültür Merkezi’ne aslî üye seçildi. 1983-1992 yılları arasında üç dönem Başkan olarak görev yaptı. Halen merkezin üstlendiği Türk Dünyası Ortak Edebiyatı Projesinde, Türk Dünyası Edebiyatçıları Ansiklopedisi alt proje başkanlığını yürütmektedir.

87 yaşında Hakka yürüyen Müjgan Cunbur’a Allah’tan rahmet diliyorum. Kabri nur, mekânı cennet olsun. Kültürümüzü zenginleştirmek için dur durak bilmeden,yoğun bir gayretin içindeydi. Sayısız eserler, makaleler armağan etti bilim dünyamıza. Kitapseverlerin gönlündeki o pırıl pırıl ismi inanıyorum ki hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat Dr. Müjgan Cunbur'un Ardından - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement