Ekonomi Bakanı Zeybekçi Ebso'da - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekçi Ebso'da

Ekonomi Bakanı Zeybekçi Ebso\'da

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın İzmir ve çevresindeki 10 Organize Sanayi Bölgesi’ne ‘özel’ teşvik uygulaması önerisine destek verdi.

20.03.2014 17:47

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın İzmir ve çevresindeki 10 Organize Sanayi Bölgesi'ne 'özel' teşvik uygulaması önerisine destek verdi. Zeybekci, "Bu önerileri enine boyuna görüşelim. İzmir'in kitabını yeniden yazalım" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, EBSO Yönetim Kurulu üyeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri başkanları ile özel bir görüşme yaptı. Görüşmenin gündemi, Organize Sanayi Bölgeleri'ne özel teşvik önerisi oldu. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Bölgesi'nin başkenti konumundaki İzmir'in sanayiden, turizme, kültürden sanata ve eğitime kadar birçok farklı alanda yaşamın tüm unsurlarına dokunduğunu söyledi. Yorgancılar, kalkınma yerelden başlar felsefesi ile hareket eden EBSO'nun kent genelinde 10'dan fazla OSB'yi kurarak ülke sanayileşmesi ve kalkınmasına sunduğu katkıya dikkat çekerek, "İzmir'de 10 OSB'de 38 milyon 673 bin metrekarelik arsa bulunuyor. Bunun 24 milyon metrekaresi sanayi parseli. Bu sanayi parsellerinin yüzde 40'ı boş, yatırımcı bekliyor. Bu OSB'lerin altyapıları bitmiş, doğalgazı bağlı, sadece yatırımcı bekliyor. Yatırımcı bugün müracaat etse yarın ruhsatını alarak yatırıma başlayacak konumda" dedi.

İşsizlik ortalamasının ülke genelinde yüzde 9. 4 iken İzmir'de yüzde 15. 4 olduğunu ifade eden Yorgancılar, "Bunun en önemli sebebi, teşvik uygulamaları neticesinde yatırımcıların İzmir yerine, başka illeri tercih etmeleridir" dedi.

İzmir'in Kınık ilçesi ile Manisa'nın Soma ilçesi arasında 25 kilometre mesafe bulunduğunu ancak farklı teşviklerden yararlandığını belirten Yorgancılar, "Kınık, gelişmişlik sırasında 478'inci. 28 bin nüfusu var. Şehirleşme oranı yüzde 48. Birinci bölge teşviğinden yararlanıyor. Soma ise gelişmişlikte 117'inci sırada. 103 bin nüfusu ile yüzde 73'lük şehirleşme oranına sahip ama 3'üncü bölge teşviklerinden yararlanıyor. Komşu iki OSB, birine gidiyorsunuz 1'inci bölge teşviklerinden, diğerine gidiyorsunuz 3'üncü bölge teşviklerinden yararlanıyor. Bizim, yatırımı, üretimi, ihracatı, istihdamı artıran, dışa bağımlılığı azaltan ve yerli üretimi artıran bir teşvik modelinin esas alınması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada üretimi tek çatı altında toplayabileceğimiz, kayıt dışı istihdamı ve kayıt dışı üretimi engelleyecek tek yer OSB'lerdir. Dolayısıyla ülke, üretim sevdalısı sanayiciler olarak boş OSB'lerin sanayi parselleri dolana kadar komşu illerdeki teşvik uygulaması hakkından bu OSB'lerin yararlanması önerisini gündeme getiriyoruz. Üretim olmadığı, yatırım olmadığı müddetçe, istihdam yaratabilmek, ihracat yapabilmek mümkün değil" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yaptığı konuşmada, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar'ın gündeme getirdiği öneriye tam destek verdi. Bakan Zeybekci, "Önerilerinizin tamamına katılıyor ve destekliyorum. Ancak, burada yapacağımız bir değişiklik diğer illere haksız bir uygulama getirmemeli ve dengeleri bozmamalı. Çok kısa bir sürede hep birlikte daha geniş kapsamlı bir çalışma yapalım. İlgili bakan arkadaşlarımız ve müsteşarlarımız ve bakanlık bürokratlarını sizlerle buluşturacağımız geniş katılımlı bir toplantı düzenleyerek bu önerileri enine boyuna görüşelim. İzmir'in kitabını yeniden yazalım" dedi.

Toplantının sonunda EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye üyelerin gündeme getirdiği konularla ilgili hazırladıkları dosyayı sundu.

Toplantıya EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İbrahim Gökçüoğlu - Erdoğan Çiçekçi, EBSO Meclis Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz, EBSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ateş Demirkalkan - Hakan Ürün - Haluk Tezcan, EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Torbalı OSB Başkanı Muhsin Dönmez, EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Bergama OSB Başkanı Hüseyin Vatansever, EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve İZBAŞ Başkanı Eyüp Sevimli, Atatürk OSB Başkanı Hilmi Uğurtaş, Aliağa OSB Başkanı Atıl Akkan, Tire OSB Başkanı Kosat Gürler, Buca Ege Giyim OSB Başkanı Timur Yaykıran, Ödemiş OSB Başkanı Bayram Talay, ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Gürler katıldı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Zeybekçi Ebso'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement