Eski Üsküp'e Nostaljik Bakış - Son Dakika
Güncel

Eski Üsküp'e Nostaljik Bakış

Eski Üsküp\'e Nostaljik Bakış

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce bastırılan ve Üsküp'ün 150 yıllık tarihini fotoğraf ve hikayelerle gözler önüne seren 'Üsküp Hatırası' isimli kitap, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

07.07.2014 09:24  Güncelleme: 09:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, eski Üsküp'ün gündelik hayatına nostaljik bir pencere açan kitabı yayınlayarak hem kültürel hayata katkıda bulunmak hem de Türkiye ile Makedonya ilişkilerini daha da sağlamlaştırmak istediklerini ifade etti.

Üsküp'teki Tarihi Davutpaşa Hamamı'nda düzenlenen basın toplantısına; Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, Çayır Belediye Başkanı İzzet Mecidi ve davetliler katıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Üsküp'te bir taraftan ilk dönem Osmanlı eserlerini ortaya çıkartıp restore ederken bir taraftan da soyut kültürel miras çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi. Üsküp'te kitap tanıtımından önce Tarihi Arasta Camii'ni ibadete, İshak Paşa Türbesi'ni de ziyaretlere açtıklarını, Paşa Yiğit Türbesi'nin restorasyonu için de inceleme yaptıklarını belirten Başkan Altepe, şimdi de Makedonyalı Sanat Tarihçisi Behicudin Şehabi tarafından derlenen ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce bastırılan 'Üsküp Hatırası' isimli kamuoyuna tanıtmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Üsküp'ün 150 yıllık tarihi

Bu çalışmanın Üsküp'ün 150 yıllık tarihini gözler önüne serdiğini ve hatıraları tazelediğini vurgulayan Başkan Altepe, "Bu kitap, herkesin başucunda bulundurmak isteyeceği güzel bir eser. Fotoğraflarla Üsküp'te yok edilen değerleri, en güzel şekliyle ve tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarmış oluyor" dedi. Üsküp Hatırası isimli eserin basımı ve dağıtımına verdikleri destekle hem Makedonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek hem de eski kültürleri şimdiki toplum arasında yaşatmak istediklerini anlatan Başkan Altepe, "Başta Sanat Tarihçisi Behicudin Şehabi ve Çayır Belediye Başkanımız İzzet Mecidi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üsküp için, insanımız için, Türkiye ve Makedonya için hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

"Siftah sizden bereketi Allah'tan"

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer ise, Üsküp Hatırası isimli eserin 'önemli bir referans kitabı olarak' kütüphanelerde yerini alacağını ifade etti. Kitabın derleyicisi Behicudin Şehabi'nin Üsküp'teki kültür varlıklarını koruma görevi sırasında Osmanlı'nın her türlü mirasına sahip çıktığını, onları yaşatmak için mücadele ettiğini belirten Sökmensüer, "Bu kitaptaki çalışmaları nedeniyle de dostumuz Behicudin Şehabi'yi kutluyorum. Bursa'da 160'ın üzerinde soyut kültürel miras çalışmasına imza atan, bu kitapla birlikte Üsküp'e de el atan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe'ye teşekkür ediyorum. Siftah sizden, bereketi Allah'tan. Arkası gelir inşallah" şeklinde konuştu.

Başkan Altepe'ye teşekkür

Üsküp Hatırası isimli eserin derleyicisi Behicudin Şehabi de, 'kartpostallar aracılığıyla' insanları eski Üsküp tarihiyle baş başa bırakan, şehrin sıcak ruhunu ve hatıralarını saklayan bir kitabı elleriyle tutmanın kendisine sonsuz mutluluk verdiğini söyledi. Birkaç gün önce Bursa'dan gelen haberle kitabın baskısının tamamlandığı ve tanıtım toplantısının Üsküp'te Başkan Altepe'nin de katılacağı bir organizasyonla yapılacağı haberini almakla sonsuz mutluluk duyduğunu ve onurlandırıldıklarını belirten Şehabi, "Bir zamanların Üsküp'üne ait fotoğraf, kart ve metinlerden oluşan kolaj etrafında toplanmış bulunmaktayız. Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etmeyi borç biliyorum. Kitapla ilgili doneleri Bursa'ya götürdüğümde, tereddüt etmeden kabul ettiler. İşte kitap ve eser" ifadelerini kullandı.

Eski Üsküp'e nostaljik pencere

Sanat Tarihçisi Behicudin Şehabi, geçmişi günümüzle birleştirmeyi ve ülkeler, milletler, kültürler arasında birlik ve beraberliği sağlamayı hedefleyen kitap hakkında da katılımcıları bilgilendirdi. Kitabın 19. yüzyıl sonlarıyla 20. yüzyıl başlarına ait 170'ten fazla fotoğraftan oluştuğunu, fotoğrafların metinlerle desteklenerek hatıralara hayat verdiğini vurgulayan Şehabi, "Bu kitapta Üsküp'ün taze gözyaşlarını, kapanmamış yaralarını göreceğiz. Şehrin gençlik dönemini günümüze yansıtacak, netameti ve güzelliğini ortaya serecek doneler bulacağız. Eski sokakları, kaldırımları, faytonları, balkonları yaşayacağız. Fotoğraflarla, eski Üsküp'ün günlük hayatına bir pencere açacağız" açıklamasında bulundu.
Çayır Belediye Başkanı İzzet Mecidi de, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce yayınlanan eserin hem bölge kültürünün kalkınmasını hem de gönüllerde olan Bursa sevgisinin perçinleşmesini sağladığını ifade etti.
Konuşmaların ardından kitaptan birkaç alıntı, Üsküplü tiyatro oyuncularının da katkısıyla davetlilerle paylaşıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Sanat Tarihçisi Behicudin Şehabi, kitabı davetliler için imzaladı.

Sokak iftarı

Bursa Büyükşehir Belediyesi Üsküp'teki etkinlikleri sokak iftarı ile noktaladı. Üsküp'ün Çayır Belediyesi ve Rumeli Türkleri Vakfı (RUTEV) işbirliğiyle Üsküp Türk Çarşısı Recep Tayyip Erdoğan Caddesi'nde düzenlenen iftara; Makedonya Başbakan Yardımcısı Fatmir Besimi, Ekonomi Bakanı Bekim Neziri, AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, İstanbul ve Bursa'nın ilçe belediye başkanları ile bine yakın Üsküplü katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkanlara yönelik faaliyetlerdeki tek hedeflerinin Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliği sağlamak olduğunu söyledi. Bine yakın kişinin katılımıyla gerçekleşen iftarı 'Muhteşem' olarak nitelendiren Başkan Altepe, "Balkanlar bizim için çok önemli. Onun için buradaki ilişkileri geliştirmek ve sağlamlaştırmak temel dayanak noktamız. Şimdiden sonra inşallah Bursa ve İstanbul el ele, Balkanlarla Türkiye arasında kurulan gönül köprüleri daha da fazlalaşacak" dedi.

Çayır Belediye Başkanı İzzet Mecidi ise, Üsküp topraklarının ağır bir komünizm tehlikesinden geçtiğini, komünizmin etkilerinin bundan 9 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından kırılmaya başlandığını ifade etti. Balkanlar ve Üsküp'te yaptığı çalışmalar ve Müslümanları birleştirici politikalar izlemesi nedeniyle Başkan Altepe'ye teşekkür eden Mecidi, "Türkçe burada da resmi dil oldu. Temennimiz iyi seviyede olan bu ilişkilerin artarak devam etmesi" diye konuştu.

İftarda tüm protokol üyeleri, birer selamlama konuşması gerçekleştirdi. İftarın ardından Yakovalılar Derneği Başkanı Baki Maliki, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye üzerinde portresinin bulunduğu bir tablo hediye etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Eski Üsküp'e Nostaljik Bakış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement