Fethiye'de 15. Yörük Kültür Şenliği Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Fethiye'de 15. Yörük Kültür Şenliği Yapıldı

Fethiye'de Beşkaza Yaylasında 15. Yörük Kültür Şenliği düzenlendi.

31.07.2011 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fethiye'de Beşkaza Yaylasında 15. Yörük Kültür Şenliği düzenlendi.

Şenliğe AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir'in yanı sıra çok sayıda belediye başkanı ve vatandaş katıldı.

Muğla ve ilçelerinde yaşayan Yörükler, atalarından miras kalan kültürlerini yaşatmak için mücadele verdiklerini söylediler.

Beşkaza Yaylası'nda düzenlenen Yörük Kültür Şenliği'nde unutulmaya yüz tutan

"Gelin Alma" töreni canlandırıldı.

Yörük geleneklerindeki düğün töreni ve gelin alma konvoyuna atlı, develi, davul ve zurnalı çok sayıda katılım oldu. Türk Halk Müziği sanatçısı Sebile Can'ın gelin olup ata bindirildiği şölende Damat İbrahim Yılmaz'da Yörük ailesi ile birlikte kıl çadırdaki gelin evine davullu zurnalı ve Türk bayraklı konvoyla gitti.

Yaklaşık bir kilometre yol alan konvoy kıl çadırdaki gelin ve ailesinden gelini almaya geldiğini söylerken, gelinin anne ve babasının öncelikle Türk Bayrağı istemesi dikkat çekti. Yörük giysileri içindeki kadın ve erkeklerin zaman zaman davul zurna eşliğinde oynadıkları gözlenirken gelin damadın kıl çadırı önünde "Yüz Görümlüğü" dileklerinin verilmesinin ardından attan indirildi. Burada gelin ve damat bir süre oynarken yüz görümlülüğü verenler arasına AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa'da katıldı.

Boğalar köyünde panayır havasındaki Yörük Kültür şenliğinin gelecek yıllarda devam ettirilmesini arzuladıklarını söyleyen Köy Muhtarı Bahri Boğa, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu tür etkinliklere maddi destek veriyor. Ancak köy muhtarlıklarına destek verilmiyor. Bizler zor şartlarda bu birlik ve beraberliği örf, adet ve gelenekleri sağlayabilmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Bir dernek oluşturabilmemiz halinde devlet desteği var. Ama dernek kurmanın da köyde zorluğu büyük. Biz bu zorluklara rağmen bu yılda şenliği başarmanın kıvancı içerisindeyiz" dedi.

AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa ise, Yörüklerin yaşam tarzını geleceğe aktarmak için düzenlenen etkinliğin daha sonraki yıllarda da yapılabilmesi için gereken desteği vereceklerini belirterek, "Fakat bu etkinlikleri düzenlemek kolay değil. Maddi külfeti büyük. Şehirlerde düzenlemek daha kolay. Buna rağmen bu birlik ve beraberlik bir kez daha sağlandı. Destek veren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

- MUĞLA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Fethiye'de 15. Yörük Kültür Şenliği Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement