Haaretz: Türkiye'den Özür Dilemek İsrail'in Çıkarına - Son Dakika
Dünya

Haaretz: Türkiye'den Özür Dilemek İsrail'in Çıkarına

Haaretz gazetesince yayımlanan yorumda Mavi Marmara baskını nedeniyle İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi istenirken, İsrail için "özür dilemenin bir felaket olmayacağı" vurgulandı.

26.06.2011 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haaretz gazetesince yayımlanan yorumda Mavi Marmara baskını nedeniyle İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi istenirken, İsrail için "özür dilemenin bir felaket olmayacağı" vurgulandı. Türkiye-İsrail ilişkisinin onarılması konusu İsrail medyasında yoğun bir biçimde değerlendiriliyor.

Haaretz gazetesi'nin köşe yazarı ve editörler kurulu üyesi Zvi Bar'el imzası ile yayımlanan bir yorumda "Türkiye'den özür dilemenin İsrail'in çıkarına olduğu" vurgulandı. Suriye olayının Türkiye'nin dış politikasını gözden geçirmesine yol açtığı öne sürüldüğü yorumda İsrail'in diğer ülkelerin dış politikalarını nasıl yürüttükleri konusunda en son söz söyleyecek ülke olduğunun altı çizilerek, "En az Türkiye, girişimlerde bulunuyor" denildi.

Ortadoğu uzmanı olan Zvi Bar'el'in kaleme aldığı yorumda "Son bir yılda ve daha büyük bir yoğunlukla son birkaç hafta İsrail ve Türkiye'den iyi niyetli insanlar, iki ülke arasındaki ilişkileri onarmaya çalışıyorlar" spotu kullanıldı.

-"SURİYE ANKARA'NIN BÖLGE POLİTİKASINI GÖZDEN GEÇİRMESİNE YOL AÇTI"-

Yorumuna Ortadoğu kaleydoskopu, yine 180 derece bir dönüş yaparak yeni bir tabloyu ortaya koydu" ifadesiyle başlayan Zvi Bar'el, "Suriye'deki olayları, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri önemli ölçüde soğutarak Türk Dışişleri Bakanlığı ve Erdoğan'ın bürosunda Türkiye'nin bölge politikasının yeniden gözden geçirilmesine yol açtı" diye yazdı.

Bu bağlamla, Türk hükümetinin İHH'yi 2. Gazze filosuna katılmamasını "tavsiye ettiği", Başbakan Erdoğan'ın artık Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı "iyi dostum" olarak nitelemediği, Suriye'deki göstericilere uygulanan şiddet için "barbarlık" dediği ve artık Suriye rejiminin bittiğine inandığı kaydedildi.

-"SIFIR ÇÖZÜM POLİTİKASI ARZUSU BAŞARISIZLIĞA UĞRADI"-

Bu arada, Türk medyasında İran'ın da Suriye'deki öldürmelerde aktif ortak olarak yer aldığının belirtildiğine işaret edildiği yorumda şu savlara yer verildi:

"Türkiye, komşularıyla "sıfır sorun' politikasını uygulama arzusunun başarısızlığa uğradığını hızla keşfediyor. Eğer Türkiye, İran, Irak ve Suriye ile yeni Ortadoğu politikasını teşvik edecek bir stratejik ekseni kurmak istemiş ise, bu ortakların hayal kırıklığı yarattıklarını keşfediyor. "

Haaretz yazarı, "Ankara'nın daha iyi bir Ortadoğu planlarından tek kalanın iç Filistin sorunudur" iddiasında bulunurken de Türkiye'nin Filistin grupları arasındaki uçurumu giderebileceğinin belli olmadığını da savundu.

-"TÜRKİYE'NİN DURUMUNDAN DOLAYI İSRAİL HÜKÜMETİNDE ELLER OVULUYOR"-

Yorumda ayrıca, "İsrail Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlıkta birçok kişi, Türkiye'nin durumunun karşısında ellerini sevinçle ovuyorlar. Üst düzey bir Dışişleri yetkilisinin "Erdoğan seçimleri kazanmış olabilir ancak dünyada çarptı' dediğini duydum. Memnun olmak için gerçek bir neden" ifadelerine de yer verildi.

-"TÜRKİYE PATLAMIŞ KÖPÜK DEĞİL, İSRAİL EN SON SÖZ SÖYLEYECEK ÜLKE"

Buna karşın, Zvi Bar'el, "Türkiye, patlamış olan bir köpük değildir. Dış politika yürütmek bir başarı testi ise eğer, o zaman onun başarısızlığı, Ortadoğu krizlerini çözemeyen ve arkasında Afganistan'da kaos bırakmaya hazırlanan ABD'ninkinden büyük değildir. Kötüleşen küresel statüsünün yamacında kayalara vurarak hırpalanan İsrail, elbette ki diğer ülkelerin dış politikalarını nasıl yürüttükleri konusunda en son söz söyleyecek ülkedir. En az Türkiye, girişimlerde bulunuyor" dedi.

Zvi Bar'el, "İsrail'in başarısız Gazze politikası ve Gazze'ye son filoyu trajik ele alma tarzı olmazsa en az Türkiye ile iyi ilişkilerle övünebilirdi, Türkiye, İran ile iyi ilişkileri yürütürken bile. Hatırlamalıyız ki Türkiye, İsrail ile ilişkileri kesmesi için hiçbir ülkenin kendisine baskı yapmasına izin vermedi. Şimdi bile kaleydoskopu nasıl okunmalı biliyor ve kendini doğru tarafta konumlanıyor. "

"Şimdi, Türkiye konusunda bir adım atmak için ve kırık parçaları toplamak için tam zamandır" diyen yazar, "Türk vatandaşlarını öldürmesi nedeniyle İsrail için özür dilemek bir felaket olmaz, Özür dilemek, suç kabul etmek demek değil, özellikle İsrail'de bile o askeri operasyonun akıllılığı konusunda görüş ayrılıkları varken" dedi.

-"BM RAPORU ÖNCE İSRAİL DEKLARASYON YAPSIN"-

Yorumda iki hafta içerisinde Mavi Marmara baskını soruşturan BM Paneli'nin raporunu yayımlayacağına, Paneldeki Türk ve İsrailli Temsilcileri Özdem Sanberk ve Yosef Ciechanover'in "adil ve esnek" bir raporun çıkması için ellerinden gelen her çaba gösterdiklerine dikkat çekilerek, "Raporu beklemeye gerek yok. Ondan önce kamuoyuna bir İsrailli deklarasyon yapmak mümkün ve tavsiye edilir. Suç meselesi sonra tartışılabilir" denildi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Haaretz: Türkiye'den Özür Dilemek İsrail'in Çıkarına - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement