Hayırsever İşadamı Rifat Çini Vefat Etti - Son Dakika
Güncel

Hayırsever İşadamı Rifat Çini Vefat Etti

Hayırsever İşadamı Rifat Çini Vefat Etti

Kütahya Azim Çini Fabrikası'nın sahibi hayırsever işadamı Rifat Çini, 94 yaşında İstanbul'da vefat etti.

23.09.2013 15:00  Güncelleme: 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya Azim Çini Fabrikası'nın sahibi hayırsever işadamı Rifat Çini, 94 yaşında İstanbul'da vefat etti.

Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in annesi Tülin Demirören'in de akrabası olan Rifat Çini, yarın Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Tüm servetini eğitim, sağlık, kültür alanlarında topluma adayan, Kütahyalı Hayırsever İşadamı Rifat Çini'nin son sözleri "Memleketime ve topluma hizmet etmek bana huzur veriyor" şeklinde olmuştu.

Rifat Çini, bugüne kadar 3 okul, 1 sağlık ocağı inşa ettirdi. Paha biçilemeyen aile koleksiyonu ve çini eserlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağışlayarak, 'Dünyanın İlk Çini Müzesi'nin açılmasını sağladı. Türk çini sanatı üzerine 2 cilt Türkçe İngilizce kitap yayımladı ve bu eserlerini okullara ve kuruluşlara tanıtım amaçlı ücretsiz dağıttı. Çini, ayrıca Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'ne de 4 bin kitap bağışlamıştı.

Rifat Çini, Kütahya Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1938 yılında Fransa'ya giderek Paris'te 2 yıl seramik konusunda yüksek öğrenim yaptı. Daha sonra Fransa'nın Almanya'yı işgal etmesi ve 2. Dünya Savaşı nedeniyle Türkiye'ye dönerek İstanbul Yüksek İktisat Okulunu'ndan mezun oldu. Daha sonra 1943 yılında Kütahya Azim Çini Fabrikası'nın yönetimini üstlendi.

KAZANDIĞI ÖDÜLLER

Merhum Rifat Çini, ömür boyu yaptığı hizmetler ve bıraktığı eserler nedeniyle; TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütahya Valiliği, Kütahya Belediyesi, Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü ve Kütahya Gazeteciler Cemiyeti tarafından üstün hizmet ve şükran ödüllerine layık görülmüştü.

Rifat Çini'nin vefatı sebebiyle Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Belediye Başkanı Mustafa İça, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İhsan Tunçoğlu, Rifat Çini'nin Eşi Mübeccel Çini ve Kızı Zehra Yaldızipek'i arayıp başsağlığı dileklerini ilettiler.

Mübeccel Çini ile evli olan Çini, 3 kız ve 4 torun sahibiydi. - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hayırsever İşadamı Rifat Çini Vefat Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement