İBB Şehir Tiyatroları'nda Ekim Ayının İlk Haftasında - Son Dakika
Kültür Sanat

İBB Şehir Tiyatroları'nda Ekim Ayının İlk Haftasında

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ekim ayının ilk haftasında 2'si yeni 7 oyunla izleyicilerin karşısına çıkıyor.

02.10.2012 15:40

Anton Çehov'un yazdığı Engin Alkan'ın yönettiği Vişne Bahçesi, Duşan Kovaçeviç'in yazdığı M. Nurullah Tuncer'in yönettiği Dar Ayakkabıyla Yaşamak adlı yeni oyunların yanı sıra; Doğum Günü Partisi, Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed), Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, Arka Bahçe, Sevgili Doktor, Ateşli Sabır (Postacı), 3-7 Ekim 2012 tarihleri arasında sahnelenecek.

İBB Şehir Tiyatroları'nın yeni oyunu Vişne Bahçesi, 19. yüzyıl sonu Rus aristokrasisinin çözülüşüne ve çöküşüne tanıklığa çağırıyor. Çağın ekonomik gelişmeleri ve toplumsal istekleri karşısında yok edilen doğanın da anlatıldığı "Vişne Bahçesi", "değişim" denilen sürecin sorgulanışını sunuyor. Rus edebiyatının ve tiyatrosunun önemli ismi Anton Çehov'un yazdığı, Engin Alkan'ın yönettiği oyunda; Hümay Güldağ, Aslı Nimet Altaylar, Berna Adıgüzel, Zafer Kırşan, Engin Alkan, Emre Şen, Hüseyin Tuncel, Işıl Zeynep Tangör, Murat Üzen, Selin Türkmen, Erhan Abir, Ahhan Şener, Çağlar Polat, Samet Hafızoğlu, Abdullah Topal, Başak Erzi - Zeynep Ceren Gedikali, Destan Batmaz rol alıyor. Oyun 3-7 Ekim 2012 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde…

İBB Şehir Tiyatroları'nın diğer yeni oyunu Dar Ayakkabıyla Yaşamak. Oyun, özelleştirme yapılarak kapatılan bir ayakkabı fabrikasında, 5 işçinin haklarını almak için başlattığı açlık grevi ve sonrasında medyanın bu direnişi bir tür ölüm-kalım oyununa dönüştürmesini anlatıyor. Duşan Kovaçeviç'in yazdığı M. Nurullah Tuncer'in yönettiği oyunda; Bora Seçkin, Müge Akyamaç, İbrahim Can, Nihat Alpteki, Yeliz Gerçek, Bennu Yıldırımlar, Tankut Yıldız, Volkan Ayhan, Çağrı Hün, Uskan Çelebi rol alıyor. Oyun Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde 3-7 Ekim 2012 tarihleri arasında sahnelenecek.

Doğum Günü Partisi, Nobel ödüllü Harold Pinter'ın başyapıtı. Bir sahil kasabasında yaşayan karı-koca ve pansiyonlarının tek müşterisi olan bir genç adam… Dışarıdan gelen iki adam ve orada yaşayan bir genç kız. O gün doğum günü olmayan genç adam için, bir doğum günü partisi düzenlerler. Ve korkunç eğlence başlar. Yıldıray Şahinler'in yönettiği oyunda Cem Davran, Bahtiyar Engin, Jülide Kural, Özge Borak, Mert Tanık, Yıldıray Şahinler rol alıyor. Oyun 3-7 Ekim 2012 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde…

Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed)… Tarık Günersel'in 18 yılda yazdığı bu şiirsel piyesi Erol Keskin yönetti. "Darbe hazırlığı var!" der Kösem Sultan, oğlu İbrahim'e: "Tasfiye şart!" Oğlunu öldürtmeyi reddeden "Deli" İbrahim cellâtları görünce inanamaz. Kösem Sultan "B Planı" olarak torunu Mehmed'i tahta geçirtir. IV. Mehmed "yaralı bir zırhlı kurt" olarak yaşar. Tecritte anılar ve hayallerle boğuşarak özgürleşmeye çalışır: "Dünya zindan idi, zindan dünya oldu." Kanaryalara ötme dersi veren vezir, Gülnuş Sultan, recmedilen kadın, Bizans İmparatoru Jüstinyen, dilsiz ve yaşlı bir cariye, Viyana Kuvvetleri Kumandanı… Bizimledir artık. Avrupa bilim ve teknolojide öne geçerken "Fen ve matematik öğrenmek haramdır," diyenler vardır. Kahveyi tehlikeli bulan Köprülü Mehmed Paşa "Barış insan tabiatını bozar," der ve gerekçesini açıklar. İtalyan gezgin Pietro hayretler içindedir: "Sevgili Venedik Taciri, gel de bu ülkede Hayretî olma!" Murat Coşkuner, Aslı Öngören, İbrahim Gündoğan'ın rol aldığı oyun 3-4 Ekim 2012 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde…

Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye'de Savaş Dinçel, Türk edebiyatının en önemli kalemlerinden Sait Faik'in öykülerinden, anılarından, yazılarından yola çıkarak bir İstanbul turu yaptırıyor seyircilere… Ergün Işıldar'ın yönettiği, Naşit Özcan'ın rol aldığı oyun, seyircileri, önce Burgazada, ardından Karaköy, Tünel, Beyoğlu, Hristaki Pasajı ve Taksim Parkı'na götürüyor. Oyun, 5-7 Ekim 2012 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde seyredilebilir.

Arka Bahçe'de, yıllardır yığınlarca çöpün biriktiği bir arka bahçesi olan evde yaşayan yaşlı hanım, noeli yalnız geçirmek istememekte ve hizmetçisini gittikçe miktarını arttırdığı parayla yanında tutmaya çalışmaktadır. Kendini Amerikan Özgürlük Anıtı gibi hisseden kadın çöplerin ortadan kaldırılmasını istemektedir. Sanki çöp yığınları onu suçlamaktadır. Sistem sorgulamasının iyi örneklerinden olan oyun, güçlü dünyanın Arka Bahçe'sinde çöp muamelesi gören milletlerin varlığını dile getiriyor. Bilgesu Erenus'un yazdığı Hüseyin Köroğlu'nun yönettiği oyunda; Güzin Özyağcılar, Şenay Saçbüker, Zümrüt Erkin, Özge Midilli, Mevlüt Demiryay, Deniz Evrenol, Nur Saçbüker, Berk Samur, Doğan Şirin, Melisa Demirhan rol alıyor. Oyun, 3-7 Ekim 2012 tarihlerinde Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde…

Sevgili Doktor'da çeşitli sınıflardan kişilerin varoluşları, ilişkileri, çelişkileri ve hayatta kalma çabaları trajikomik durumlarla seyirciye aktarılıyor. Anton Çehov'dan Neil Simon'un uyarladığı oyunun yönetmeni Taner Barlas… Oyunda; Funda Postacı, Meriç Benlioğlu, Nagehan Erbaşı, Emin And, Aziz Sarvan, Kubilay Penbeklioğlu, Yalçın Avşar rol alıyor. Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak oyun, 3-7 Ekim 2012 tarihleri arasında seyredilebilir.

Ateşli Sabır (Postacı), Şili'li ozan Pablo Neruda'nın, Kara Ada'da (Isla Negra) yaşadığı günlerden bir kesiti anlatıyor. Neruda ile postacı Mario, Mario'nun sevgilisi (sonra karısı) Beatriz ve Beatriz'in annesi Rosa arasında yaşanan öykü, seyirciyi şiir, aşk, sürgün, doğa, özlem, sınıf kavgası ve faşizm gibi kavramlarla buluştururken, Şili'de Allende'nin iktidar olması, Neruda'ya Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi ve faşist Pinochet darbesi gibi tarihsel olaylara da tanıklık ediyor. 1994'te "Il Postino/ Postacı" adıyla sinemaya da uyarlanan "Ateşli Sabır" beş dalda Oscar adayı oldu ve "En İyi Sinema Müziği" dalında Oscar'la buluştu. Antonio Skármeta'nın yazdığı Ragıp Yavuz'un yönettiği oyun, 3-7 Ekim 2012 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi'nde… Oyunda; Levent Öktem, Mert Turak, Ayşegül İşsever, Derya Çetinel, Hamit Erentürk, Cihan Kurtaran, Derya Yıldırım, Derya Keykubat rol alıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat İBB Şehir Tiyatroları'nda Ekim Ayının İlk Haftasında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement