İhvan'ı İktidara Biz Getirmedik. Onları Mısır Halkı Seçti" - Son Dakika
Güncel

İhvan'ı İktidara Biz Getirmedik. Onları Mısır Halkı Seçti"

İhvan\'ı İktidara Biz Getirmedik. Onları Mısır Halkı Seçti"

Eski Katar Başbakanı Hamad bin Casim: "Emir Şeyh Hamad, makamını, sağlık sorunları yüzünden devretmedi" "20 yıl sonra monarşide yeni fikirler doğabilir"

23.05.2014 10:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Katar Başbakanı Hamad bin Casim Al Sani, "Katar'ın bölgede müttefik seçtiği" iddialarını yalanlayarak, "Biz Müslüman Kardeşler'i (İhvan), Suudi Arabistan da Sisi'yi desteklese kararı kim verecek? Kararı Mısır halkı verecek. Dolayısıyla İhvan'ı iktidara biz getirmedik. Mısır halkı onları seçti" dedi.

Hamad, görevden ayrılmasından yaklaşık bir yıl sonra Bloomberg kanalında Amerikalı Gazeteci Charlie Rose'un sorularını cevaplandırdı.

Eski Başbakan ve Dışişleri Bakanı Al Sani, katıldığı televizyon programında, ülkesinin İhvan ile ilişkileri, Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki (KİK) gerginlik, "Baba Emir'in" makamını oğluna devretmesi, demokrasi gibi konularda açıklamalarda bulundu.

"(Suudi Arabistan) Onlar, vücudumuzun omurgası"

KİK'te Mısır'daki İhvan'ı destekledikleri gerekçesiyle yaşanan gerilim konusunda Hamad, çevre ülkelere özellikle de Suudi Arabistan'a büyük önem verdiklerini belirterek, Suudi Arabistan için "Onlar, vücudumuzun omurgası" benzetmesini yaptı.

"Fikir ayrılıklarına ve verimli tartışmalara" alışılması gerektiğini söyleyen Hamad, Mısır'da İhvan'ı iktidara halkın getirdiğini vurguladı.

Mısır'a yardım paketini, 25 Ocak devriminin ardından ülkeyi Yüksek Askeri Konsey yönetirken açıkladıklarını hatırlatan Hamad, seçimlerin ardından göreve kim gelirse gelsin yardım sözünü tuttuklarını ifade etti.

-"Emir Şeyh Hamad, makamını, sağlık sorunları yüzünden devretmedi"

Hamad, "Baba Emir" diye de bilinen ve 1993'te babasından "kansız darbeyle" aldığı emirlik yönetimini Haziran 2013'te sürpriz kararla oğluna devren Katar'ın bir önceki Emiri Şeyh Hamad bin Halife Al Sani'nin, sağlık sorunları nedeniyle oğlunu bu makama getirdiği iddialarını yalanladı.

Şeyh Hamad'ın, makamını, oğlu hazır olduğu için devrettiğini anlatan Hamad, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Emir Şeyh Temim hazır olduğunu, kendisine verilen görevleri başarıyla yerine getirerek ispatladı. Bu coğrafyada makam teslimi ölüm ya da zor kullanılarak yapılıyor. Baba Emir, makamını sağlık sorunları nedeniyle devretmedi. Sağlık durumu iyi."

"ABD'nin geri durması, aşırı grupların etkisini arttırdı"

Suriye krizine ilişkin ABD eksenli değerlendirmelerde de bulunan Hamad, "ABD'nin bölgesel konularda geri planda durmasının, Suriye'deki aşırı grupların etkisini arttırmasına yol açtığını" savundu.

Hamad, ülkesinin, gerek kendi döneminde gerekse şu an Suriye'deki "radikal silahlı grupları" desteklediği yönündeki iddiaların ise gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

Hamad ayrıca Katarlıların çoğunluğunun, ülkelerinde ABD üssü bulunmasından rahatsızlık duymadığını savundu.

-"20 yıl sonra monarşide yeni fikirler doğabilir"

Hamad, son yıllarda konuşulan "demokratik değişimlere" ilişkin ise "Demokratik bir ülke değiliz. Ben ve insanlarım bu şekilde yaşamayı tercih ediyoruz. Belki de 20 yıl sonra monarşide yeni fikirler doğabilir" dedi.

Katar'ın son 40 yıldır "demokrasiye dönük adımlar attığını" ifade eden Hamad, bu süreçte anayasanın hazırlandığını, parlementonun (Şura Meclisi) kurulduğunu ve belediye seçimlerinin yapıldığını hatırlattı.

FIFA 2022 Dünya Kupası-

Hamad, Katar'ın FIFA 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği çerçevesinde ülkedeki hazırlıklarda işçilerin olumsuz çalışma koşulları ve yaşam standartları etrafında son zamanlarda yapılan tartışmalara da değindi.

Eski Başbakan, ülke yönetiminin, işçilerin çalışma koşulları konusunda bir takım hatalar yapmış olabileceğini ancak kendi görev süresi ve özellikle şu andaki hükümetin doğru standartları getirmek için çalıştığını belirtti.

Hamad, bu bağlamda, işçilerin koşullarıyla ilgili uluslarası ilginin, Dünya Kupası'na mı yoksa siyasi amaçlara mı dayandığı sorusunu yöneltti.

Hamad bin Casim Al Sani'nin siyasi kariyeri

Emirlik ailesi üyelerinden Hamad bin Casim Al Sani, 1992 yılında Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi. 2003 yılında Başbakan Birinci Yardımcılığı görevini de üstlenen Hamad, 2007 yılında Başbakanlık görevine terfi ettirildi. Emir Hamad bin Halife Al Sani'nin yetkilerini oğluna devrettiği 25 Haziran 2013'e kadar başbakanlık ve dışişleri bakanlığı görevlerini eşzamanlı yürüttü.

Katar'ın dış politikasının ve uluslararası etkinliğinin mimarları arasında sayılan Hamad'a, Emir Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin atadığı hükümette görev verilmedi. Emir Temim'in göreve başlamasından kısa bir süre sonra ülkenin yatırımlarını yöneten Hamad'ın, Katar Yatırım İdaresi Başkanlığı görevinden de alınmasının ardından hükümetteki tüm görevleri sona erdi. - Doha

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İhvan'ı İktidara Biz Getirmedik. Onları Mısır Halkı Seçti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement