İki Köprünün Geçiş Garantileri Tutmadı, Hazine 1,76 Milyar TL Ödedi - Son Dakika
Güncel

İki Köprünün Geçiş Garantileri Tutmadı, Hazine 1,76 Milyar TL Ödedi

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü'nde 2018 yılı geçiş garantileri tutturulamadı. Hazine, geçiş garantileri için özel şirketlere 1,76 milyar lira ödedi.

22.03.2019 14:41  Güncelleme: 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'ın Yavuz Sultan Selim (YSS) ve Osmangazi Köprüleri ilişkin sorusuna yanıt verdi. Gönderilen yanıta göre, iki köprüde de 2018 için verilen garanti geçiş sayıları tutturulamadı. Hazine, geçiş garantileri için özel şirketlere 1,76 milyar lira ödedi.

Diken'de yer alan habere göre; HDP İstanbul Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu Üyesi Oya Ersoy, özel sektöre yaptırılan ve işletme hakkı şirketlere verilen Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüleri'nin geçiş ücretlerine 1 Ocak itibariyle zam yapılması üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'a soru önergesi verdi. Soru önergesine gönderilen yanıta göre, iki köprüde de 2018 için verilen garanti geçiş sayıları tutturulamadı.

İki Köprünün Geçiş Garantileri Tutmadı, Hazine 1,76 Milyar TL Ödedi
HDP İstanbul Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu Üyesi Oya Ersoy

YSS HEDEFİN ALTINDA KALDI

Turhan'ın verdiği yanıtlara göre, Yap-İşlet-Devret (YİD) projeleri ile yapılan ve devletin günlük 135 bin araç geçiş garantisi (yıllık 49 milyon 275 bin) verdiği 3'üncü köprüden 2018 yılında 13 milyon 796 bin 911 araç geçti.

İki Köprünün Geçiş Garantileri Tutmadı, Hazine 1,76 Milyar TL Ödedi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ'NDE YAKLAŞIK 5 MİLYON EKSİK

Günlük 40 bin (yıllık 14 milyon 600 bin) geçiş garantisi verilen Osmangazi Köprüsü'nden ise 2018 yılında 9 milyon 98 bin 962 araç geçti.

HAZİNE'DEN ÇIKAN PARA

Geçiş ücreti sözleşmede 3 dolar + KDV olduğu düşünülünce, 3'üncü köprüde 2018 yılı için eksik kalan 35 milyon 478 bin 89 araç için Hazine'den 628 milyon 771 bin lira çıktı.

Osmangazi'de ise günlük 35 dolar + KDV olan geçiş ücreti nedeniyle eksik kalan 5 milyon 501 bin 38 araç için Hazine'den 1 milyar 137 milyon 427 bin 725 lira çıktı.

SÖZLEŞME NEDEN TL'YE ÇEVRİLMEDİ?

YİD ile yapılan köprülerin geçiş ücretlerinin neden TL'ye çevrilmediğine yönelik soruya bakan tarafından verilen yanıtta şu ifadeler yer aldı:

"Köprüler ve otoyolda uygulanacak geçiş ücretleri söz konusu işlere ait uygulama sözleşmelerinde yer alan hükümler çerçevesinde döviz kuru üzerinden yapılan hesaplar ile TL olarak uygulanmaktadır"

"KUR ARTTIKÇA ZAM ARTACAK"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un bu yanıtlara cevaben yaptığı açıklaması ise şöyle:

"Bu demek oluyor ki, döviz kuru arttıkça YİD ile yapılan köprülerin geçişleri zamlanmaya devam edecek. Halk, hem köprülerden geçerken fahiş geçiş ücretlerine maruz kalıyor, sözleşmede eksik kalan her geçiş için de daha fazla para ödeyecek. Kamusal hizmet olan ulaşım, şirketlerin onlarca yıl işleteceği ve kar edeceği bir alana dönüştürülmüş oldu. Bedelini ise ülkede yaşayan her bir vatandaş ödüyor."

İki Köprünün Geçiş Garantileri Tutmadı, Hazine 1,76 Milyar TL Ödedi

Son Dakika Güncel İki Köprünün Geçiş Garantileri Tutmadı, Hazine 1,76 Milyar TL Ödedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor
    10:45 Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor

    Okul Sporları Yarışmaları kapsamında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli'de yapılacak. 16 erkek takımı ve 15 kız takımı yarı final bileti için mücadele edecek. Yarışmaların açılış seremonisi 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı
    10:42 Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı

    Konya'nın Ereğli ilçesinde kamyonun çarptığı bisikletli hayatını kaybederken, kamyon sürücüsü olay yerinden kaçtı. Kazada hayatını kaybeden bisiklet sürücüsü evine götürmek için aldığı ekmeklerle geride kaldı. Polis, kaçan sürücünün yakalanması için çalışma başlattı.

  • Mudanya'da yapılan radar hız denetimlerinde 20 sürücüye 81 bin lira ceza
    10:41 Mudanya'da yapılan radar hız denetimlerinde 20 sürücüye 81 bin lira ceza

    Mudanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri, Bursa Asfaltı Mudanya istikametinde gerçekleştirdikleri denetimlerde aşırı hız yapan sürücülere cezai işlem uyguladı. Denetimlerin halkın güvenliği açısından önemli olduğu vurgulanırken, 20 sürücüye toplamda 81 bin lira ceza kesildi. Emniyet güçleri, denetimlerin devam edeceğini belirtti.

  • Ermenek'te otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    10:41 Ermenek'te otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesi girişinde meydana gelen trafik kazasında, otomobil ile motosiklet çarpıştı. Kazada, motosiklet sürücüsü ve arkasında yolcu olarak bulunan 2 kişi yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın
    10:41 İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan bir sandalye fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekipleri ve çalışanların müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangınla ilgili polis ekipleri tarafından tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'da Otomobil Tarlaya Yuvarlandı: 2 Yaralı
    10:41 Adıyaman'da Otomobil Tarlaya Yuvarlandı: 2 Yaralı

    Adıyaman'da sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, taklalar atarak tarlaya yuvarlandı. Kazada otomobil sürücüsü ve yanındaki bir kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement