Irak'ın "Ticaret Vahası" Erbil'de - Son Dakika
Ekonomi

Irak'ın "Ticaret Vahası" Erbil'de

Irak\'ın "Ticaret Vahası" Erbil\'de

Bank Asya'nın ilk yurtdışı şubesi, Irak'ın "Ticaret Vahası" Erbil'de açıldı.

21.11.2012 14:33

Bank Asya'nın Irak'ta iş dünyasına finansman desteği sağlamak amacıyla faaliyette olan Erbil Şubesi'nin resmi açılış töreni Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin önde gelen isimleri ile birlikte yapıldı. Bölge için uzun vadeli hedeflerle hareket eden Bank Asya, bölgede yatırım yapan 5 Türk bankasından biri oldu.

Açılış törenine başta Erbil Valisi Nevzat Hadi, Kuzey Irak Yerel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Kuzey Irak Yerel Yönetimi Maliye Bakan Yardımcısı Reşit Tahir ve Türkiye Cumhuriyeti Erbil Konsolosu Aydın Selcen'in yanı sıra, Erbil'in ekonomik ve siyasi hayatının önde gelen isimleri katıldı. Açılış kurdelası da törene katılan bu isimlerle birlikte kesildi.

Sinan Çelebi "Bölgede huzur var ki 5 Türk bankası açıldı. Kuzey Irak ile Türkiye arasında birkaç yıl öncesine dek 4 milyar dolar olan ihracat iki katına çıktı. Bank Asya'yı Erbil'de görmekten bizler de mutluyuz" dedi. Reşit Tahir ise bölgede Türk bankalarına destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Açılışa Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik ev sahipliği yaparken, Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Ercüment Güler ve Mehmet Uruç ile Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak da törende hazır bulundular.

Resmi açılış töreni yapılan Bank Asya Erbil Şubesi, 7 Mayıs 2012'de faaliyetine başladı. Kısa sürede 100'ü ticari olmak üzere yaklaşık 600 müşteri Erbil Şubesi'nin portföyüne katıldı. 7 milyon dolar sermaye ile kurulan şubede 9 personel çalışıyor.

Irak'ın ticaret vahası Erbil

Erbil şubesi, Bank Asya'nın yurt dışında açılan "ilk şubesi" olma özelliği taşıyor. Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, Erbil için "Irak'ın ticaret vahası" tabirini kullanarak yaptığı konuşmada, Erbil'de şube açmalarının önemini şu sözlerle ifade etti:

"Bank Asya faizsiz bankacılık prensipleri ile çalıştığından, her zaman üretenin yanında yer almış ve reel ekonomiyi desteklemiştir. Erbil'de müşterilerimizin ticaretini ve yatırımlarını finanse edeceğiz. Yüzün üzerinde ülkede binden fazla muhabir ilişkimizi kullanarak, buradaki müşterilerimizin dünyanın dört bir tarafına yapacakları para transferlerine ve dış ticaret işlemlerine aracılık edeceğiz. Ayrıca, birikimlerinizi en verimli alanlarda değerlendireceğiz.

Bankacılık uygulamalarının gelişmesiyle birlikte inşallah diğer ürün ve hizmetlerimizi de bölge halkının hizmetine sunmak istiyoruz. Türk müteahhidi, ihracatçısı ve yatırımcısıyla başlayan güçlü ticari ilişkilerimize yeni bir güç katacağına inanıyoruz."

Bank Asya, Türkiye'den giderek çalışan ve ikamet eden 20 binin üzerinde kişinin de yaşadığı Erbil ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri desteklemeyi hedefliyor.

Uluslar arası tecrübe

Bank Asya, uluslarası alanda çalışma açısından önemli bir tecrübe birikimine sahip. Afrika'da 2009 yılında Senegal, Nijer, Gine ve Moritanya'da İslam Kalkınma Bankası ile ortaklığı ayrıca Hindistan'da da temsilciliği bulunuyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde Erbil Şubesi, Bank Asya'nın sermaye ve altyapısı ile yüzde yüz kendisine ait olan ilk şubesi olma özelliğini de taşıyor.

Açıklanan son çeyrek verilerine göre geçen yıla oranla % 16 artışla 20 milyar lira aktif büyüklüğüne ulaşan ve Türkiye'nin en büyük katılım bankası olma özelliğini sürdüren Bank Asya, Erbil Şubesi'yle birlikte bu yıl şu ana kadar 48 yeni şube açarak toplamda 248 şubeye ulaştı.

Erbil'de olmak önemli

Irak'taki ticari faaliyetleri önemsediklerini belirten Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, "Sahip olduğumuz bilgi birikimi ve tecrübemizi, gelecekte Ortadoğu'nun önemli bir ticaret merkezi olacağına inandığımız bölgede, olmaktan gururluyuz. Bu bölgeye ayrı bir önem atfediyoruz ve ilk yurt dışı şubemizi de Erbil'e açarak bunu göstermiş olduk" dedi.

Türk bankalarına alışkınlar

Kuzey Irak'ta halkın genelinin Türk bankalarına karşı ilgisini olduğunu kaydeden Çelik, "Bölge insanı zaten Türkiye'ye gelip gittikleri ve ticaret yaptıkları için Türk bankalarına alışkınlar. Bölge, bankacılık açısından bakir ve fırsatlar içeriyor. Petrolden gelecek bir zenginlik bölgede olacak. Ticaret Erbil başta olmak üzere Irak'ın kuzeyinde hareketli. Irak'ın güneydeki güvensizlik ve istikrarsızlıktan dolayı insanlar hafta sonu kuzeye alışverişe geliyor.

Dolayısıyla Erbil, güvenlik nedeniyle Irak için bir ticaret vahası olmuş durumda. Her gün sürekli yatırım var. Türkiye'den Irak'a 12 milyar dolar ithalat var. Bir numaralı ithalat kapımız Irak. Kayıtlı 1300 Türk şirketi Kuzey Irak'ta burada faaliyette"

Katılım bankacılığına uygun

Bölgenin genel yapısı katılım bankacılığına uygun olduğun kaydeden Abdullah Çelik, "Burada insanlar faiz almama konusunda hassaslar. Hatta çok büyük miktarlarda nakit çalışmalarının nedeninin de bu olduğu söyleniyor. Ciddi boyutta olan faizsiz bankacılık yapan yerel bankalar fazla yok" dedi.

Abdullah Çelik, Erbil Şubesi için 1.5 milyon dolarlık IT sistemi kurduklarını belirtti. Çelik "Erbil şubesine, şubeden öte bir manada bakmak lazım. Mevzuatı dili farklı bir bölgedeyiz. Yeni bir banka kuruyormuş gibi burada ciddi bir çalışma yaptık. Artık Irak'ta büyümek istiyorsak bu çok kolay. Hem bir lisansımız var hem de altyapımız hazır. Kuzey Irak'ın şu anki durumu için değil geleceği için buradayız. Uzun vadeli planlarla faaliyetlerimize başladık. Yakın tarihte değil ama Bağdat'ta da şube açmayı düşünüyoruz. Şube açarak mevduat yetkisi elde ediyoruz. Bir yıl içinde kredi ve mevduat hacmi açısından 10 milyon dolara ulaşmak istiyoruz." diye konuştu.

Şube açmak bir fırsat

Erbil'de banka şubesi açmanın bir fırsat olduğuna da değinen Abdullah Çelik bunu şu sözlerle açıkladı: "Yeni yasalara göre 2015'den itibaren geçerli olmak üzere banka kurmak için burada 250 milyon dolar sermaye gerekecek. Şu anda var olan bankalar da kademeli olarak bu rakama ulaşmak zorundalar. Bu açıdan baktığınızda biz de bankacılık alınana giren her türlü faaliyeti yapıyoruz. Ancak sadece 7 milyon dolar bir sermaye ile açtığımız şubeden bunları yürütebiliyoruz. Bu ciddi bir fırsattır"

Abdullah Çelik, kredi büyüklüğü açısından Türkiye'de faaliyet gösteren 48 banka arasında 11. olan, katılım bankaları arasında ise ilk sırayı alan Bank Asya'nın, Hindistan ve Afrika'da da büyümeye devam edeceğini kaydetti.

Abdullah Çelik şöyle devam etti: "Taşıt kredisi ve konut kredi ile başladık. Hedefimiz sadece buradaki Türkler değil. Iraklı şirketlerle iş yapmak istiyoruz. Henüz büyük krediler değil açık olduğumuz 6 aylık süreç içinde küçük çaplı krediler verdik. Biz öncelikle ticari şirketleri hedefliyoruz. Bazı büyük şirketlerle taşıt kredisi anlaşması yaptık. Dolayısıyla o şirkete araba almaya gelenler kredi kullanabiliyor. Bu önemli bir iş ciddi hacim oluşturuyor.

Şubemizde mevduat topluyoruz. Türkiye'den de buraya kredi açabiliriz"

Bank Asya'nın Eylül ayı itibariyle aktif büyüklüğü 20 Milyar TL'ye, ekonomiye aktardığı toplam kaynak ise 24 milyar TL'ye ulaştı. Mevduat toplamı 15 milyar TL'yi aşan Bank Asya, katılım bankaları pastasının 3'te 1'ine sahip ve toplam 3,7 milyon müşteriye hizmet sağlıyor. Bank Asya, 2013 yılında da hız kesmeden şubeleşmeye ve yurtdışı açılımlarına devam etmeyi ve yeni pazarlara girmeyi amaçlıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Irak'ın 'Ticaret Vahası' Erbil'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement