İzmir Odalar ve Borsalar Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı - Son Dakika
Yerel

İzmir Odalar ve Borsalar Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı (İZTO) Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi'nde sanayileşmenin sadece İzmir'de sıkışmasının sakıncalı olduğunu belirterek, bunun için bölgesel bazda planlama yapılması gerektiğini söyledi.

19.01.2013 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı (İZTO) Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi'nde sanayileşmenin sadece İzmir'de sıkışmasının sakıncalı olduğunu belirterek, bunun için bölgesel bazda planlama yapılması gerektiğini söyledi.

Demirtaş, Ödemiş Ticaret Odası ev sahipliğinde düzenlenen İzmir Odalar ve Borsalar Ortak Yönetim Kurulları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de enflasyon oranının tek haneli rakamlara gerilediğini, cari açık konusunda hükümetin gerekli önlemleri almayı sürdürdüğünü belirtti.

Türkiye ekonomisini moral verici bulduğunu ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti:

"Ege Bölgesi'nde 15-16 milyar dolar bir ihracat söz konusu. Bizim Ege Bölgesi olarak, 2023'e kadar bu ihracatı 5 kat arttırmamız gerekiyor. El yordamı ile bu iş olmaz. Ege Bölgesi olarak planlamanın yapılması şart. Sanayileşmenin İzmir'de sıkışması sakıncalı olacaktır. Sanayinin ilçelere yayılması gerekiyor. Göçe baktığımızda ilçelerden gelen göç daha fazladır. Ulaşımın zor olduğu yerlerde yatırımın yapılması zordur. Metronun Tire ve Ödemiş'e aktarılması gerekiyor. Bu yönde projenin yapılması şart."

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise İzmir'de birlikteliğin sağlanması gerektiğini, 2013'ün ekonomik anlamda olumlu olacağına inandığını ifade etti.

Türkiye'nin rakibinin, AB ülkeleri değil, gelişmekte olan ülkeler olduğuna işaret eden Yorgancılar, şunları söyledi:

"Türkiye büyümesi ile gelişmiş ülkelerin önünde yer alırken, rekabet halinde olduğumuz gelişmekte olan ülkelerin gerisinde kalmaktadır. Ülkemiz imalat sanayi katma değeri en yüksek 15'inci ülke statüsünü de geçen sene kaybetti. Kur savaşlarından, emtia fiyatlarına, dış ticaret yönünden, siyasi gelişmelere kadar belirsizliğin hakim olduğu bir ortamda, doğru stratejilerle bir adım öne geçilecektir."

Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi'nde iş istihdamının sağlanması için yatırım yapılmasının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Yorgancılar, yatırımcıların İzmir'e kazandırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Ödemiş Ticaret Odası Meclis Başkanı Yaşar Özdemir de 1994'te kurulan Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi'nde 20 yıldır çalışma yapılmadığını belirterek, "Konunun sürekli gündemde olması ancak hiçbir şey yapılmamasından rahatsızlık duyuyoruz. Söylemlerle eylemler birbirini tutmuyor" dedi.

Bu arada, Ödemiş Ticaret Odası'nın yeni toplantı salonunu düzenlenen etkinlik öncesinde kurdele kesilerek açıldı.

Muhabir: Dilek Özdemir/ Zeynep Hoşgörür

Yayıncı: Ufuk Kırabalı - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir Odalar ve Borsalar Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement