Kadınlara Erken Emeklilik Yolu - Son Dakika
Yerel

Kadınlara Erken Emeklilik Yolu

Sosyal Güvenlik Kurumu (sgk) Antalya İl Müdürü Selim Erol, Kadınlara Erken Emeklilik Yolunun Açıldığını Hatırlatarak, Sigortalı Kadınların Her Çocuk İçin İki Yıl Olmak Üzere Doğum Borçlanması Yaparak Dört Yıl Erken Emekli Olabileceğini Bildirdi

12.08.2010 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürü Selim Erol, kadınlara erken emeklilik yolunun açıldığını hatırlatarak, sigortalı kadınların her çocuk için iki yıl olmak üzere doğum borçlanması yaparak dört yıl erken emekli olabileceğini bildirdi.

Erol yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından yayımlanan 1 Temmuz 2010 tarih 27628 sayılı tebliğ ile sigortalı kadınların doğum borçlanma şartlarında değişiklik yapıldığını ve kadınların doğum borçlanmalarına kolaylıklar getirildiğini kaydetti. Bu değişikliğin, kadın sigortalılara yönelik büyük bir reform özelliği taşıdığını belirten Erol, işçi statüsünde sigortalı çalışan kadınların, doğum borçlanması yapabilme şansına sahip olduklarını vurguladı. Erol, sigortalı kadınların her çocuk için iki yıl olmak üzere doğum borçlanması yaparak dört yıl erken emekli olabilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra getirilen doğum borçlanması şartları Yargıtay kararına istinaden vatandaş lehine kolaylıklar sağlamıştır. Sigortalı Kadının doğum borçlanması yapabilmesi için gerekli şartlar özetle şöyledir. 4/1 a kapsamında, sigortalı olarak çalışmasının bulunması, yaşaması şartı ile iki çocuğa kadar borçlanma yapabilir. Her çocuk için en fazla 2 yıl doğum borçlanması yapabilir.

4/1 a kapsamında sigortalı kaydı bulunan tüm kadınlar, sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten önce veya sonra gerçekleştirdiği doğumlar için SGK İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine doğum borçlanması için başvuru yapabileceklerdir. Belirtilen yerlere başvuru yapmak için yalnızca 'Doğum Borçlanması Talep Formu'nu doldurmak yeterli olacaktır.'

Doğum Borçlanması yapmak isteyenlerin günlüğü 8 TL ile 52 TL arasında istediği rakam üzerinden borçlanabileceğini belirten Erol, asgari olarak hesapladığında 4 yıl için (1440 gün) 11 bin 680 TL'yi bulan doğum borçlanmasını yapan kişilerin borç tutarını borçlanma yaptıktan sonra bir ay içinde ödemeleri gerektiğini kaydetti.

(FC-ŞEN) - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kadınlara Erken Emeklilik Yolu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement