Kocaeli'de Uyuşturucuya Savaş Açıldı - Son Dakika
Güncel

Kocaeli'de Uyuşturucuya Savaş Açıldı

Kocaeli'deki kamu kurumları bir araya gelerek madde bağımlılığına karşı savaş açtı

12.11.2013 16:14  Güncelleme: 18:02

Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa yaptığı çalışmayla madde bağımlığına savaş açıldı.

SDKM'de düzenlenen programa ünlü tv programcısı ve oyuncu Kenan Işık'ın yanı sıra Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Proje kapsamında çeşitli etkinlikler yapılarak gençler madde bağımlılığı konusunda bilgilendirilecek.

BAŞLAMADAN BİTMELİ

Programda konuşan ünlü oyuncu Kenan Işık, madde bağımlılığının nedenleri ve mücadele yöntemleri konusunda konuşma yaptı. Işık, "Anamın bir lafı var. Bir musibet bin nasihatten iyidir der. Ancak bir baba olarak anlatmak istiyorum. Benim de çocuğum dışarıdayken dokuz doğuruyorum. Acaba bir şeye bulaşacak mı diye. Kocaeli'de bu projenin ortaya çıkma neden de olayı başlamadan bitirmek" dedi.

KARACAOĞLAN'DAN ŞİİR OKUDU

Nasihatin çok fazla bir şey ifade etmediğini vurgulayan Işık, "İnsan ancak başına geldiği zaman anlıyor. Bu lanet olası şey her defasında daha fazlasını istiyor. Bir yerde hayatınıza son verecek hadise sizi bitiriyor. Belki de bir tuvalette. Bu vahim ve utanılacak bir durum. Tuvalette helak olmuş daha gencecik bir resmi tahayyül edin. Bu nasihatten daha iyidir." şeklinde konuştu. Öğrencilerin isteğine kulak veren Işık, konuşmasını Karacaoğlan'ın 'El içinde karalama yüzünü/ Yolun doğrusunu buldun mu gönül' dizeleriyle biten Menzil adlı şiiriyle bitirdi.

BEDEL ÖDEMEYİN

Kocaeli Valisi Ercan Topaca ise "Refah toplumu dediğimiz ve bizim ülkemizde de varlığı artan bağımlılık yaratan maddelerle ilgili bilinçlendirme için buradayız" dedi. Sadece polisin alacağı tedbirlerle bu işin önlenemeyeceğini belirten Vali Topaca, "Bu illetin ekstra bazı tedbirler ile toplum önüne getirilmesi gerek. Gençlerin daha uyanık olmasıyla çözülebilecek bir sorun. Sizler belki yolun daha başındasınız. Bazen çaresiz kaldığımız bu kötü niyetli kişilerle zaman zaman sizin de karşılaştığınızı biliyoruz. Beni ağabeyiniz, babanız, amcanız ya da size göre biraz daha tecrübeli biri olarak kabul edin. Ben sizleri biraz daha dikkatli olmaya davet ediyoruz. Bağımlılığın bedeli çok ağır. Biz o bedeli sizin ödemenizi istemiyoruz" diye konuştu.

HERKES BİR UYARICI OLMALI

Herkesin bir uyarıcı olması gerektiğine dikkat çeken Vali Topaca, "Bu herkesin hassasiyetle üzerinde durması gereken bir problem. Bizim hayatımız bize verilmiş bir kredi. Herhangi bir yerden aldığınız krediyi nasıl ihtiyacınız doğrultusunda kullanıyorsanız, hayatta da Cenabı Hak tarafından bize verilen bir kredidir. Vücut kredinize iyi bakmazsanız, hayattan zevk almayan boş vermiş bir insan durumuna gelmiş olursunuz. Onun için sizlerin hassasiyetinizi ve uyanık olmanızı, etrafınızdaki arkadaşlarınızı uyarmanızı istiyoruz. Bu mücadeleyi ancak bu şekilde kazanırız" şeklinde konuştu.

FEDAKARLIKTAN KAÇINMIYORUZ

Kimsenin uyuşturucu konusunda fedakarlıktan kaçınmadığını dile getiren Vali Topaca, "Tek amaç var, o da sizleri geleceğe daha güzel hazırlamak ve sizlerin harçlığına, hayatına göz diken insanlardan sizleri korumak. Herkes üzerine düşeni yaptığında bu sorun zaten yok olup gidecek. Bu aynı zamanda bir ilin fakirleşmesinin de başında gelen sorun. Bu hastalığa sahip olan kimseler yaptığı işi düzgün yapamaz, verimli ve sağlıklı çalışamaz. O zaman refahını da düşer. Biz sizleri, milletimizi, ülkemizi seviyoruz. Bu sevginin bedeli olarak da insanımızı bu illetten uzak tutmaz zorundayız" dedi.

GÜÇLÜ İRADE İLE ÜSTESİNDEN GELEBİLİRİZ

Çocukları sağlıklı bireyler olarak yetiştirmenin görevleri olduğunu söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da "İlim, irfan ve kültürün yanında olmalıyız. Kötü ve çirkin şeyler hayatımızda var. Ancak güçlü irademizle bunun üstesinden gelebiliriz. Bununla birlikte sadece kendimizi kurtarmamız yetmiyor. Komşularımızı ve arkadaşlarımızı da korumak, uyarmak zorundayız" dedi.

SPORA, SANATA, KÜLTÜRE YÖNELİN

Başkan Karaosmanoğlu, "Bunun en iyi yolu eğitim. Ama kendi aklımızı ve irademizi iyi kullanmamız lazım. Bakın biz boş vakitlerimizde herkes kendi yaşına göre spor yapsın diye, bu tür merkezlere önem veriyoruz. Güzel çevre insanı güzel şeylere götürür. Spora, kültüre, sanata büyük destekler veriyoruz. Bir saz, gitar çalmasını öğrenmelisiniz. Boş vakitlerinizi bununla geçirmenizi tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

ÜZÜCÜ HADİSELERLE KARŞILAŞTIK

Gençlere Türkiye'nin zenginliği diye seslenen Kocaeli İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik de, "14 aydır bu ildeyim. İlk haftamda Valimiz uyuşturucu konusuna öncelik vermemizi istedi. Bunun üzerine bir çalışma yaptık. Gerçekten üzücü hadiseler ve tablolar vardı. Arkadaşlarımızla üç beş yıla yayılan operasyon planlaması yaptık. Gençlerimizi nasıl bilgilendireceğiz diye çalışma içine girdik" ifadelerine yer verdi.

GENÇLERİN HARÇLIĞINA GÖZ DİKAN ALÇAKLAR

Bu çalışmayı tek başlarına yürütmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Çelik, "Kurumlarımızdan, anne babalardan tam destek aldık. Uyuşturucu gençlerin vücudunun ihtiyacı olduğu bir madde değil. Ama gençler adalet duygusunun en fazla olduğu bir bünyenin sahibi. Siz bu bünyeyi kötü kullanacak insanları tanımadınız. Onlar cebinizdeki harçlığa göz dikecek kadar alçaklar. Bir buçuk milyon paket kaçak sigara yakaladık" dedi.

41 ÖĞRENCİ EĞİTİLECEK

Gün Işığı Projesi adı altında başlatılacak çalışmayla ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere tiyatro oyunuyla birebir ulaşılarak bilinç oluşturulacak. 10 ayrı eğitim kurumundan seçilen 41 öğrenci uzmanlar tarafından madde bağımlılığı konusunda bilgilendirilerek akranlarına bilgi aktarması yapacaklar.

10 BİN ÖĞRENCİYE BİREBİR ULAŞILACAK

Başta okullar olmak üzere dershaneler, yurtlar ve Kocaeli Meslek Edindirme Kursları (KO-MEK) kursiyerleri madde bağımlılığı konusunda bilinçlendirilecek. Paydaş kurumlar aracılığıyla programlanan İzmit, Gölcük, Kartepe, Derince, Körfez, Dilovası, Başiskele ve Gebze ilçeleri ortaöğretim kurumlarında verilecek madde bağımlılığı eğitimlerinin ardından, "İRADE" isimli tiyatro oyunu gösterisiyle 10.000 öğrenciye bire bir ulaşılarak görsel ve işitsel anlamda konu pekiştirilecek.

TOPLUM BİLİNCİ OLUŞTURULACAK

www.gunisigi.biz internet sitesi aracılığıyla, halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerdeki belediyeye ait reklam panolarına, toplu taşıma araçlarına, otobüs duraklarına, polis merkezlerine, muhtarlıklara proje afişlerinin asılarak madde bağımlılığı konusunda toplum bilinci oluşturulacak. Böylelikle daha çok gence ve ailelerine ulaşma fırsatı oluşturularak mücadelede etkinlik arttırılacak. Proje faaliyetleri 2013-2014 eğitim öğretim dönemi boyunca devam edecek.

ANNE BABALAR EĞİTİLECEK

Okul idarecileri ve rehber öğretmenler başta olmak üzere anne ve babalar için de eğitim seminerleri düzenlenecek. İl merkezinde yer alan tüm ortaöğretim kurumlarında görevli Emniyet Müdürlüğünce belirlenen okul irtibat görevlileri madde bağımlılığı konusunda bilinçlendirilecek. Madde kullanımı ve bağımlılığını önleme konusunda televizyon ve radyo programları yapılacak. Büyük alış veriş merkezleri ile Kocaeli Üniversitesi Umuttepe yerleşkesinde stantlar açılarak faaliyetler desteklenecek

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kocaeli'de Uyuşturucuya Savaş Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement