Konya'da 15 Tesisin Temeli Atıldı - Son Dakika
Güncel

Konya'da 15 Tesisin Temeli Atıldı

Konya\'da 15 Tesisin Temeli Atıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Konya Ovası Sulama Projesi (KOP) kapsamında 260 milyon TL'ye yapılacak baraj ve göletlerden oluşan 15 tesisin temelini attı.

25.05.2012 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Konya Ovası Sulama Projesi (KOP) kapsamında 260 milyon TL'ye yapılacak baraj ve göletlerden oluşan 15 tesisin temelini attı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Konya'nın Bozkır ilçesinde Bozkır Barajı inşaat alanında 15 tesisin ortak temel atma törenine katıldı. Temel atma töreninde DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ve AK Parti Konya Milletvekilleri adına Mustafa Kabakcı'nın ardından konuşan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, her yeni temelin yeni bir hizmet olduğunu söyledi. Vali Doğan, yapılan yatırımlar sayesinde Türkiye'nin 100. kuruluş yıldönümü 2023 yılına gelindiğinde Konya'nın köyüyle, kentiyle Türkiye'nin yıldızı bir şehir olacağını ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de her yerde bir şantiye kurulduğunu ve ülkenin yatırımlarla donatıldığını kaydetti. Bakan Eroğlu, 2B'den alınacak gelirleri şehirlerin kentsel dönüşümünde kullanacaklarını ve yeşil alanları olan muazzam şehirlerin meydana geleceğini bildirdi. Eroğlu, "Sadece sulama, baraj, gölet değil dünya standartlarında destan yazıyoruz. Ağaçlandırma çalışmalarında Türkiye'de 2008 yılında büyük bir ağaçlandırma seferberliğine başladık. Neredeyse Belçika'nın yüzölçümüne yakın bir alanı ağaçlandırmaya söz verdik, 23 milyon dekarlık alanda çalışma yapıyoruz. Tam 2 milyon hektarlık alanda çalışmamızı tamamladık yılsonuna kadar hedefimize ulaşacağız. 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturuyoruz. Hadim-Taşkent-Bozkır bölgesinde ceviz ormanları, badem ormanları kuracağız, aromatik bitkiler üretip ihraç edeceğiz" dedi.

KONYA'DA 2003-2011 YILLARI ARASINDA 36 TESİS TAMAMLANDI

Konya'nın kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, "2003-2011 yılları arasında Konya'da 36 adet tesisi tamamladık. Tamamladığımız bu tesislerle 194 bin 20 dekar alanı sulamaya açtık, 246 bin 350 dekar alandaki mevcut sulama sistemini ise yeniledik ve daha iyi şartlarda sulanmasını sağladık. Yine bu tesislerle Selçuk Üniversitesi'nin kullanma suyu ihtiyacını karşılayarak, 17 adet yerleşim yerini, 500 dekar arazi ile 3 adet tesisi taşkın zararlarından koruduk" şeklinde konuştu.

Devam eden sulama çalışmalarına da değinen Eroğlu, "Ülkemizin GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olma özelliğini taşıyan, Konya Ovaları Sulama Projesi (KOP) bütün hızıyla devam etmektedir ve eylem planı çerçevesinde proje 2023 yılına kadar tamamlanacaktır. Proje kapsamında Gembos Derivasyonu ile Beyşehir Gölü'ne su aktarılarak göl kurtarılmıştır" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, konuşmasının sonunda sahneye çağırdığı tesisleri yapacak firma sahipleriyle süre pazarlığı yaptı. 2015 yılında tamamlanması planlanan başta Bozkır Barajı olmak üzere bazı yatırımların bitiş tarihi 1 yıl öne çekildi. Bazı noktalara uydu bağlantısı yapıldıktan sonra Bakan Veysel Eroğlu, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı, Mustafa Akış, Mustafa Baloğlu, Cem Zorlu, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, ilçe ve belde belediye başkanları butona basarak 15 tesisin temsili temelini attı.

TESİSLER 260 MİLYON TL'YE MAL OLACAK

Bozkır Barajı, Hotamış Depolaması, Beyşehir - Suğla - Apa Kanalı (Mavi Boğaz) 2. Kısım, Bağbaşı Barajı Dereiçi ve Bolat Kasabaları Bağlantı Yolu, Damlapınar Barajı Sulaması, Sille Himmet Ölçmen Barajı Sulaması, Meram Yeşiltekke Göleti ve Sulaması, Hadim Yelmez Göleti ve Sulaması, Meram Akşahan Göleti Sulaması, Ilgın Yukarıçiğil Göleti ve Sulaması ile 5 adet Müteferrik Taşkın Koruma ve Rusubat Kontrolü tesisi 260 milyon TL'ye mal olacak. Tesisler tamamlandığında, Göksu Havzası'ndan Bağbaşı Barajı'na su aktarılacak. Ayrıca Mavi Tünel vasıtasıyla Göksu Havzası aktarılan suları, Beyşehir Gölü taşkınları ile Çarşamba Çayı kış akımları sonucu oluşan sular sulamaya uygun olarak depolanacak. BSA Kanalı I. Kısım İnşaatı'nın mansap şartları iyileştirilecek ve 24 bin 220 dekar alan sulamaya açılacak. Ayrıca bu tesislerle 10 bin 350 metre bağlantı yolunun inşa edilmesi ve 4 ilçe ile 1 köyün taşkınlardan korunması hedefleniyor. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Konya'da 15 Tesisin Temeli Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement