"Kültürel Varlıkları Koruma Amaçlı Proje Uygulamaları ve Çalıştayı" - Son Dakika
Yerel

"Kültürel Varlıkları Koruma Amaçlı Proje Uygulamaları ve Çalıştayı"

Mersin Üniversitesi'nde "Kültürel Varlıkları Koruma Amaçlı Proje Uygulamaları ve Çalıştayı" başladı.

20.09.2012 15:40

Mersin Üniversitesi'nde "Kültürel Varlıkları Koruma Amaçlı Proje Uygulamaları ve Çalıştayı" başladı.

Vali Vekili Suphi Olcay, Çiftlikköy Yerleşkesi'ndeki Vural Ülkü Konferans Salonu'nda başlayan sempozyumda yaptığı konuşmada, kentlerin mirasıyla ilgili birikimlerini korumak için ilglii materyallerin toplanması, planlanması ve fotoğrafının çekilmesi gerektiğini söyledi.

Bu kapsamda yaklaşık 2 buçuk yıl önce Mersin ile ilgili böyle bir çalışma başladıklarını ifade eden Olcay, "Yapılacakların tespit edilmesinin ardından planlama aşamasına geçildi. Bazı bölgelerde uygulanan restorasyonlarla en son olarak da tanıtım ve pazarlama işine girildi" dedi.

Olcay, tüm bunların yapılabilmesi için yapılacakları sıralayarak, şöyle devam etti:

"Bunun için 4 ayağın gerekli olduğuna inanıyoruz. Bir tanesi merkezi otoritenin yani hükümetin bu işin için de olması lazım. İkincisi yerel yönetimin bu işin içinde olması lazım. Son olarak da turizm sektörü ve yerel halkın işleyişe katkı sunması lazım. Bun noktada hem kamu görevi olarak hem de yerel yöneticilerin bu işin içinde olmaları ayrıca bu işten kar edecek olan bir takım insanların da projelere sahip çıkmaları gerekmektedir."

Kentlerdeki tarihi kimliğin ortaya çıkarılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Olcay, şunları kaydetti:

"Kenti özüne döndürebildiğimizde bi rşeyleri doğru yapmanın sevincini yaşayabiliriz. Bu noktada Valiliğimiz tarafından 'Tarihe Gülümseyen Mersin' isimli bir restorasyon çalışması başlatıldı. Projedeki çalışma ayaklarımızı 3 bölüme ayırdık. Bunlardan bir tanesi restorasyon ki, kentsel sit alanı içerisinde istasyondan Kültür Merkezi'ne kadar olan alandı. Bu bölgedeki planlama aşamasını geçtikten sonra bir kısım kamuya ait binalardaki restorasyon çalışmalarına da KUDEB ile girdik. Bu çalışmalar için son 2 buçuk yıldır 13 buçuk milyon TL ödenek harcadık. Kentsel sit alanı içerisinde bir diğer çalışma da Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Belediyesi ortaklığında 'Kentsel Sit Alanı Tasarım Projesi' adı altında yürütülüyor. Bu noktada da projeler ihale edildi. Çalışmalar Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığındaki üst kurul ile müteahhit firmalar tarafından devam ettiriliyor."

Olcay, kentteki ören yerleriyle ilgili de bazı çalışmalarının olduğunu belirterek, "Bunun içinde Kanlıdivane, Anamurium, Mamure Kalesi, Alahan Manastırı, Uzuncaburç, Ashab-ı Kehf, Ayaş Sebaste, Cennet-Cehennem ve Kızkalesi gibi yerler var. Bu değerlerimizi düzgün sunmak için çalışıyoruz. Bu değerlerimizi turistik ürün haline getirip onun kalitesini arttırma çabası içerisindeyiz" diye konuştu.

Çalıştaya öğrenciler ve sektör temsilcilerinin yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan ile MEÜ Restorasyon ve Koruma Merkezi Müdürü Tamer Gök katıldı.

Muhabir: Kerem Kocalar

Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar - MERSİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Kültürel Varlıkları Koruma Amaçlı Proje Uygulamaları ve Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement