Meclis'teki Partiler, Hayvan Hakları İçin Biraraya Geldi - Son Dakika
Güncel

Meclis'teki Partiler, Hayvan Hakları İçin Biraraya Geldi

Meclis'te hayvan haklarını korumak üzere yasa çıkarmak için bir araya gelen tüm partilerin temsilcileri konuya ilişkin işbirliği sözü verdi.

15.02.2012 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis'te hayvan haklarını korumak üzere yasa çıkarmak için bir araya gelen tüm partilerin temsilcileri konuya ilişkin işbirliği sözü verdi.

Hayvan hakları için bir araya gelen siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, CHP İstanbul Milletvekilleri Umut Oran, Melda Onur, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, sanatçı Yonca Evcimik ile HAYTAP Başkanı Kemal Şenpolat katıldı.

Bakan Eroğlu, Meclis'teki bütün parti grupları ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla hayvan haklarıyla ilgili bir kanun tasarısı hazırlayacaklarını belirterek, bu konuda herkesin ittifak halinde olmasının kendilerini çok memnun ettiğini söyledi. Hayvanların da bir canı olduğunu belirten Bakan Eroğlu, "Bizim kültürümüzde de zaten 'yaradılanı sevmek, Yaradan'dan ötürü' anlayışı vardır. Dolayısıyla bütün canlıları seviyoruz, sevmez mecburiyetindeyiz. Zaten bizim toplumumuzda hayvan sevgisi gerçekten çok

önemlidir. Hatta 'çölde susuz kalan bir köpek için, kuyuya inip de ayakkabısıyla su veren kişinin günahlarının affedildiğini hepimiz okumuşuzdur" dedi.

Özelikle bugünün kendileri için çok mutlu bir gün olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Bütün gruplar bu konuda ittifak halinde. Sivil toplum kuruluşlarımız, değerli sanatçılarımızın da destek vermesi bizleri bizi çok sevindirdi" diye konuştu.

Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mevcut mevzuatın yeniden ele alınması ve bütün toplumun iştirak edeceği bir düzenleme yapılması için talimat verdiğini de belirterek, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bu konuda bütün çalışmaları ve diğer partilerden gelen çalışmaları ele aldı. Neticede sivil toplum kuruluşlarından, hayvan severlerden gelen bütün teklifleri aldık. Şu anda üzerinde ciddi bir çalışma yapılıyor" diye konuştu.

Bakanlık olarak, bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışmanın bitmek üzere olduğunu belirten Eroğlu, diğer ilgili bakanlıklarla, parti grupları, STK'lar, hayvansever dernekleri ve sanatçıların görüşlerini alarak hazırlanacak yasa tasarısının Meclis'e sevk edileceğini belirterek, "İnşallah kısa zamanda çıkar" dedi.

Bakan Eroğlu, hayvanları öldürmenin de suç kapsamına alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

"HAYVanLARA TECAVÜZ VE İŞKENCE, ZAMANLA ÇOCUKLARA YÖNELİYOR"

Sanatçı Yonca Evcimik ise, bugünün kendisi için bir milat olduğunu belirterek, "Meclisteyiz ve tüm partilerden milletvekilleri destek veriyor. Sevgili Başbakanımız bize bu kapıyı açtı ve sonrası daha kolay oldu. Önemli olan bu yasa değişikliğinin gerçekleşmesi ve kabahatlerden çıkıp, suç olması. Onlar da can diye, var olmak haktır diye bakıyoruz. Onların da hayatlarını hak ettikleri şekilde ve kaliteli şekilde yaşamalarını sağlamak insanlığı görevi. Çünkü onlar toplumun en zayıf halkası" dedi.

Evcimik, bilimsel olarak da kanıtlanan verilere göre, bugün hayvanlara işkence ve tecavüz uygulayan insanların, bir süre sonra hayvanlardan vazgeçip, sokakta çocuklara yöneldiğini söyledi. Evcimik, "Çocuktan sonra engelli vatandaşlara, sonra yaşlıya, sonra da kadına yani gücü gittikçe daha tatmin olacağı şekilde yönlendiriyor. Dolayısıyla bu bir toplum meselesi. Biz bu tür insanlarla aynı yerde yaşamak, aynı otobüsü paylaşmak istemiyoruz. Bu insanların cezalandırılmasını, gerekirse tedavi edilmesini de

istiyoruz. Çünkü çocuk yaşta da olabiliyor bu. Sizlerin de desteği ile inanıyorum ki bu işi en kısa sürede halledeceğiz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bahçekapılı da, "Umuyorum başaracağız. Bu tasarının gerçekleşmesi için çaba göstereceğiz. Bu çalışmamız örnek olsun" dedi.

"KABAHATLER KANUNUNDAN CEZA KANUNUNA ALINSIN"

CHP İstanbul Milletvekili Oran ise, hayvan hakları ile ilgili tüm partilerin ön şartsız olarak ortak bir irade ortaya koymanın çok önemli olduğunu belirterek, "Bu konuda Mecliste bir komisyon kurulması faydalı olacaktır. İkincisi, bunun Kabahatler Kanunu'ndan Ceza Kanunu'na alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de, "Demek ki istenildiği zaman bir mutabakat sağlanabiliyor. Bu mutabakatın özellikle dünyayı birlikte paylaştığımız varlıklar konusunda olması da belli bir bilincin artık vazgeçilmez bir biçimde devreye girdiğini gösteriyor. Biz MHP olarak bu hayvan meselesini, hayvan değil bir canlı meselesi olarak ele alınması gerektiğini öne sürdük" dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise, BDP olarak programımızda ve seçim vaatlerimizde bu konuya yer verdiklerini belirterek, "Çünkü bizim için doğa kutsal. Sivil toplum kuruluşlarına meclisi bir araya getirdikleri için teşekkür ediyorum. Öne çıkan iki istekleri var; ikisine de sonuna kadar destek veriyorum. Burada bütün partilere ve Sayın Bakana söylüyorum; sözünde durmayanı kediler patilesin" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Meclis'teki Partiler, Hayvan Hakları İçin Biraraya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement