Mersin Valiliği'nin "Cemevi" Kararı - Son Dakika
Güncel

Mersin Valiliği'nin "Cemevi" Kararı

Mersin Valiliği\'nin "Cemevi" Kararı

Mersin Valiliği; İl Genel Meclisi'nin Mersin Cemevi'ni ibadet yeri kabul ederek, genel giderlerinin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanması kararını onaylamayarak, yeniden görüşülmek üzere iade etti.

11.01.2012 20:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Valiliği; İl Genel Meclisi'nin Mersin Cemevi'ni ibadet yeri kabul ederek, elektrik, bakım, onarım ve genel giderlerinin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanması kararını, cemevlerinin resmi ibadethane olarak kabul edildiğine dair kanunlarda herhangi bir hüküm bulunmadığı gerekçesiyle onaylamayarak, yeniden görüşülmek üzere iade etti.

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi'nin Ekim ayında yaptığı başvuruyu geçen hafta görüşen Mersin İl Genel Meclisi, Cemevi'ni 'ibadet yeri' olarak kabul etmiş ve elektrik, bakım, onarım ve genel giderlerinin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanmasını oybirliği ile kabul etmişti. Alınan karar onaylanmak üzere Mersin Valiliği'ne gönderilmişti. Kararı değerlendiren Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 'İl Genel Meclisi'nin Görev ve Yetkileri' başlıklı 10. maddesi ile "Özel İdarelerin Giderleri" başlıklı 43. maddesine gönderme yaptı. Güzeloğlu, bunun yanı sıra 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 'Bütçelerden Yardım Yapılması' başlıklı 29. maddesine dayanılarak çıkarılan yönetmeliğin 5 maddesinde yardım yapılabilme şartlarının belirlendiğini ve derneklerin bakım, onarım, elektrik ve genel giderlerinin karşılanmasına yönelik bir madde bulunmadığını, ayrıca cemevlerinin resmi ibadethane olarak kabul edilmesi yönünde kanunlarda da herhangi bir hüküm bulunmadığını bildirdi.

İl Genel Meclisi'nin görev ve yetkileri arasında bu yönde bir karar alma yetkisinin bulunmadığına da işaret eden Güzeloğlu, tüm bu maddelerin birlikte değerlendirilmesinde, cemevlerinin bir ibadethane olmadığını ve bakım, onarım, elektrik ve genel giderlerinin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanmasının mümkün olamayacağını gerekçe göstererek kararı yeniden görüşülmek üzere İl Genel Meclisi'ne iade etti.

Gerekçeli karar bugün ellerine geçen Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Suat Yıldız, yaptığı açıklamada, Vali Güzeloğlu'nun aldığı kararı saygıyla karşıladıklarını, ancak bu konuda geri adım atmayacaklarını söyledi. Bu çerçevede hukukçular ve diğer Alevi derneklerinin şube başkanları ile bu akşam bir toplantı yapacaklarını belirten Yıldız, 'Alevilerin ibadethanesi cemevidir' ibaresinin Alevilerin gerçeği olduğundan hareketle haklarını yasal yollardan aramaya çalışacaklarını kaydetti. Yıldız, "İlerideki süreç hukuk yollarından neler çıkacağını gösterecektir. Biz umuyoruz ki, Alevileri de sevindirecek bir karar çıkacaktır. Artık Aleviler bu ülkede 15-20 milyonu aşkın nüfusuyla cemevlerinde ibadetlerini yapıyorlar. Türkiye'de 2 binin üzerinde cemevi var. Bu gerçeği hem hükümetimizin hem devletimizin artık görmesi gerekiyor. Alevilerin ibadet yerinin cemevleri olduğu gerçeğinin kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor" dedi.

Yargıtay'ın geçtiğimiz yıl cemevlerinin statüsü ile ilgili aldığı bir karar olduğunu söyleyen Yıldız, " 'Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir' diye Yargıtay'dan karar çıktı. Bu karar doğrultusunda da biz Alevilerin ibadethanesinin cemevleri olduğunu ya da Vali Bey'in bu kararına karşı bir yol varsa hukuken neler yapabiliriz, bunları hukukçu arkadaşlarımızla tartışacağız. Vali Bey'in kararına mı itiraz ederiz, yoksa cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması için mahkemeye mi müracaat edeceğiz, bu akşamki toplantıdan sonra netleşir. Yarın ya da öbür gün de ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağız" ifadelerini kullandı.

Vali Güzeloğlu'nun onay vermemesini de değerlendiren Yıldız, Güzeloğlu'nun Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre yönetim sergilediğini, Anayasa'da da ibadethane olarak cami, kilise, havranın kabul edildiğini ifade etti. Cemevelerinin Anayasa'da ibadethane statüsünde olmadığına işaret eden Yıldız, şunları söyledi:

"Vali Bey bu anlamda kanunları uygulamıştır. Vali Bey'e herhangi bir şekilde tepkimiz yoktur ama bu zihniyetin de artık değişmesi gerektiği yönünde inancımız ve savlarımız vardır."

- MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mersin Valiliği'nin 'Cemevi' Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement