Mısır'daki Darbenin 100. Günü - Son Dakika
Güncel

Mısır'daki Darbenin 100. Günü

Mısır\'daki Darbenin 100. Günü

Genç Memur Sen öncülüğünde 81 ilde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Mısır'daki darbenin 100. günü dolayısıyla düzenledikleri etkinliklerde darbecilere tepki gösterdi Genç Memur Sen Gen...

10.10.2013 15:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genç Memur-Sen öncülüğünde 81 ilde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Mısır'daki darbenin 100. günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde darbecilere tepki gösterdi.

Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Genç Memur-Sen'in Rabia Platformu'nun üyesi olduğunu belirterek,  "81 ilde bu bizim öncülüğümüzde diğer sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile yürüyüş ve basın açıklalamaları yapıldı. Mısır'daki darbenin 100. günü dolayısıyla 'Gençler darbeye direniyor' sloganı ile gençlik örgütlerinin koordine edilmesi görevi bize verildi. Kentlerde yürüyüş ve güzergahları emniyetle belirledik. Yürüyüşten sonra meydanlarda basın açıklamaları yapıldı" dedi.

Bütün darbelerin asıl mağdurunun gençler olduğuna işaret eden Beyhan, şunları kaydetti:

"Basın açıklamalarında bunu vurguladık, Özellikle gençliğin darbeye karşı olduğunu duyurmak istedik. İnsanlığin direnişi için direniyoruz. 'İnsanca yaşamak için yeni bir dünya istiyoruz' sloganı bu etkinlikleri gerçekleştirdik. Bu yeni dünyada herkesin özgür olduğu, insanların onuruna değer verildiğini ifade ettik. Mısır'daki haksızlığı ve adaletsizliği dünyaya duyurmayı amaçlıyoruz. Bütün insanlar için adalet, özgürlük, inançlara saygıyı özellikle vurguladık. Hiçbir düşünce ve ideoloji ayrımı yapmadan, kimden gelirse gelsin darbeye karşı olduğumuzu anlatmak istedik. Milletin iradesine kast edenlere karşı olduğumuzu ve hiçbir zaman sessiz kalmayacağımızı haykırdık. Dünya gençliğini darbelere karşı direnmeye, onurlarına, oylarına ve seçimlerine sahip çıkmaya çağırdık. Bu yüzden Rabiatül Adeviye Meydanı'ndaki katliamın sessiz tanıkları olmayacağımızı vurguladık. Mısır'da darbe son buluncaya, milletin iradesi hakim oluncaya kadar itiraz edeceğiz. Mısır halkının yanında olacağız. Merkezinde insan olan, temeli insan onuru olan yeni bir dünya için, Mısır için, direniş ve insanlık için direnişte kararlıyız. İnsana karşı yapılan zulmü sona erdirmeyi amaçladığımızı, bu kutlu seferin Mısır'da darbeyi sona erdirecek bir zaferle sonuçlanacağına inanıyoruz. İnanıyoruz ki kendisini insana ve insanlığa hizmet etmeye adamış gençliğin darbelere karşı direnişi insanlığın direnişi ile sonuçlanacaktır."

-"Mazlumun yanında olmaya devam edeceğiz"

Mısır'da 100 gündür hüküm süren zulme isyan ve itiraz ettiklerini dile getiren Beyhan, şöyle devam etti:

"Mısır'da darbenin 200. gününe ulaşmasına izin vermeyeceğimizi vurguladık. Kim olduğuna bakmaksızın mazlumun yanında olmaya, kimden geldiğine bakmaksızın zulmün karşısında durmaya devam edeceğiz. Adaletin, hürriyetin, meşruiyetin, insan haklarının ve insan onurunun savunucusu olacağız. İnsanlığın ortak birikiminin eseri insani değerleri kuşanmış bir gençlik olarak Mısır başta olmak üzere dünya üzerinde yaşanan mezalimlere son verecek yeni bir dünyayı mutlaka kuracağız."

Darbe yurt genelinde protesto edildi

Mısır'daki askeri darbenin 100. gününde Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanan grup adına konuşan Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Yunus Emre Yüzçeler, halkın mücadelesiyle elde edilen demokrasinin, adil seçim ve demokratik oy hakkının bir yıl bile dolmadan silah zoruyla kaldırıldığını söyledi.

Birkaç ülke hariç dünyanın demokrasiyi, insan haklarını, insan onurunu hiçe sayan silahlı zorbalığa sessiz kalmakta ısrar ettiğini belirten Yüzçeler, "Darbeciler ve cunta yönetimi, dünyanın sessiz kalmasından, sözüm ona demokrasi beşiği devletlerin yaşananlara seyirci olmasından aldıkları cesaretle, masum bedenleri ölümle tanıştıran vahşetlerine her gün bir yenisini ekliyor" ifadesini kullandı.

Genç Memur-Sen İl Temsilciliği üyesi grup, Mısır'da demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin görevden alındığı darbenin 100. gününde katliamları protesto etti.

Ellerinde dövizlerle Sabri Yalım Parkı'nda toplanan grup darbeciler aleyhine slogan attı.

Grup adına yapılan açıklamda, Mısır'ın, özgürlük isteyenler ve insan onuru mücadelesi verenler için ölüm tarlasına dönüştürüldüğü, 3 Temmuz'dan bu yana tanklar ve ağır silahlarla gerçekleştirilen katliamlarda binlerce sivilin öldürüldüğü ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bizler darbeye karşı direnen gençler olarak Mısır'da yaşananları, Mısır halkına yaşatılanları, bütün insanlığa tehdit görüyoruz. Bütün insanlık için adil, özgür, barışçıl, ve inançlara saygılı, her türlü ayrımcılığa ve ayrıcalığa son verecek yeni bir dünya istiyoruz. Mısır'da 100 gündür hüküm süren zulme isyanımızla kendisini 'Rabia Kuşağı' olarak adlandıran bizler, darbenin ikinci 100 gününe ulaşmasına izin vermeyeceğiz. İnsanlığın ortak birikimin eseri insani değerleri kuşanmış bir gençlik olarak, Mısır başta olmak üzere dünya üzerinde yaşanan bütün mezalimlere son verecek yeni bir dünyayı mutlaka kuracağız."

Düzce

Genç Memur-Sen üyesi grup, Mısır'daki darbenin 100. gününde  "Rabia Kuşağından İnsanlığa Yeni Dünya Çağrısı" sloganıyla katliamları protesto etti.

Mısır'da ordunun yönetime müdahalesi sırasında çekilen fotoğrafları taşıyan grup, Anıtpark'ta toplandı. Slogan atmayan grup, Mısır'daki katliamı sessizce bekleyerek kınadı.

Bolu

Rabia Platformu üyeleri, sivil toplum örgütleri, gençlik teşkilatları ve öğrenci dernekleri, Mısır'daki darbenin100. günü dolayısıyla "Gençler Darbeye Direniyor" sloganıyla belediye meydanından hükümet meydanına kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Yusuf Öcel, Mısır'da yaşananları ve Mısır halkına yaşatılanları bütün insanlığa karşı tehdit gördüklerini anlattı.

"3 Temmuz darbesine sessiz kalanları, insanlığın katilinin iştirakçisi kabul ediyoruz" diyen Öcel, "Darbecileri, cunta yönetimini destekleyenleri, insan onurunun kadim düşmanı ilan ediyoruz. Mısır halkının iradesinin Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş sivil idaresinin yanında olmayı insan olmanın gereği görüyoruz" ifadesini kullandı.

-Bursa

Bursa'da, "Gençlik Darbeye Karşı Buluşuyor" etkinliği kapsamında Orhangazi Parkı'nda toplanan ve dövizler taşıyan platform üyeleri, Atatürk Caddesi'nden Şehreküstü Meydanı'na kadar darbeciler aleyhine slogan atarak yürüdü.

Balıkesir'de ise Rabia Platformu üyeleri, Ali Hikmet Paşa Meydanı'nda bir araya geldi. Darbeciler aleyhine slogan atan grup, Mısır'daki darbenin 100. gününde yaşanan katliamalara dikkati çeken basın açıklamasının ardından dağıldı.

Kütahya

Kütahya'da Zafer Meydanı'nda Genç Memur-Sen öncülüğünde toplanan 15 sivil toplum kuruluşu üyesi grup, "Seyyid Kutup El Benna, selam olsun İhvana", "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık" ve "Mursi'ye selam, direnişe devam"  sloganları atarak, Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Karagöz Camisi önüne kadar yürüyüş yaptı.

Grup adına yapılan açıklamada Mısır'da 3 Temmuz'da gerçekleştirilen askeri darbenin 100. gününe girdiği hatırlatılarak Mısır halkının mücadelesiyle elde ettiği demokrasi, adil seçim ve demokratik oy hakkı gibi kazanımlarının bir yıl bile dolmadan silah zoruyla rafa kaldırıldığı belirtildi. Açıklamada, Birkaç ülke hariç dünyanın, demokrasiyi, insan haklarını, insan onurunu hiçe sayan bu silahlı zorbalığa ve zorbalara sessiz kalmakta ısrar ettiği ifade edildi.

-Gaziantep

Gaziantep Yeşilsu Parkı'nda toplanan Genç Memur-Sen üyesi bir grup, taşıdıkları dövizlerle Mısır'daki askeri darbeye tepki gösterdi.

Grup adına yapılan basın açıklamasında Mısır halkına yaşatılanların tüm insanlığa karşı bir tehdit olduğu ifade edilerek dünya gençliği darbeye karşı sonuna kadar direnmeye davet edildi.

Kahramanmaraş

Genç Memur-Sen Basın Sekreteri Ali Sarıkaya, Özel İdare İş Merkezi önünde yaptığı konuşmada, Mısır halkının 100 gündür insan olmanın onurunu yaşayamadığını belirtti.

Gençler olarak darbeye direneceklerini vurgulayan Sarıkaya, "İnsani değerleri kuşanmış bir gençlik olarak, Mısır başta olmak üzere dünya üzerinde yaşanan bütün mezalimlere son verecek yeni bir dünyayı mutlaka kuracağız" dedi.

Şanlıurfa

Mısır'daki darbenin 100. günü dolayısıyla Şanlıurfa'da da protesto yürüyüşü düzenlendi.

Genç Memur-Sen öncülüğünde toplanan grup, Sarayönü Caddesi'nden Topçu Meydanı'na kadar yürüdü. Darbe karşıtı dövizler taşıyan kalabalık, Rabia işareti yaparak tepkilerini dile getirdi.

Yürüyüş sırasında  'Türkiye'de darbe öldü gömüyoruz, dünyada can çekişiyor' yazılı tabut taşındı.

Darbeye yönelik tepkinin dile getirildiği basın açıklamasının ardından grup tarafından taşınan tabut, hazırlanan çukura gömüldü.

Adıyaman

Genç Memur-Sen öncülüğünde Demokrasi Parkı'nda bir araya gelen gruba, Rabia Platformu ve AK Parti Gençlik Kolları üyeleri de destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Muhammed Akif Yağımlı, Mısır'daki darbeye birçok ülkenin sessiz kaldığını ifade ederek, "Bu ülkeler menfaatlerini korumak adına darbeye darbe diyemedi" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'daki Darbenin 100. Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement