Osmanlı Türkçesi Kursları Sertifika Töreni - Son Dakika
Güncel

Osmanlı Türkçesi Kursları Sertifika Töreni

Osmanlı Türkçesi Kursları Sertifika Töreni

Milli Eğitim Bakanı Avcı: "Osmanlı Türkçesinin okullarımızda seçmeli ders olarak okutulması, sosyal bilimler liselerinde zorunlu ders olması ve hayat boyu öğrenme kapsamında bu kursların düzenlenmesi muazzam bir kültür mirasının korunması, geçmişle gelecek arasında sağlam bağlar kurulması açısından önem.

03.05.2014 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Osmanlı Türkçesinin okullarımızda seçmeli ders olarak okutulması, sosyal bilimler liselerinde zorunlu ders olması ve hayat boyu öğrenme kapsamında bu kursların düzenlenmesi muazzam bir kültür mirasının korunması, geçmişle gelecek arasında sağlam bağlar kurulması açısından önem taşımaktadır" dedi.

Avcı, MEB Şura Salonu'nda, bakanlık ve Hayrat Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Osmanlı Türkçesi kursları sertifika törenine katıldı. Yaklaşık 2 yıl önce imzalanan protokolle onbinlerce vatandaşa Osmanlı Türkçesi öğrenme imkanı sağlandığını belirten Avcı, düzenlenen 4 bin 530 kursa 130 bine yakın kursiyerin katıldığını söyledi.

Dilini kaybeden milletlerin, hatırasını, hafızasını, hem ferdi hem de cemiyetle ilgili kimliklerini kaybetmeye mahkum olduğunu ifade eden Avcı, "Bizim için maziyle ati arasındaki köprüyü sağlam kurabilmenin yolu Osmanlı Türkçesini okuyup anlayabilmekten geçiyor. Ecdadımızdan kalan yüzbinlerce yazılı kaynağın okunamaması hem medeniyet bağımızın zarar görmesine hem de Osmanlı Türkçesinin taşıdığı estetik zevkten mahrum kalmamıza neden olmaktaydı" diye konuştu.

Birçok bilim adamının sayısız Osmanlıca eser bıraktığını, padişahların çoğunun şair olduğunu anımsatan Avcı, o dönemde Avrupa'da Osmanlıca öğrenmenin övgü vesilesi olduğunu anlattı.

Avcı, "Osmanlı Türkçesinin okullarımızda seçmeli ders olarak okutulması, sosyal bilimler liselerinde zorunlu ders olması ve hayat boyu öğrenme kapsamında bu kursların düzenlenmesi muazzam bir kültür mirasının korunması, geçmişle gelecek arasında sağlam bağlar kurulması açısından muazzam önem taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Kursların düzenlenmesinde asıl başarının vakfa ait olduğunu ifade eden Avcı, emeği geçenlere teşekkür etti.

Avcı, harf değişikliklerinin konuşulduğu dönemde yazdığı kitabı dolayısıyla Avram Galanti'yi de andı.

-"Toplumlar da hafızalarıyla yaşar"

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli de insanlar gibi toplumların da hafızalarıyla yaşadığını belirterek, "Osmanlıca öğrenmenin ecdadımıza karşı vadesi dolmuş bir fikir borcu olduğunu düşünüyorum ve yaptığımızın ne kadar önemli olduğunun altını çizmek istiyorum" dedi.

Türkiye'nin bu eğitim için çok geç kaldığını söyleyen Biçerli, "Türkiye çok zengin kaynaklar üzerinde oturuyor. Adeta büyük dedemizden kalmış hazine sandığı üzerinde oturan ancak o sandığı sadece koltuk gibi kullanabilen bir toplumuz. İşte bu protokol bu sandığın anahtarını bize sunuyor" ifadesini kullandı.

Hayrat Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Sait Yavuz da milli değerleri yaşatmak amacıyla hareket ettiklerini belirterek, vakfın Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinde teşkilatlanmasını tamamladığını söyledi.

Tarihin bıraktığı mirasın şuuruyla yüzü geleceğe dönük ama sırtını asla maziye dönmeyen insan modeli yetiştirmek istediklerini dile getiren Yavuz, "Kökleri mazide gözü ufukta olan bir millet medeniyet yürüyüşünde başarılı olacaktır" dedi.

Milli ve manevi değerleri kaybetmeden değişmenin, gelişmenin, ilerlemenin mümkün olduğunu vurgulayan Yavuz, bu noktada samimi ve kararlı şekilde hareket ettiklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verildi.

Aralarında yabancı uyruklu öğrencilerin de bulunduğu bazı kursiyerler sertifikalarını Bakan Avcı'nın elinden aldı.

Bu arada, Kuran-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan törende, Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı konser verdi ve vakfın faaliyetlerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Osmanlı Türkçesi Kursları Sertifika Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement