'Özgürlük Filosu 2' Gazze'ye Gitmek İçin Yola Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

'Özgürlük Filosu 2' Gazze'ye Gitmek İçin Yola Çıkıyor

Gazze'ye insani yardım götürmek ve uygulanan ambargoyu delmek için yola çıkacak olan "Özgürlük Filosu 2"ye katılacak olan aktivist ve gazeteciler, Yunanistan'ın başkenti Atina'da toplanmaya başladı.

27.06.2011 19:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazze'ye insani yardım götürmek ve uygulanan ambargoyu delmek için yola çıkacak olan "Özgürlük Filosu 2"ye katılacak olan aktivist ve gazeteciler, Yunanistan'ın başkenti Atina'da toplanmaya başladı. 11 gemiden oluşacağı belirtilen filonun Perşembe veya Cuma günü yola çıkması planlanıyor.

Geçtiğimiz yıl Mavi Marmara gemisinin de aralarından bulunduğu "Özgürlük Filosu"nun ikincisinin Gazze'ye hareket etmesi için hazırlıklar devam ediyor. Filoya katılacak olan aktivist ve gazeteciler Yunanistan'ın başkenti Atina'da toplanmaya başladı. Atina'ya gelen ABD, İspanya, Kanada, İsviçre ve İsveçli aktivistler ile organizasyon yöneticileri bugün bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, "Özgürlük Filosu 2"nin Perşembe veya Cuma günü Gazze'ye doğru yola çıkmasının planlandığı açıklandı. Yaklaşık 200 gazeteci ve aktivistin katıldığı basın toplantısında filonun 11 gemiden oluşabileceği belirtildi. Filonun katılımcıları arasında kitapları 30 milyon satan ve 40 dile çevrilen İsveçli yazar Henning Mankell'in de bulunduğu öğrenildi.

Basın toplantısının ilk konuşmasını yapan Atina Teknik Üniversitesi profesörlerinden ve filonun Yunanistanlı katılımcısı Vangelis Pissias, bir çok zorlukla karşılaştıklarını ifade ederek, "Ama inanıyorum ki özgürlük için yola çıkacağız. Uluslararası organizasyonların, gönüllülerin ve hükümetlerin denetimine açığız. Gazze'de yaşayanların diğer insanların sahip olduğu haklara sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkeler veya hükümetlerle kavgaya niyetli değiliz" dedi.

Toplantıya, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen aktivistlerin sözcüsü olarak katılan ve 2003 yılında Irak'a düzenlenen operasyona Albay rütbesiyle katıldığı belirtilen eski kadın asker Ann Wright da katıldı. 16 ülkeden delegelerle Atina'da olduklarını belirten Wright, "Gemimizle yola çıkmaya hazırız. İsrail hükümeti gemiye elinden gelen engellemeyi yapacaktır. Yunan hükümetinin yola çıkmamızı engellememesini istiyoruz. Gazze halkı bekeyin geliyoruz" diye konuştu.

Toplantıda konuşan İsrail doğumlu sanatçı ve İsveç gemisinin sorumlusu Dror Feiler ise "Biz 10 gemi ve 2 kargo gemisiyle yola çıkıyoruz. Bizi durdursalar bile tekrar deneyeceğiz. Önümüzdeki günlerde hep beraber yola çıkacağız. İsrail hükümetini uyarıyoruz. Sakın önümüze çıkmayın" diye konuştu.

Toplantıda duygusal bir konuşma yapan Filistin kökenli Özgür Gazze Hareketi sözcüsü Huwaida Araf da "İsrail Filistin'de sistematik bir işkence uyguluyor. Clinton ve BM Genel Sekreteri Ban ku Mun'a sesleniyorum ve diyorum ki utanmalısınız. Filo durmayacak. İsrail istediği kadar engellesin. Filo yoluna devam edecek" dedi.

Toplantıya İHH adına katılan ve Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlerinin ailelerinin avukatlarından Buhari Çetinkaya ise "Bizlerin İsrail askerleri gibi kaslar yoktu, boyumuzda onlar gibi uzun değildi ancak biz yine de haklarımızı savunduk" dedi.

Basın toplantısının ardından Amerikalı katılımcılar yanlarında getirdikleri "Gazze için sevgi ile"yazılı büyük pankartı cadde boyunca açtılar. Ellerinde "Gazze'ye özgürlük, Filistin'e özgürlük" afişleri taşıyan aktivistler Gazze için bestelenen şarkıları söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Özgürlük Filosu 2' Gazze'ye Gitmek İçin Yola Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement