Sağlık Bakanı Akdağ Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Sağlık Bakanı Akdağ Açıklaması

Sağlık Bakanı Akdağ Açıklaması

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Türkiye'nin gelişen yeni ihtiyaçlarını, Türkiye'nin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haklı yeni beklentilerini karşılamak için güçlü, istikrarlı bir hükümet etme modeline ihtiyacımız var.

11.03.2017 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, " Türkiye'nin gelişen yeni ihtiyaçlarını, Türkiye'nin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haklı yeni beklentilerini karşılamak için güçlü, istikrarlı bir hükümet etme modeline ihtiyacımız var. İnşallah inanıyorum ki 16 Nisan bu açıdan Türkiye'nin önünü açan yepyeni bir gün olacak, bizim için önemli bir dönemeç, dahası önemli bir sıçrama günü olacaktır." dedi.

Akdağ, Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesi Dikkaldırım Mahallesi'nde, merhum hayırsever iş adamı Ali Osman Sönmez adına 100 dönüm arazi üzerine yaptırılacak 750 yataklı Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesinin temel atma törenine katıldı.

Bakan Akdağ, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de artık 3-4 yıl içinde sağlık yatırımları için "Şurada bu yatırımı yapacağız, burada öteki yatırımı yapacağız." demeye gerek kalmayacağını, 2023 vizyonuna uygun biçimde Türkiye'deki kamuya ait sağlık binalarını en mükemmel hale getirmiş olacaklarını söyledi.

Türkiye'nin sağlıkta bugün bulunduğu noktaya kolay gelmediğini anlatan Akdağ, "Bursa'daki bir SSK Hastanesi, işçi hastanesindeki hizmet bir memura gösterilmezdi, bir devlet hastanesindeki hizmete de bir işçimizin ulaşması mümkün değildi. Üstelik bu hastanelerin izbe köşelerinde saatlerce ilaçlarımızı almak için beklerdik. Elbette 14-15 senedir çok çalıştık ama buraya nereden geldiğimizi ya da buraya gelirken nasıl bir vizyonla, hangi destekle geldiğimizi bilmek çok önemli." diye konuştu.

Recep Akdağ, bugüne kadar Güney Afrika'dan Vietnam'a, Suudi Arabistan'dan Bosna Hersek'e ve Meksika'ya kadar dünyanın birçok ülkesini ziyaret ettiğini vurgulayarak, dünyada sağlıkta dönüşüm yapmayı düşünmeyen hiçbir ülkenin bulunmadığını, ancak bunu başarabilen ülkelerin de çok az olduğunu aktardı.

"Güçlü lobileri olan kuruluşlar"

"Eğer sağlık gibi çok paydaşlı, çok karışanı olan, birçok alanda güçlü lobi kaynakları bulunan bir konuda gerçek bir dönüşüm yapmak, bunu başarmak istiyorsanız, öncelikle o ülkenin liderliğini yapan kadroların size destek olması gerekir." diyen Akdağ, şöyle devam etti:

"Bunu Sağlık Bakanı olarak tek başınıza başaramazsınız. İşte göz bebeğimiz, bu ülkenin yetiştirdiği büyük liderimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bütün bu programın başından sonuna kadar büyük desteği olmasaydı, biz bunların hiçbirini gerçekleştiremezdik. İşin bu tarafı çok önemlidir. İlaç, sigara şirketleri, özel sektörde hizmet veren birçok yapı, bunlar güçlü finansal kuruluşlardır, güçlü lobileri olan kuruluşlardır. Bakın ABD bugün kişi başına her yıl 9 bin doların üzerinde bir sağlık harcaması yapıyor. Ama aynı ABD'de 30 milyon kişinin sağlık sigortası yok. Onlar hastanelerin kapılarında sürünüyorlar. Birçok ABD vatandaşının da sigortası olmasına rağmen hizmetleri alırken neyi var neyi yoksa satmak zorunda kalıyor. Türkiye'de de geçmişte bu böyleydi."

"Sağlıkta dönüşümün ikinci dönemine hazırlanıyoruz"

Bakan Akdağ, bugün Türkiye'de her bir vatandaş için yılda 500 dolar sağlık harcaması yaptıklarını, bununla her türlü hizmetleri verebildiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla işin en önemli tarafı Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, hükümetteki diğer bakanlar seviyesinde size verilen destektir. Elbette iyi bir program yürütmemiz lazım, elbette bu işi başaracak ekiplerle yürümemiz lazım ama bu destek olmadan olmaz. 15 yıl sonra sağlıkta dönüşümün ikinci dönemine hazırlanıyoruz. Buna ihtiyacımız var. Çünkü Türkiye'nin, vatandaşlarımızın ihtiyaçları değişti, çünkü vatandaşlarımızın beklentisi de değişti. Dün bir hastaneye yatıp da tedavi olabilmek en önemli hedefken, bugün haklı olarak vatandaşlarımız, sizler bir kişilik bir odada mahremiyetinize itina edilerek yüksek bir kalitede hizmet bekliyorsunuz. Dolayısıyla bu ikinci döneme ihtiyacımız var. Bu ikinci dönem için Türkiye'de bundan sonra atılacak bütün adımlar ve hamleler için güçlü bir Türkiye'ye, sisteme ihtiyacımız var. Bunun için 16 Nisan'da sizin karşınıza geleceğiz. Güçlü bir Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde yoluna devam etmesi için karşınıza geleceğiz."

"İstikrarlı hükümet etme modeline ihtiyacımız var"

Sağlıkta tüm yatırımları birkaç sene içinde tamamlayabilecek durumda olduklarını vurgulayan Akdağ, "Ama mesele sadece bina yapmakla olmuyor. Türkiye'nin gelişen yeni ihtiyaçlarını, Türkiye'nin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haklı yeni beklentilerini karşılamak için güçlü, istikrarlı bir hükümet etme modeline ihtiyacımız var. İnşallah inanıyorum ki 16 Nisan bu açıdan Türkiye'nin önünü açan yepyeni bir gün olacak, bizim için önemli bir dönemeç, dahası önemli bir sıçrama günü olacaktır." ifadelerini kullandı.

Recep Akdağ, hastanenin yerinin temininden bugünkü haline getirilişine kadar emek veren herkese de teşekkürlerini iletirken, hayırsever iş adamı Celal Sönmez'e, "Bir hayır işlerseniz, herhangi bir şekilde millete güzel bir iş yaparsanız bu millet sizi unutmuyor. Onun için kıymetli Ali Osman Sönmez'i Bursalılar da unutmadılar. Bunun için onun zamanında yaptığı hizmetler adına bugün de bu hastanede kendisinin ismi yaşayacak." diye seslendi.

"60'ı 75 yaptık"

Akdağ, daha önce 50 milyon lira yardımda bulunacağını açıklayan Celal Sönmez'in bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun talebiyle bu rakamı 60 milyon liraya çıkardığını bildirerek, "Sayın Bakanım siz 50'yi 60 yaptınız, biz Celal Sönmez ve ailesiyle konuştuk, onların da rızasını alarak 60'ı 75 yaptık. Hayırlı olsun. Bu hastane büyük bir yatırım. Buraya içine koyacağımız cihazlarla beraber en aşağı 450 milyon lira yatırım yapacağız. Dolayısıyla değerli Sönmez ailesinin bu katkısı önemli bir katkı. Kendilerine şükranlarımı takdim ediyorum." şeklinde konuştu.

Törene, Sönmez ailesinin yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, bazı milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sağlık Bakanı Akdağ Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement