Salon'da Bu Hafta - Son Dakika
Güncel

Salon'da Bu Hafta

Helen Mirren'in nefes kesen oyunculuğuyla The Audience beyaz perdede gösterimlerine devam ediyor

04.04.2016 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Londra'nın en önemli tiyatrolarında ve Broadway'de kapalı gişe oynayan oyunların Salon izleyicisi ile buluştuğu Oyun Salonu National Theatre serisinin yeni konuğu The Audience, 2013 yılındaki orijinal kadrosuyla Salon perdesindeki gösterimine başlıyor. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, altmış yıl boyunca on iki farklı başbakanla "The Audience" (huzura çıkma) adıyla anılan toplantılar yaptı. Altmış yıl boyunca her hafta, Winston Churchill'den David Cameron'a kadar tüm başbakanlar bu toplantılarda kraliçenin huzuruna çıkarak ondan kimi zaman resmi kimi zaman şahsi konularda tavsiyeler aldı. İzleyicilerin zeki, zarif ve keskin bir espri anlayışı eşliğinde Birleşik Krallık'a şekil veren tarihi anlara tanıklık edeceği The Audience'ın yönetmenliğini Billy Elliot ve The Hours filmleriyle tanıdığımız Stephen Daldry üstleniyor.

West End yapımı, The Audience, 2015 yılında üç dalda Tony Ödülü'ne aday oldu ve Broadway'de de büyük başarı yakalayan yapımlar arasında yer alıyor. Helen Mirren'in başrolü oynadığı The Audience, yüksek çözünürlüklü kaydıyla, 4 Nisan Pazartesi günü 19.30'da Salon'a kurulacak beyaz perdede izleyiciyle buluşuyor. Etkinlik biletleri oturmalı (numarasız) 50 TL, öğrenci 30 TL olmak üzere olmak üzere Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden temin edilebilir.

Xiu Xiu Twin Peaks'in tüm sırlarını Salon sahnesinde ifşa ediyor

Angela Seo ve Jamie Stewart ikilisinden oluşan Amerikalı avant-garde pop topluluğu Xiu Xiu, 2000 yılında Jamie Stewart'ın solo projesi olarak başladı. Gruba ismini Xiu Xiu: The Sent Down Girl adlı filmden esinlenerek veren Stewart ilk albümü Knife Play'i Lauren Andrews'la hazırlamış, 2003-2009 yılları arasında çıkardığı albüm ve EP'lerinde ise Caralee Mcelroy ile çalışmıştı. 2009'da Mcelroy'un ayrılmasından sonra Angela Seo, Xiu Xiu'ya katıldı. Bugüne kadar yayımladıkları her biri birbirinden provokatif ve yenilikçi 11 uzunçalar ile dinleyiciyi ve müzik basınını her seferinde büyülediler.

Xiu Xiu'nun son dönemde tüm müzik sohbetlerinin ana konuşma konularından biri olmasının sebebi ise sinemadaki ruh eşleri kabul edilen David Lynch'in kült televizyon dizisi Twin Peaks'in film müziklerini tekrar yorumlayarak hazırladıkları Xiu Xiu Twin Peaks Ambien‎–Twin Peaks Ambien isimli albümleri. David Lynch'in tekinsiz görüntülerinin Xiu Xiu'nun provokatif sesleriyle buluştuğu bu projenin sahnede canlı dinlenebileceği konser 6 Nisan Çarşamba akşamı 21.30'da Salon'da gerçekleşecek. Etkinlik biletleri ayakta, tam 50 TL, öğrenci 40 TL olmak üzere Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden temin edilebilir.

Akustik gitarın dinlendiren melodileri William Fitzsimmons'ın naif vokalleriyle Salon'da

Illinois, ABD'li şarkıcı ve söz yazarı William Fitzsimmons, Pittsburgh'de görme engelli ve müzisyen ebeveynlerin çocuğu olarak dünyaya geldi. Büyüdüğü evde babasının kendi elleriyle yaptığı bir kilise orgunda notalarla ilk kez tanışan ve babasından aldığı ilhamla hayata ilk adımlarını atan Fitzsimmons, üniversitede psikolojik danışmanlık eğitimi aldı ve daha sonra müzik kariyeri başlayana dek terapist olarak yardıma ihtiyacı olanlarla çalıştı. Fitzsimmons'ın ilk albümü Until We Are Ghosts terapist olarak çalıştığı dönemde evinde bulunan kayıt cihazları yardımıyla yaptığı parçalardan oluşuyordu. MySpace'te yayınladığı bu parçalar kısa süre sonra keşfedilince, televizyonun en ünlü dizileri arasında yer alan Grey's Anatomy, Life of Ryan, Teen Wolf gibi birçok televizyon dizisinde film müziği olarak kullanıldı.

Bugüne kadar toplam yedi albüm yayınlayan Fitzsimmons, Ingrid Michaelson, Brooke Fraser ve Cary Brothers ile birçok turneye çıktı. Geçtiğimiz sene yayımladığı son albümü Pittsburgh'ü yeni kaybettiği büyükannesine atfeden Amerikalı şarkıcı sıkça Iron & Wine, Sufjan Stevens ve Elliott Smith ile özdeşleştiriliyor. Naif şarkı sözleri, dinlendirici vokalleriyle William Fitzsimmons, 7 Nisan Perşembe akşamı Salon'da dinleyici ile buluşmaya hazırlanıyor. Etkinlik biletleri oturmalı (numarasız) 50 TL, ayakta 40 TL, öğrenci 30 TL olmak üzere Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden temin edilebilir.

Sofar'dan Salon'a konserler dizisinin Nisan ayı konukları belli oldu

Salon ve Sofar Sounds İstanbul işbirliğiyle gerçekleştirilen Sofar'dan Salon'a konserler dizisi kapsamında Nisan ayında alternatif müziğin en iyi isimleri ile bir kez daha sahnedeki yerini alıyor. Sofar'dan Salon'a serisinin Nisan kadrosunu Gözyaşı Çetesi, Selin Sümbültepe ve Beyza Eşme oluşturuyor. Sahne performansıyla göz dolduran Gözyaşı Çetesi 60'ların saykedelik tonlarını 2000'lerin elektronik öğeleriyle harmanlıyor. Bestelerinde analog seslere, saykedelik rock, disko paternlere ve ritimlere ağırlık veren grupta vokaller Pınar Balcı'ya, davul Post Dial'dan bildiğimiz Sinan Tınar'a, bas Athena'dan tanıdığımız Umut Arabacı'ya ait. Sofar'ın en güzel sesli keşiflerinden Selin Sümbültepe ise bugüne kadar birbirinden farklı sahnelerde back vokal olarak sürdürdüğü kariyerine bir süredir kendi şarkılarını söyleyerek başka bir yön vermeye başladı.

Sertab Erener'i andıran ses rengiyle Beyza Eşme ise Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü mezunu, soprano bir sese sahip. Henüz albüm çalışmalarını sürdüren Beyza tarzını geçmişin ruhunu kovalayan, alternatif retro pop olarak tanımlıyor. Sofar'dan Salon'a etkinlik gecesinin biletleri ayakta tam 35 TL, öğrenci 25 TL olmak üzere olmak üzere Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden temin edilebilir.

Mdou Moctar Afrika'nın ritmini Salon'da tutuyor

Tuareg müziğinin sınırlarını zorlayan Nijeryalı gitarist Mdou Moctar, Nijerya'nın Azawagh çölünde doğdu. Küçük yaşta ev yapımı bir enstrümanla kendi kendine gitar öğrenen ve daha sonra Libya'ya doğru, tuhaf işlerde çalışıp şans eseri önemli gitaristlerle tanıştığı maceralı bir yolculuğa çıkan Moctar, 2008'de Nijerya'da adeta bir şöhrete dönüşür. İlk albümü Afelan'ı 2013 senesinde seyirciyle buluşturan hemen bir sene sonrasında da ikinci albümü Anar'ı yayımlayan Moctar, 2014 yılında Anar'la The Guardian'ın 2014'ün En İyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Müzikleri listesine girdi.

2015 sonbaharında çıktığı Avrupa turunda dinleyenlere benzersiz deneyimler yaşattıktan sonra 2016'da İstanbul Film Festivali ve Bant Mag işbirliğiyle dinleyici ile buluşmaya hazırlanan Nijeryalı sanatçı Mdou Moctar, festival programında yer alan İçinde Biraz Kırmızı Olan Mavi Renkte Yağmur filminde başrolünü üstleniyor. İstanbul Film Festivali ve Bant Mag. işbirliğiyle 9 Nisan Cumartesi akşamı 22.30'da Salon'da gerçekleştirilecek gecede Mdou Moctar'ın hemen ardından arşivinde dünyanın dört bir yanından müzikler olan DJ Fitz partiyi geç saatlere devam ettirecek. Konser biletleri ayakta (tam) 45 TL ve öğrenci 35 TL olmak üzere olmak üzere Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden temin edilebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Salon'da Bu Hafta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement