Selimiye'nin Çevresini Değiştirecek Projeye Onay - Son Dakika
Güncel

Selimiye'nin Çevresini Değiştirecek Projeye Onay

Selimiye\'nin Çevresini Değiştirecek Projeye Onay

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Mimar Sinan'ın, 'ustalık eserim' dediği Selimiye Camisi'nin çevresini değiştirecek, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi'ne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

09.05.2017 16:27

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Mimar Sinan'ın, 'ustalık eserim' dediği Selimiye Camisi'nin çevresini değiştirecek, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi'ne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, Selimiye Camisi Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi Yarışması'na katılarak, hazırladığı proje ile birinci olan mimar Beril Serbes ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Gürkan, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan Selimiye Camisi Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi'nin onayladığını söyledi. Projenin Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na gönderildiğini anlatan Gürkan, "Kültür Varlıkları Koruma Kurulu da; Selimiye Meydanı'nda bir Yemiş Kapanı Hanı olduğunu belirterek, bu hanın tespiti için sondaj kazısı istemişti. Yapılan çalışmalarda hanla ilgili kalıntılara rastlanmış, kurtarma kazısı istenmişti. Bu noktada Edirne Belediyesi ve kurul arasındaki ipler kopmuştu. Göreve başladıktan sonra dönemin Valisi Dursun Ali Şahin ile birlikte, Ankara'ya gittik. Burada Kültür Varlıkları Yüksek Kurulu ile görüştük ve kurtarma kazısına başladık. Yemiş Kapanı Hanı kurtarma kazısı, yaklaşık 1.5 yıl içinde bitti. Bununla eş zamanlı olarak rekreasyon projesiyle ilgili yenilemeleri yaptık. Projeye Yemiş Kapanı Alanı'nın da ekledik. Bugün kurulda yaptığımız toplantıda Selimiye Camisi Rekreasyon Projesi, onaylandı. Beril Serbes'in çizdiği proje onaylanmış oldu. Finansal destek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan destek isteyeceğiz. Finansal desteği sağladığımız zaman projemiz başlayacak" diye konuştu. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nda çıkan bu kararın tarihi bir karar olduğunu anlatan Gürkan, "Selimiye'yi Mimar Sinan'la, Fatih Heykeli'yle, Yemiş Kapanı Hanı'yla bir bütün haline getireceğiz ve Edirneliler ile Edirne'ye gelen turistlerin hizmetine sunacağız" dedi.

PROJE İKİ ÖDÜL ALMIŞTI

Selimiye Camisi Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi' Türkiye'nin en önemli iki birliğinden de birincilik ödülü aldı. Marmara Belediyeler Birliği'nin  Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri'nde İmar Şehircilik ve Estetik kategorisinde birinci olan 'Selimiye Camisi Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi' aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği'nin 2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda 83 proje içinde birinci oldu

- Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Selimiye'nin Çevresini Değiştirecek Projeye Onay - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement