STK'lar İdam Kararına Tepki Gösterdi - Son Dakika
Güncel

STK'lar İdam Kararına Tepki Gösterdi

STK\'lar İdam Kararına Tepki Gösterdi

Mısır eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idam kararına bir tepki de Şanlıurfa'daki sivil toplum kuruluşlarından geldi.

19.05.2015 11:41

Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2011 yılında İslamcı militanların bir cezaevinden firarında rol oynadığı iddiasıyla yargılandığı mahkemece idam cezasına mahkum edilmesinin yankıları Türkiye'de devam ediyor.

Şanlıurfa'da ise Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN) İl Başkanlığı, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Şanlıurfa Şubesi ve Hukukçular Derneği Şanlıurfa İl Temsilciliği verilen bu idam kararını protesto etti. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde toplanan Memur-Sen İl Temsilciliği üyeleri adına basın açıklamasını okuyan MEMUR-SEN ve Eğitim-Bir-Sen İl Temsilcisi İbrahim Coşkun,"Mursi'ye ve Mısır halkına karşı veriline haksız, hukuksuz kararları ve alçakça saldırıları, despotizmi şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz" dedi.

COŞKUN: KARAR VAHŞETİN TESCİLİDİR

Coşkun, verilen bu idam kararlarının Mısır'daki vahşetin tescili olduğunu belirterek şunları söyledi: "Zulme sessiz kalmayıp meydanları terk etmeyerek, binlerce şehit vererek dünyada eşi benzerine az rastlanan örnek bir direnişe imza atanlar değil, darbeciler yargı önünde hesap vermelidir. Haklı olanları cezalar susturamaz, gerçekleri darbeciler örtemez. Mısır halkının izzetli duruşunu ve iradesini cezalar teslim alamaz. İspat edilmiş tek suç bulunmazken milletin seçtikleri yargılanamaz, siyasi kararlarla özgür düşünce esir alınamaz, baskı, dayatma, idam sehpaları direnişi durduramaz.

Mursi'nin ilkeli ve tavizsiz tutumu karşısında acziyet içine düşenler, bugün Muhammed Mursi'yi, darbe karşıtlarını nasıl ve niçin yargıladıklarını hiç kimseye anlatamazken Batı bu zulme ortak oluyor.

Mısır'daki meşru hükümetin darbe yoluyla iktidardan uzaklaştırılmasına sessiz kalan dünyanın bugün yeni katliamlara kapı araladığını, ilkesel temelde kararlı bir duruş sergilemediklerinden darbecilerin zulmü bir adım daha öteye götürmeye çalıştıklarını görüyoruz. Son hukuksuz karar ve Batı'nın sessizliği dünya sisteminin nasıl adaletsiz olduğuna ışık tuttu. Haksız hukuksuz kararlar karşısında sessiz kalan, darbecilere örtülü ve açık destek veren emperyalizmin kanlı yüzünü bir kez daha deşifre etti."

'TARİH BUNU AFFETMEYECEKTİR'

"Batının sadece kirli yüzü değil doğasındaki küfrü de bir kez daha ortaya çıktı" diyen Coşkun, "İran, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Körfezin baronları ve tüm Ortadoğu ülkeleri bu zulme seyirci kalırsa 3 maymunu oynamaya devam ederse tarih bunu da affetmeyecektir. Buradan son kararı verecek Mısır müftüsüne sesleniyorum: Ey Müftü, hukuki, insani, ahlaki ve vicdani olmayan bu kararı onaylama. Darbecilerin suçuna ortak olma. Zulme geçit verme. Aksi halde vicdan azabından kurtulamayacaksın. Vicdan azabından kurtulsan Allah'ın gazabından kurtulamayacaksın. Mahkeme-i Kübra'da hesabını vereceksin. Kararı onaylarsan 800 bine aşkın üyemizle birlikte iki elimiz yakanda olacaktır" dedi.

KANLIPIÇAK: KARAR BİZLER İÇİN BİR ANLAM İFADE ETMİYOR

Mısır'da verilen idam kararıyla ilgili bir basın açıklaması da MAZLUMDER Şanlıurfa Şubesi'nden geldi. Dernek binasında basın açıklamasını yapan Şube Başkanı Fatih Kanlıpıçak, verilen idam kararının bir anlam ifade etmediğini kaydetti. Kanlıpıçak, "Siyasi çekişmelerin insan hayatının önüne geçtiği darbe dönemlerini ve darbeci generalleri yakın geçmişimizden çok iyi tanıdığımızdan Mısır'daki söz konusu kararın da uluslararası hukuk ilkelerinden uzak, siyasi bir tavrın neticesi olduğundan şüphemiz yoktur. Mısır mahkemelerinin gerek önceki davalarda gerekse de bu davada verdiği idam kararları; barıştan, hukuktan, adaletten yana olan bizler için hiçbir anlam ifade etmemektedir. Diktatörleri iktidardan uzaklaştırmayı 'misyon edinen' güçler, meşru bir seçim yoluyla iktidara gelen Mursi'nin bir darbe sonucunda, iktidardan uzaklaştırılmasına karşı çıkacaklarına, darbeyi açıktan veya dolaylı şekilde desteklemişler, bu konuda ilkesel bir duruş sergilememişlerdir" dedi.

'BARIŞ MENFAATLERDEN ÖNCE GELİR'

Başta Türkiye olmak üzere, hukuktan ve adaletten taraf olduğunu, dünya barışının kaygısını taşıdığını iddia eden ülkelerin bu konuda saflarını netleştirmeleri Mısır'da ayrı, Yemen'de ayrı, Suriye'de apayrı bir tutum takınmaktan bir an önce vazgeçmeleri gerektiğini vurgulayan Kanlıpıçak, "Unutulmamalıdır ki, dünya barışı ülke menfaatlerinin önünde bir öneme haiz olmadıkça, insanlık olarak hep birlikte kaybetmeye mahkumuz. Mısır'daki karışıklığı iç savaşa çevirme tehlikesini ve barışın zorlaşacağını bile bile, bu kararı uygulamak özelde Ortadoğu'yu genelde ise bütün dünyayı olumsuz etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

BİR TEPKİ DE HUKUKÇULAR DERNEĞİNDEN GELDİ

Mısır'da verilen idam kararlarıyla ilgili tepki gösteren ve Şanlıurfa Adliyesi önünde bir araya gelen Hukukçular Derneği Şanlıurfa Şubesi üyeleri de verilen bu kararın ile dünyada darbelerin başka bir aşamaya geçtiğin kaydetti. Grup adına basın açıklaması yapan İl Temsilcisi Avukat Ömer Avcı şunları kaydetti: "Mısır'da yönetimini gasp eden darbecilerin sınır tanımaz hukuksuzluğu yeni boyuta varmıştır. Periyodik zulmün en son aşaması halkın oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idamına karar verilmesi olmuştur. Düzmece bir mahkeme ve yargılama ile verilen bu karar Mısır'daki zulmün gelmiş olduğu son noktayı gözler önüne sermiştir. Hiçbir meşruiyeti olmayan bir yönetimin kurguladığı bu mahkemelerin vermiş olduğu kararlar; dünyada yitik bir değer olan 'adalet'in ne denli ayaklar altına alındığının çarpıcı bir örneğidir."

'MURSİNİN YANINDAYIZ'

Türkiye'de idam kararıyla ilgili medyaya yansıyan haberlere de tepki gösteren Avcı sözlerini şöyle tamamladı: "Hukukçular Derneği olarak, bu haksız ve hukuksuz kararları tanımadığımızı; Mısır halkının iradesini tecellisi olan Muhammed Mursi'nin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Mısır'daki hukuksuz, illegal kararın derhal kaldırılmasını istiyoruz. Diğer yandan, Mısır'daki idam kararı sonrası ülkemizde kimi gazetelerin yüzde 52 oy oranına idam kararı şeklinde haber yaptığı görülmüştür. Bu hasmahane ve mesaj vermeye dayalı idamları öven haberleri kınıyoruz. Gazetecilik faaliyetinin bu denli yozlaşması düşündürücüdür. Darbelerin ülkemize kaybettirdikleri ortadadır. Darbe özlemi çekenlere hatırlatmak isteriz, darbe taraftarlarını da yakar."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel STK'lar İdam Kararına Tepki Gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement